Omakotitalon remonttien sudenkuopat
Remonttikohteen ostaminen on monen unelma. Hyvät rakenteet ja puitteet löytyvät ja pienellä omalla vaivalla ja kädenjäljellä kodista saa uniikin ja omannäköisensä. Harvemmin asiat kuitenkaan sujuvat ruusuisesti ja niin kuin on suunniteltu. Monet remonttiohjelmat televisiossa ovat osoittaneet sen, miten itsetehdyt remontit usein venyvät niin ajallisesti kuin rahallisestikin. Vältä siis yleisimmät ongelmat!
Tee suunnitelma
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, niin remontoinnissakin. Olisi helppoa ja mukavaa keskittyä vain kauniiseen lopputulokseen, pintoihin ja esimerkkikuvien selaamiseen, mutta pohjatyöt kannattaa aina tehdä huolella. Tarkista rakenteet ja muut pinnan alla olevat elementit, ennen kuin remontissa päästään etenemään liian pitkälle. Kuntotarkastus on esimerkiksi kannattavaa tehdä ennen remontin aloitusta, jotta kodin kunto aloittaessa on selvillä. Myös asbestikartoitus on välttämätön ennen vuotta 1994 tehdyissä kodeissa.
Suunnitelmaan kannattaa sisällyttää myös realistinen aikataulu. Kiireessä sattuu usein helposti huolimattomuusvirheitä, eli hosumaan ei kannata lähteä remontoidessa. Tarpeeksi joustava aikataulu saa myös todennäköisesti stressitasot pysymään matalampana. Alustava aikataulu kannattaa kuitenkin olla, jotta remontista ei veny ikuisuusprojektia.
Budjetoi realistisesti
Liian tiukka budjetti on monien remonttien kompastuskivenä, sillä yllättäviä lisäkustannuksia kertyy melkein aina. Budjettiin kannattaa jättää joustovaraa, sillä vaikka olisi suunnitellut kuinka hyvin, pienellä joustolla yllätyksiin voi puuttua nopeasti ja tehokkaasti, ilman että lisäkustannukset aiheuttavat sen suurempia ongelmia.
Kuntotarkastuksessa saattaa tulla esille toimenpidesuosituksia, jotka kannattaa yhdistää remonttiin. Kun lähellä toisiaan olevia toimenpiteitä yhdistää ja hoitaa samalla avauskerralla, säästyy aikaa ja rahaa. Tämänkin takia suunnitelmallisuus on tärkeää.
Käytä ammattilaista
Ymmärrä ja hyväksy omat voimavarasi ja resurssisi. Jos vahvuuksiisi ei kuulu remontoiminen tai jokin tietty remontin osa-alue, käytä suosiolla luotettavaa ammattilaista. Tietoa ja kokemusta ei kannata aliarvioida remontin yhteydessä, jotta harmia ei koidu huonoista ratkaisuista vielä vuosienkin jälkeen.
Jos käytät ulkoista apua, niin muista aina kirjalliset sopimukset. Näin vältytään tulevaisuudessa mahdollisilta riidoilta ja kiistoilta, kun kaikki sovittu löytyy mustaa-valkoisella. Kirjalliset sopimukset toimivat aina molempien osapuolien turvana. Kommunikaatio eri osapuolten välillä on myös tärkeää, jotta kaikki ovat samalla sivulla projekti etenemisestä.
Ole tarkka lupien kanssa
Erilaiset lupa-asiat voivat myös tuntua monimutkaisilta ilman kokemusta. Lupien hankkimiseen on suositetavaa varata aikaa ja niiden suhteen kannattaa ennakoida, koska käsittelyajat voivat helposti venyä, joka pitkittää samalla koko remonttia. Kysy ennemmin apua ja neuvoja ammattilaiselta, jotta projekti pysyy jouhevasti käynnissä.
Muista kerätä kaikki remontissa tarvittavat asiakirjat samaan kansioon tai paikkaan, kuten luvat, piirustukset, aikataulut, kuitit ja sopimukset. Näin saat pidettyä kokonaisuuden hallussa ja mahdollisessa myyntitilanteessa kaikki informaatio on helposti saatavilla. Esimerkiksi kodin älykäs huoltokirja KotiApp pitää kaiken samassa paikassa.