Lämpökuvaus ja usein kysytyt kysymykset

Lämpökuvaus on luotettava apu kiinteistön kunnon tarkkailuun ja korjaustarpeen määrittelyyn sekä sen rakenteiden ja järjestelmien energiataloudellisen toimivuuden varmistamiseen. Kuvauksen avulla rakennuksen vuoto- ja vikakohdat selviävät varmasti ja nopeasti rakenteita rikkomatta.

Mikä lämpökuvaus on?

Rakennuksen lämpökuvaus on nopea tutkimus. Se on myös taloudellinen, rakenteita rikkomaton ja puolueeton tapa etsiä rakennuksesta muun muassa puuttuvat eristeet, lämpöenergiaa kuluttavat vuodot sekä kylmäsillat.

Tutkimuksella selvitetään helposti myös esimerkiksi rakenteiden korjaustarve sekä mahdolliset rakennuksen energiasyöpöt. Lämpökuvaus suoritetaan Rakennuksen lämpökuvaus (RT 14-11239) -kortin mukaisesti.

Mihin tarkoitukseen lämpökuvaus sopii?

Lämpökuvaus soveltuu kaikille talomuodoille omakotitalosta paritaloihin mutta myös kaikkiin isoihin kiinteistöihin, kuten rivitaloihin, kerrostaloihin ja julkisiin rakennuksiin.

Rakennuksen lämpökuvaus sopii muun muassa eri ongelmien paikallistamiseen ja selvittämiseen tai, kun halutaan analysoida erilaisten lämmitysjärjestelmien toimivuutta. Rakenteissa voi olla kylmiä kohtia, jotka johtuvat usein eristeiden huolimattomasta asennuksesta, niiden puuttumisesta kokonaan tai niiden kastumisesta, jolloin lämpökuvauksella paikallistetaan myös mahdollinen kosteusvaurio. Lämpökameralla on mahdollista paikallistaa esimerkiksi ulkoseinän kostunut eriste.

Kuvauksen avulla voidaan paikallistaa sellaisia rakenteiden laatupoikkeamia ja jopa rakennevirheitä, joiden havaitseminen muilla keinoin on usein aikaa vievää tai jopa mahdotonta. RT 14-11239 -ohjekortin mukaan tehdystä rakennuksen lämpökuvauksesta laaditaan aina kirjallinen raportti lämpö- ja digikuvineen, jotka havainnollistavat omistajalle selkeästi kodin ongelmakohdat.

Miten lämpökamera toimii?

Lämpökamera mittaa kuvauskohteen pinnasta luonnostaan lähtevää lämpösäteilyä. Menetelmällä voi siten tutkia laajojakin alueita nopeasti. Kameran ilmaisin muuttaa säteilyn lämpötilatiedoksi.

Lämpökameran kuvat itsessään eivät kerro kuluttajalle rakenteen kunnosta, vaan kuvien analysointiin tarvitaan aina ammattitaitoinen henkilö. Kuvaajalta tarvitaan ymmärtämystä ja kokemusta rakennustekniikasta. Varmista kuvaajan Eurofins Expert Services Oy:n (aik. VTT) sertifikaatin voimassaolo ennen tilaamista!

 

Katso videolta, mitä Inspections & Surveys divisioonan johtaja Kim Malmivaara kertoo lämpökuvauksesta!