Vuotovahti valvoo kotia vesivahinkojen varalta

Kosteusvauriot ja vesivahingot ovat harmillisen yleisiä suomalaisten kotien ongelmia. Vuonna 2018 Suomessa tapahtui lähes 37 000 vakuutusyhtiöiden korvaamaa vesivahinkoa.

Vesivahinkojen välttämiseksi on kehitetty edullisia laitteita, jotka havaitsevat vesivuodot ennen kuin on liian myöhäistä. Riskipaikkojen välttämättömään läheisyyteen asennettava Vuotovahti ilmoittaa vesivahingosta kodin asukkaille heidän poissa ollessaan.

Mikä on vuotovahti ja miten se toimii?

Raksystemsin Vuotovahti on etäseurantalaite vesivuotojen seuraamiseen. Laite on varustettu kosteusantureilla, jotka reagoivat kosteuteen herkästi. Anturin kastuessa, laite ilmoittaa vuodosta järjestelmään ja järjestelmä lähettää hälytyksen asukkaan matkapuhelimeen. Hälytyksen saamiseksi laite tulee yhdistää KotiApp-mobiilisovellukseen.

Vuotovahti toimii langattomassa Sigfox IoT -verkossa eikä se vaadi internetiä tai erillistä SIM-korttia toimiakseen. Verkko tarjoaa korkeatasoista tietoturvaa ja takaa energiatehokkaan tiedonsiirron, sillä se siirtää tietoa jopa kaikkein vaikeimmissa olosuhteissa. Verkon toiminnasta vastaa Suomessa Connected Finland Oy.

Mihin vuotovahti asennetaan?

Vuotovahdin asentaminen on helppoa, nopeaa eikä se vaadi ylläpitoa. Laite toimii kahdella AAA-paristolla, joiden käyttöikä on noin 10 vuotta. Laitetta suositellaan käytettäväksi sisätiloissa 0-45 °C lämpötiloissa, sillä kylmyys lyhentää paristojen käyttöikää.

Laitteeseen kuuluu kolme osaa: radio-osa, johtokiinnike ja kosteusanturi. Anturi tulee asentaa todennäköisen vuotokohdan alle tai sen välittömään läheisyyteen. Yleisiä asennuskohteita kodeissa, mökeillä ja vaikka veneessä ovat astian- ja pyykinpesukoneet sekä niiden liitoskohdat, allaskaapit ja lämminvesivaraajat. Oman veneen turvaamiseksi Vuotovahdin voi asentaa lisäksi vaikka pilssiin, jottei pumppauslaitteiden toimimattomuus johda isompiin ongelmiin. Radio-osa asennetaan laitteen mukana tulevien tarrojen avulla esimerkiksi keittiökaappiin tai lähistöllä olevaan muuhun avaraan tilaan. Asennus viimeistellään johtokiinnikkeiden avulla. Laitteen osien asennuksessa ei kestä kuin muutaman minuutin.

Vuotovahtiin kuuluu radio-osa, johtokiinnike ja kosteusanturi.

Laite tarkkailee omaa toimintaansa ja ilmoittaa mahdollisista ongelmista, joten se ei vaadi ylläpitoa. Anturi ja sen sensorit kannattaa kuitenkin puhdistaa kuivalla liinalla silloin tällöin.

Laitteen verkko kattaa lähes 90 % suomalaisista kotitalouksista. Laitteen kuuluvuus kannattaa varmistaa suuntaa-antavasta kuuluvuuskartasta tai viimeistään asennuspaikalla.

Mitä tehdä vesivahingon sattuessa?

Vesivahingon sattuessa nopeus on valttia. Vahingot tulee pyrkiä rajaamaan ja lisävahinkojen sattuminen estämään mahdollisimman pikaisesti. Vettä vuotava laite tai järjestelmä tulee sammuttaa ja veden tulo estää sulkemalla talon päävesihana. Pientaloasuja voi sulkea päävesihanan itse, mutta asunto-osakeyhtiössä tulee kääntyä isännöitsijän tai huoltoyhtiön puoleen.

Akuuttien vaurioiden ollessa hallinnassa, tarkastetaan vahingot. Vakuutusyhtiöön tulee ottaa yhteyttä mahdollisimman pian vaurion sattumisen jälkeen. He kertovat jatkotoimenpiteistä. Toisinaan vesivahinko on aiheuttanut niin laajoja ongelmia, että kodista tulee muuttaa pois vaurioiden korjaamisen ajaksi.

Vesivahinko ei estä vuotovahdin toimintaa. Laite on valmis uudelleen käytettäväksi, kun se on kuivattu huolellisesti ja asennettu jälleen paikalleen.