Johtava energia-asiantuntija täynnä virtaa – Antti Hatsala

Parolassa, Hämeenlinnan keskustasta pohjoiseen, Hattulan kunnan keskustaajamassa, sijaitsee energiapihi omakotitalo nimeltä ”Ydinvoimala”. Nimen talollensa on tietenkin antanut Raksystemsin johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala. Antin ihanaan perheeseen kuuluu myös vaimo Marianna sekä lapset Melia ja Elo.

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.

Aallon harjalla energia-alan kehityksessä

Antti on toiminut johtavana energia-asiantuntijana Raksystemsillä vuodesta 2013. Antilla on vetovastuu energiapalveluiden kehittämisestä ja koulutuksesta. Antti on kouluttanut noin 30 työkaveria päteväksi energia-asiantuntijaksi. Hänen vastuualueeseensa kuuluu myös energiansäästökartoitukset, kuten Aran energia-avustukset ja energiatodistuslaskenta. Antilla itsellään on Motivan Energiakatselmoijan pätevyys nro 2144, Erillisen energiatodistuksen ylemmän laatijan pätevyys ja hän on myös pätevöitynyt Kiinteistön kuntoarvioija sekä aikoinaan FISEn pätevöitynyt haja-asutuksen jätevesisuunnittelija (luokka A). Työnkuvaan kuuluu myös tarjousten tekeminen, myynti ja markkinointi sekä laskutustyö.

Antti vilauttaa CV:tä ja se on aika huikea. Alaan liittyvistä koulutuksista on kertynyt mittava ja pitkä lista. Raksystemsillä Antti on myös ollut aktiivisesti mukana esimerkiksi KotiApp -sovelluksen tuotekehitystyössä, projektinjohtajana kansainvälisessä Rapid U -tutkimusprojektissa sekä kehittämässä Energiatodistuksen laskentaohjelmaa ja Energiansäästökartoituksen, Kosteuskartoituksen, Asuntokaupan Kuntotarkastuksen sekä Taloyhtiön Kuntoarvion raportointiohjelmia sekä tuotteistusta.

Antti valmistui aikoinaan Hämeen ammattikorkeakoulusta ympäristötekniikan koulutusohjelmasta. Tämän jälkeen hän suoritti rakennusinsinöörilinjalla noin 100 opintopistettä. Ylemmän korkeakoulun opintoja on kertynyt HAMK:ssa ja Arcadassa energiakokonaisuuksista. Lisäksi Antti käy aina tutustumassa uusimpiin energiakursseihin SULVIn ja Kiinkon kautta.

Raksystemsin johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala toimistolla.

Unelmista totta

”Työurani aloitin epätavanomaisesti perustamalla kahden opiskelijakaverin kanssa yrityksen” kertoo Antti.  Insinööritoimisto HYS Oy keskittyi haja-asutusalueen jätevesisuunnitteluun ja urakointiin, vesi-, sisäilma ja mikrobitutkimuksiin, melumittauksiin sekä pilaantuneen maaperän tutkimuksiin. Antti kertoo, että yrittäminen on erittäin opettava tapa aloittaa työura. Talouden hallitseminen oli alussa kuin jatkuvaa ”laavakylpyä”. Itsensä haastaminen ja uusien asioiden oppiminen pitkien työpäivien lisäksi tulivat heti tutuksi. Antti myi lopulta yrityksen ja päätyi kuntotarkastusyritykseen ympäristöpäälliköksi. Asuntokaupan kuntotarkastukset, kosteusmittaukset ja kuntoarviot tulivat erittäin tutuksi ja yritys antoi tehokkaan ja erittäin hyvän koulutuksen työtehtäviin.

”Vaimon kanssa lenkkeillessä mietimme yhdessä tulevaisuuttamme ja sitä, mikä olisi meille molemmille se ”unelma-ala”. Sydämeni syttyi energiatöistä, koska energialla on niin merkittävä vaikutus kaikkeen, niin talouden kuin ympäristön, luonnon sekä kestävän kehityksen kautta”, Antti kertaa. Siitä se päätös keskittyä energiatöihin sitten syntyi.

