Kodin säännöllisen kunnossapidon hyödyt
Talo ei ole ikuinen, vaan se ikääntyy ajan kuluessa. Kun kotia muistaa korjata, ylläpitää ja huoltaa säännöllisesti, se pysyy kunnossa ja sen ominaisuudet säilyvät. Järkevä kodin omistaja muistaa seurata kodin kuntoa jatkuvasti myös rakennusvaiheen jälkeen.
Ylläpitävä kiinteistön kunnossapito pitää sisällään myös erilaisia ammattilaisen suorittamia tutkimusmenetelmiä, joita kannattaa hyödyntää. Näistä tunnetuin on kuntotarkastus, joka soveltuu asuntokauppatilanteen lisäksi käytettäväksi asumisen aikana esimerkiksi remonttitarpeiden selvittämiseen tai kattavaksi alkukartoitukseksi ongelmatilanteissa.
Kuntotarkastuksen ja muiden tutkimusten avulla varmistaa kotisi hyvinvoinnin ja edistää asukkaiden hyvinvointia ja kestävää asumista.
Mitä omakotitalon ylläpitoon kuuluu?
Kodin kunnossapito voi sisältää hyvin erilaisia asioita. Siihen voi kuulua jokapäiväistä toimintaa, kuten lattiakaivon puhdistusta, siivousta tai rännien puhdistusta, mutta myös isompia korjauksia, kuten katon uusimista tai julkisivuverhoilun huoltomaalaamista.
Kaikki kodin huolto- ja korjaustoimet tulisi kirjata huoltokirjaan, josta talon kunto ja sen historia on helposti nähtävissä myös vuosien päästä. Huoltokirja on vuodesta 2000 asti ollut pakollinen kaikissa uusissa asuinrakennuksissa.
Tärkeintä huoltotoimenpiteiden toteuttamisessa on niiden järjestys. Toimenpiteet kannattaa suorittaa loogisessa ja tarpeen sanelemassa järjestyksessä. Mikäli esimerkiksi julkisivuverhous ja ikkunat alkavat olla tiensä päässä, kannattaa ne huoltaa ja mahdollisesti uusia samalla kertaa.
Erillään tehtävät korjaustoimenpiteet kuormittavat niin tekijää kuin kukkaroakin, kun taas yhdessä tehtynä toimenpiteet muodostavat useimmiten luonnollisen kokonaisuuden eikä tule päällekkäistä purkamista ja rakentamista.
Miten kodin korjaukset voi ajoittaa viisaasti?
Yleisin syy omakotitalojen ongelmiin löytyy kosteudesta ja sen aiheuttamien vaurioiden korjaamattomuudesta. Korjaukset tehdään usein aivan liian myöhään, yleensä vasta, kun vaurio on silmin havaittavissa.
Tässä tilanteessa vaurio on kuitenkin jo usein ehtinyt edetä liian pitkälle ja joudutaan laajoihin rakenteen purkamistöihin, jotka saavat aikataulut venymään ja korjauskustannukset hipomaan taivaita. Laajat kosteusvauriot voivat myös aiheuttaa terveyshaittoja asukkaille, esimerkiksi hengitys- tai allergiaoireita.
Kodin säännöllinen kunnossapito voi ehkäistä kosteusvaurioita, kuten myös hyvin suunnitellut ja toteutetut tutkimukset. Kotia on hyvä tarkastuttaa muulloinkin kuin vain kodinvaihdon yhteydessä, jotta kodin kunto sekä sen korjaustarpeet tiedetään ja harmilliset vauriot voidaan ennaltaehkäistä.
Kun nykyiset ja tulevat korjaustarpeet ovat tiedossa, saadaan suunniteltua taloudellinen korjausohjelma ja toimenpiteet osataan toteuttaa parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Lue lisää kosteudenhallinnasta jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa!
Miten kodin arvon voi säilyttää?
Rakennuksen arvon ja ominaisuuksien säilyttäminen on tärkeää esimerkiksi kodin myynnin kannalta, mutta myös sen asukkaiden terveyden vuoksi.
Omakotitalon tekninen arvo voidaan laskea vähentämällä kodin iän, käytön, kulumisen ja käyttökelpoisuuden alenemisesta johtuva hinnan lasku sen uudishinnasta. Siihen vaikuttaa etenkin rakennuksen tila sekä tehdyt huolto- ja korjaustoimenpiteet. Mikäli huoltotoimenpiteitä on jätetty tekemättä, on talon arvo kaukana alkuperäisestä arvosta.
KotiApp on erinomainen apuväline kodin kunnon seuraamiseen ja ylläpitoon. Sovelluksen huoltokirjaan voit merkitä kaikki kodin huolto- ja korjaustoimet, mutta saat sieltä myös helppoja vinkkejä toimenpiteiden tekemiseen.
4 vinkkiä kodin säännölliseen kunnossapitoon
Moni meistä elää kiireistä arkea ja huoltoimenpiteisiin ryhtyminen tuntuu mahdottomuudelta. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla säännöllinen huoltaminen onnistuu kiireiseltäkin.
- Huolla vuodenaikojen mukaan. Eihän kuullosta yhtään pahalta ryhtyä kunnossapitotoimiin neljä kertaa vuodessa?
- Seuraa teknisiä käyttöikiä. Koska viimeksi vaihdoit ikkunat? Jokaiselle kodin rakenteelle ja rakenneosalle on käyttöikänsä, joita noudattamalla pääsee pitkälle.
- Täytä sähköinen huoltokirja. Kun olet merkannut huoltoimenpiteet huoltokirjaan, muistat varmasti koska toimenpide tulee seuraavaksi tehdä. KotiAppin älykäs huoltokirja muistuttaa myös, milloin on minkäkin tehtävän teon aika.
- Kysy apua ammattilaisella. Mikäli oma osaaminen ei riitä, ammattilaiselta saa aina apua.