Kuntotarkastajana Raksystemsillä – Rakennusinsinööri Aleksi Arola

30-vuotias rakennusinsinööri Aleksi Arola on toiminut kuntotarkastajana Raksystemsin Lappeenrannan toimipisteellä lokakuusta 2019. Hänen työnsä koostuu pääasiassa työmaakäynneistä ja raporttien kirjoittamisesta.

Monipuolinen kuntotarkastajan työ

Asuntokaupan kuntotarkastuskeikoilla Aleksi hyppää auton rattiin ja suuntaa milloin minnekin päin Etelä-Karjalaa. Kohteet voivat vaihdella aina rintamamiestaloista uusiin miljoonahuviloihin tai Saimaan saariston kesämökkeihin.

”Ikinä ei voi ennalta tietää millaisissa tunnelmissa kohdetta ollaan myymässä, tai miten asiakkaat suhtautuvat tarkastuksilla esiin tulleisiin havaintoihin”, Aleksi kertoo.

Kuntotarkastuksesta toimitetaan asiakkaalle kirjallinen raportti, joka esittää kodin oleellisimmat vauriot, riskit ja puutteet sekä toimenpide-ehdotukset niiden korjaamiseksi. Tiedot turvaavat asunnon myyjän tiedonantovelvollisuutta.

Kuntotarkastajan työ on osaltaan myös asiakaspalvelutyötä, ja erilaisten ihmisten kanssa toimiminen tuo omat haasteensa ammattiin.

Löydän usein itseni möyrimästä talon alla tai ahtaalla ullakolla, mikä on tavallaan vastapainoa siistille toimistotyölle”, hän lisää.

Kuntotarkastajan työ on ammatti, jossa insinöörikin pääsee tekemään käytännön töitä myös käsillään mm. rakenneavausten muodossa. Pääpaino Aleksin työssä kohdistuu asuntokaupan kuntotarkastuksiin ja energiatodistusten laatimiseen, mutta ajoittain hän tekee myös esimerkiksi kerrostalokohteiden kuntoarvioita.

Parasta työssä on tekemisen vapaus

Aleksi työskentelee suurimman osan ajasta yksin, mutta tarvittaessa on apua aina saatavilla puhelinsoiton tai sähköpostin päässä. ”Parasta työssäni on kuitenkin tekemisen vapaus”, hän toteaa. Aleksi on varsin tyytyväinen tämänhetkiseen työnkuvaansa. Työssä oppii jatkuvasti uutta ja aina voi kehittyä asiantuntijana.

Tärkeintä on, että kuntotarkastukset suoritetaan asianmukaisesti ja raportti toimitetaan asiakkaalle sovittuna ajankohtana. ”Raportteja olen kiireisimpinä aikoina kirjoittanut mm. kesämökin terassilla tai liikkuvassa autossa matkalla bändini keikalle”, hän naurahtaa.

Aiemmalta koulutukselta Aleksi on talonrakentaja ja hän teki työmaalla muutaman vuoden ajan ns. haalarihommia sekä uudis- että korjausrakentamiskohteissa. Hän on myös ollut työnjohtajana Destian infrapuolella ja Lujabetonin betonielementtitehtaalla.

Suomirockia ja keikkailua ympäri Suomen

Oman musiikin tekeminen, sekä bändeissä kitaran soittaminen ja laulaminen on ollut pienestä pitäen tärkeä osa Aleksin elämää. ”Vapaa-aikani kuluu enenevissä määrin perustamani suomirockyhtye Aston Kalmarin kanssa keikkaillessa tai uutta materiaalia äänittäessä”, hän kertoo.

Bändillä on ansioluettelossaan tähän mennessä satakunta keikkaa ympäri Suomea, ja neljäs levy on parhaillaan työn alla.

Kuva: Kari Hämäläinen