Radonasiantuntijana Raksystemsillä – Petri Pietarinen

Petri Pietarinen on työskennellyt Suomen radonhallinnassa viisi vuotta. Petrille työskentely radonin parissa on tarjonnut merkityksellistä työtä ihmisten terveyden hyväksi. Suomen radonhallinta Oy on Raksystemsin tytäryhtiö.

Petri päätyi aikoinaan radonin pariin kiinnostavan työnhakuilmoituksen kautta. ”Radon oli ennen tätä minulle terminä jokseenkin tuttu, mutta en oikein silloin vielä käsittänyt kuinka haitallista se voi oikeasti olla ihmisen terveydelle”, hän kertoo.

Radonin terveyshaitat

Terveydelle haitallinen radonaltistus syntyy aina, mikäli oleskellaan korkean radonpitoisuuden tiloissa. Radonin vaikutukset eivät ole välittömiä, vaan terveysongelmat tulevat usein vasta vuosien kuluttua. Terveydelle haitalliset prosessit syntyvät tyypillisesti keuhkoissa, joissa radonista muodostuva voimakas radioaktiivinen alfasäteily kykenee vaurioittamaan ihmisen herkimpiä keuhkosolukoita.

Lukuisien tutkimusten perusteella radonin on havaittu aiheuttavan keuhkosyöpää. Suomessa radonin aiheuttamaan keuhkosyöpään menehtyy vuosittain arviolta noin 300-500 ihmistä. Radonille altistumisen uskotaan olevan osallisena myös lasten ja nuorten leukemia tapauksissa.

Petri Pietarinen on Raksystemsin radonasiantuntija.

Radonasiantuntijan työ

Petrin tavanomainen työpäivä alkaa yleensä heti aamutuimaan asiakkaan osoitteesta, jolloin hän asentaa radonmittareita työtiloihin tai suorittaa radonkorjauksen kartoituskäynnin. Kohteet vaihtelevat niin suurista teollisuuskiinteistöistä maanalaisiin tunneliverkostoihin kuin myös yksityiskoteihin taloyhtiöissä sekä omakotitaloissa. Hektisimpinä aikoina asiakaskäyntejä kertyy päivässä helposti toistakymmentä, etenkin talvikuukausina, jolloin radonmittauskausi on vilkkaimmillaan. Radonin mittauskausi kestää syyskuusta toukokuun loppuun. 1.9.-31.5. välisenä aikana voidaan suorittaa virallista radonpitoisuuksien mittaamista niin kodeissa, työpaikoilla kuin julkisissa rakennuksissakin.

Petrin työviikkoon mahtuu myös toimistotyötä. Silloin hänen työpäiväänsä kuuluu esimerkiksi asiakaskontaktointia, mittaustulosten analysointia sekä seuraavien kohdekäyntien sopimista ja ajoreittien suunnittelua.

Petri Pietarinen on Raksystemsin radonasiantuntija.

Mittauskauden ulkopuolella, jolloin radonia ei mitata, eli kesäkuukausina, hänen työnkuvansa muuttuu hieman. Tällöin radonkorjauksen kartoituskäyntien ohella hän laittaa työhanskat käteen ja tarttuu lapion varteen auttamaan asennustiimiä suuremmissa korjauskohteissa. ”Minusta myös käytännön toteuttaminen radonkorjauksissa on hyvin tärkeää kehittämään ammatillista osaamistani”, hän sanoo. Oman työn jälki näkyy konkreettisesti kaikissa radonkorjausprojektin vaiheissa aina kartoituskäynnistä ja tarjouksen tekemisestä valmiiseen lopputulokseen.

”Parasta työssäni on monipuoliset työtehtävät, vapaus aikatauluttaa omat työpäiväni sekä tietysti mahtavat esimiehet ja työkaverit, joiden seurassa vallitsee hyvä yhteishenki”, Petri kertoo.

Mielenkiintoinen työ ja kivat työkaverit

Petri viihtyy myös asiakasrajapinnassa työskentelyssä. Hän on päässyt vierailemaan todella mielenkiintoisissa paikoissa mihin ei välttämättä muuten olisi päässyt. Vuosittain kohdekäyntejä kertyy satoja. Lisäksi hän pitää liikkuvasta työstä ja Suomi onkin tullut tutuksi niin pituus- kuin vaakasuunnassa.

”Radon tiimimme on varsin pieni, joten työn sujuvuus ja työssä viihtyminen on isossa roolissa ja työkavereita ollaan aina valmiina auttamaan tarpeen tullen”, hän kertoo. Petri arvostaa myös suuresti sitä, että Raksystems tukee henkilökunnan aktiivista kouluttautumista ja työntekijöiden hyvinvointi on yksi tärkeimmistä prioriteeteista talon sisällä.

Terveellinen sisäilma kuuluu kaikille

Radonin aiheuttamista terveyshaitoista tiedetään Petrin mielestä vieläkin liian vähän, vaikka tietoisuus on onneksi lisääntynyt vuosi vuodelta. ”Päämääränäni on omalla työskentelylläni edesauttaa tavoitetta, ettei kukaan ihminen altistuisi liikaa keuhkosyöpää aiheuttavalle radonkaasulle työpaikallaan tai omassa kodissaan”, hän sanoo.

Työnsarkaa riittää tämän osalta, jotta tavoitteeseen päästään. Terveellinen sisäilma kuuluu kaikille samalla tavalla kuten esimerkiksi puhdas juomavesi.

Petri Pietarinen on Raksystemsin radonasiantuntija.

Stadilaistunut karjalaispoika

Petri on kotoisin Itä-Suomesta, Joensuusta ja on asunut pääkaupunkiseudulla 15 vuotta. Tällä hetkellä hän asuu avopuolison ja 7-vuotiaan kissan kanssa rivitaloyhtiössä Tapaninvainiossa, Helsingissä. Yksi hänen intohimoistaan on liikunta, etenkin kuntosalilla käynti. ”Se on minulle eräänlainen henkireikä, joka auttaa “nollaamaan aivot” työpäivän jälkeen sekä antaa energiaa jaksamaan arjen keskellä, hän kuvailee.

Varsinaisen työuransa hän aloitti täysi-ikäisenä suoraan Englannissa, jossa hän teki töitä ravintolassa puolen vuoden ajan. Sen jälkeen hän työskenteli useita vuosia rakennusalalla erinäisissä työtehtävissä, kuten esimerkiksi LVI-alan työtehtävissä. Petri on koulutukseltaan LVI-asentaja. Hän on opiskellut työn ohessa myös Haaga-Heliassa tradenomin opintoja, jotka ovat tällä hetkellä loppusuoralla.

Tulevaisuudessa Petrin tavoite on kehittää ammatillista osaamista sisäilmaan liittyen. Myös jatkokouluttautuminen kuuluu tulevaisuuden suunnitelmiin.