Antti tutki kaikki energia-alan asetukset ja luki varmaan parikymmentä opinnäytetyötä aiheesta. Kun hän pääsi Raksystemsille kuntotarkastajaksi vuonna 2011, hän mainitsi, että energia-asiat ovat lähellä sydäntä. Raksystemsin johto halusi kehittää yrityksen energiapalveluja, joten Antti sai resursseja kehitystyöhön. Hänet nimitettiin johtavaksi energia-asiantuntijaksi vuonna 2013. Loppu onkin historiaa ja Raksystemsillä tulee tänä vuonna 10 vuotta täyteen.

”Aikani Raksystemsillä on lentänyt siivillä. Raksystems on ollut paras mahdollinen työpaikka kehittää omaa osaamista ja se on unelmatyöpaikka mahtavien työkavereidenkin takia”, Antti kertoo hymyssä suin.

Raksystemsin johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala golfkentällä.

Golfkärpänen puraisi vuonna 2004

Antti rakastaa metsästystä ja lukemista, mutta vapaa-aika sai aivan uuden ulottuvuuden vuonna 2004, kun golf tuli tutuksi. Se vei heti mennessään, eikä paluuta ole. Antti kertoo, että Raksystemsillä on mahtavaa, kun työkavereiden kanssa saa mennä viheriölle ja firman sisäiset kisatkin järjestetään kerran vuodessa. Asiakkaiden seurassa pääsee myös viettämään laatuaikaa kentälle. Golfaaminen on Antille mukava tapa rentoutua ja hän sanoo, että on siinä vähän urheilun tynkääkin.

Raksystemsin johtava energia-asiantuntija Antti Hatsalan koti "Ydinvoimala"
Raksystemsin johtava energia-asiantuntija Antti Hatsalan koti ”Ydinvoimala”.

Hatsalan perheen ”Ydinvoimala”

Aiempaan kotiin Antti rakensi jo hybridilämmitysjärjestelmän, millä korvattiin vanha öljykattilalämmitys. Aiempi talon hybridilämmitysjärjestelmä koostui puu/öljykattilasta, missä oli Antin erillisellä kurssilla itse rakentamat aurinkokeräimet. Nykyisessä talossa, ”Ydinvoimalassa”, hybridilämmitystä on viety pidemmälle. Alkuperäinen öljykattila vaihdettiin tehokkaaseen vesi-ilmalämpöpumppuun jo vuonna 2019. Nyt Antti on hakenut ja saanut Aran energia-avutuksesta positiivisen päätöksen seuraaville energiansäästötöille:

Ostoenergian laskennallinen kokonaissäästöprosentti lähtötilanteeseen nähden hipoo jo 75 prosenttia. Urakoiden kokonaiskustannukset tulevat jäämään noin 30-40 tuhannen tienoille ja takaisinmaksuaika 10-20 vuoden välille. Anttia ei haittaa, vaikka kuluja kertyy, sillä remontit mahdollistavat aina uuden oppimisen ja tekniikan testaamisen käytännössä.

Yhdessä eteenpäin

Antti kertoo, että työkavereissa parasta on oikea tekemisen meininki. Aina voi myös kysyä apua ja yhdessä opitaan ja mennään eteenpäin. Se, että töissä on myös sopiva huumori, on erittäin hyvä juttu hän lisää.

”Meillä Raksystemsillä on virheitä salliva tekemisen meininki. Rohkeasti tehdään asioita, opitaan niistä, eikä tarvitse pelätä sitä virhettä. Meillä on kannustava auttamisen työkulttuuri”, kertoo Antti.

Parasta Antin elämässä juuri nyt on mielekäs työ, perhe, ystävät ja terveys ja tulossa on aurinkoinen kesä mökillä Saimaan saaressa.

Raksystems, Toimenpidetaulukko perustuen laskennallisiin ostoenergioihin.
Toimenpidetaulukko perustuen laskennallisiin ostoenergioihin