Pientaloasujan arjen energiansäästövinkit
Kodin energiakulutus kasvaa erityisesti talvella lämmityksen tarpeen lisääntyessä. Arjen toimintatapoja seuraamalla pientaloasuja pystyy pitämään energiakulutuksen järkevällä tasolla. Kokosimme alle helppoja energiansäästövinkkejä.
Tee näin:
Lämmitys
- Alenna huoneiden lämpötilaa, joissa ei vietetä aikaa. Vähäisellä käytöllä olevien tilojen kuten varastojen, autotallien tai mökin ylläpitolämpötilaksi riittää 7-12 astetta. Myös muiden huoneiden lämpötila kannattaa laskea pidemmän poissaolon, kuten lomareissun ajaksi. Jo yhden lämpötila-asteen laskulla saa 5 %:n vuosisäästön lämmityskustannuksiin.
- Vältä lisälämmitystä ja lämpöhukkaa. Usein lisälämmityksen tarve kielii viasta lämmitysjärjestelmässä tai talossa. Lämmitysjärjestelmän perussäädöllä voidaan saavuttaa 10-15 %:n säästö lämmitysenergian kulutuksessa. Sopiva sisälämpötila on 20-22 astetta.
- Verhot ja sälekaihtimet ovat helppo tapa vähentää lämpöhukkaa, sillä ne vähentävät sitä yhden ikkunalasin verran. Verhot ja huonekalut kannattaa asetella niin, että ne eivät peitä lämmityspattereita tai patterin termostaattia, sillä ne voivat estää lämmön leviämisen huoneisiin.
- Lämmitä puulla. Takka tai leivinuuni on erinomainen keksintö erityisesti sähkölämmitteiseen taloon, sillä se vähentää sähkötehon tarvetta. Muista vain lämmittää takka tai leivinuuni jo hiukan ennen isoja pakkasia.
- Unohda ilmanlämpöpumpun käyttö isoilla pakkasilla. Pakkasen kiristyessä -15-20 asteeseen on hyvä sulkea ilmalämpöpumppu. Lämpöpumpun lämpökerroin laskee ulkolämpötilan mukana: pumppu siis tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä.
- Kuivaa pesuhuoneen lattia lastalla, veden kuivaaminen lattialämmityksen avulla on kallista.
- Tiivistä ovet ja ikkunat. Muista kuitenkin huolehtia korvausilman saannista.
Vedenkulutus
- Kylmän ja lämpimän vedenkulutuksen mittaaminen ja seuraaminen voi alentaa vedenkulutusta 10-30 % ja lämmitysenergian kulutusta 3-9 %.
- Vaihda suihkuun vettä säästävät suuttimet tai säädä hanan virtaamat oikeiksi, 12 l/min riittää. Vakiopaineventtiilillä voidaan saada 5-25% säästö vedenkulutuksessa.
- Lyhennä suihkussaoloaikaa, 5 – 10 min riittää.
- Uudet WC-istuimet kuluttavat vettä alle puolet vanhoihin verrattuna.
Ilmanvaihto
- Puhdista ja säädätä ilmanvaihtojärjestelmä määräajoin, jotta se toimii suunnitellulla tavalla.
- Älä käytä liesituuletinta turhaan, liesituuletin voi tyhjentää talon lämminilmamäärän tunnissa.
- Ilmanvaihtoa ei missään nimessä tule sulkea tai poistaa käytöstä energiansäästösyihin perustellen, koska ihmisten terveys ja rakenteiden kunnon vaurioituminen tulevat pitkän ajan kuluessa paljon kalliimmaksi kuin hetkittäinen säästö.
Valaistus
- Asenna aika- ja liiketunnistimella toimivia valaistusratkaisuja.
- Valot kannattaa sammuttaa aina kun huoneessa ei oleskella.
- Sammuta aina tarpeettomat valaisimet.
- Vaihda eniten käytettyihin valaisimiin LED-valaisimet. Led-valaisin kuluttaa noin 4-11W ja hehkulamppu 60-100W.
Kylmäsäilytys
- Jätä ilman kiertotilaa kylmälaitteiden ympärille, ahdas paikka voi kaksinkertaistaa kulutuksen.
- Sulata pakastin säännöllisesti, ellei siinä ole automaattisulatusta.
- Älä avaa pakastinta tai jääkaappia tarpeettomasti.
Muu kulutus
- Saunokaa yhdessä.
- Älä pidä laitteita turhaan päällä. Valmiustilassa olevat laitteet kuluttavat sähköä, vaikkei laitetta käytetä (TV:t, videot, stereot, radiot, tietokoneet).
- Auton lämmityksen pistorasiat kannattaa varustaa kelloilla. Älä pidä auton esilämmitystä turhan kauan päällä, puolesta tunnista kahteen tuntiin riittää. Auton lohkolämmitys vähentää polttoaineen kulutusta sekä pakokaasupäästöjä. Älä kuitenkaan käytä lohkolämmitystä yli kahta tuntia, sillä energian ja rahan säästön kannalta se on turhaa.
- Vältä yksityisautoilua, kun mahdollista.