Kodit / Rakentaminen ja remontoiminen / Osakasremontin valvonta

Osakasremontin valvonta

Laadukas osakasremontin valvonta vähentää tulevien vuosien korjauskustannuksia.


Huolimattomalla remontoimisella voi olla kalliit seuraukset

Asiantuntija auttaa hyvin dokumentoidun remontin toteutuksessa, sillä se helpottaa tulevaisuudessa asunnon myyntiä sekä mahdollisten vahinkotilanteiden hoitamista.

Asiakaslähtöiset asiantuntijamme laativat sähköisen raportin osakasremontin valvonnasta.

Palvelu sisältää yleisimmin neljä käyntiä kohteessa.

Asbestilainsäädäntö velvoittaa, sillä käytännössä kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa tulee varmistua sisältävätkö purettavat rakenteet asbestia teettämällä kohteeseen.


Osakasremontin valvonnalla laadukas ja sääntöjen mukainen lopputulos remontille

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiöllä on oikeus valvoa, että osakkaan suorittama tai ulkopuolisella tekijällä teettämä remontti tehdään muun muassa taloyhtiötä vahingoittamatta ja noudattamalla esimerkiksi taloyhtiön sääntöjä noudattaen.

Lain mukaan taloyhtiöllä on siis oikeus valvontaan, mutta käytännössä valvonta on yhtiölle ennemminkin velvollisuus. Mikäli remontti menee pahasti mönkään, voi remontin valvonnan laiminlyönti johtaa myös hallituksen tai isännöitsijän korvausvastuuseen.

Usein kysytyt kysymykset

On taloyhtiön edun mukaista, että osakkaan tekemää tai teettämää kunnossapito- tai muutostyötä osakehuoneistossa hoidetaan huolella ja ammattitaidolla alusta loppuun.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöllä on oikeus valvoa osakasremontteja. Valvonta kohdistetaan pääsääntöisesti asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 2 §:n mukaan asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuulla oleviin rakennuksen osiin, rakenteisiin, eristeisiin ja perusjärjestelmiin.

Osa rakennusvirheistä voidaan ehkäistä asiantuntevalla valvonnalla. Etenkin märkätilojen remonteissa valvonnasta ei kannata tinkiä, sillä pesuhuoneiden huolimattomalla korjaamisella voi olla kalliit seuraukset koko taloyhtiölle.

Osakasremontin valvonta sisältää jokaisessa remontissa:

  • valvonnan valmistelun,
  • sovitun määrän valvontakäyntejä sekä
  • valvontaraportin.

Työn valmistuttua osakasremontin valvoja lähettää tilaajalle valokuvallisen valvontaraportin, joka on laadittu Susteran sähköisellä raportointiohjelmalla.

Raportissa esitetään kaikki työvaihetarkastukset ja niiden tulokset sekä vedeneristäjän nimi ja henkilösertifikaatti sekä vedeneristysjärjestelmän tuotenimi.

Valvontakäynneillä suoritettavat tarkastukset ja valvontatoimenpiteet vaihtelevat erilaisien remonttityyppien mukaan. Edellä esitetyt asiat soveltuvat esim. kylpyhuoneremontin valvontaan. Mikäli valvonnan kohteena on muu kuin kylpyhuoneremontti, palvelukuvausta voidaan noudattaa vain soveltuvin osin. Valvontakäyntien määrästä sovitaan osakkaan ja valvojan kesken aina kirjallisesti esim. sähköpostilla.

Ennen osakasremontin valvonnan tilaamista osakkaalla tulee olla remonttisuunnitelma, taloyhtiön remonttilupa ja remontoitavissa tiloissa täytyy tehdä haitta-ainekartoitus.


Lue myös

Muista säännöllinen saunan huolto!

Suomessa on yli 2,4 miljoonaa saunaa. Erityisesti lomakautena saunat ovat kovalla käytöllä, sillä oman kotisaunan lisäksi käytetään myös mökkisaunaa. Muista siis saunan huolto!

Lue lisää

Mökkeiletkö ekologisesti?

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 Suomessa oli 503 750 kesämökkiä. Näillä vapaa-ajan asunnoilla käy…

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.