Kuinka huollan salaojajärjestelmän?
Viimeistenkin lumikinosten sulettua on tuhansia litroja sulamisvettä imeytynyt maaperään talon ympäristöön. Jos salaojat ovat huolletut ja kunnossa, ei omistajalla ole suurta huolta sulamisvesistä, mutta jos tilanne on toinen, saattaa kellarissa tai talon sokkelissa piillä ikävä yllätys.
Talon omistaja voi näin keväällä tarkastaa salaojien tilanteen helposti kurkkaamalla salaojakaivoon. Jos kaivo on täpötäynnä tai aivan tyhjä, on syytä huolestua ja tutkituttaa salaojien kunto huolella.
Suositusten mukaan salaojat tulisi tarkastaa kahden vuoden välein. Salaojien kuntoa kaivojen välillä voidaan selvittää esim. videokuvauksella.
Salaojajärjestelmän huolto:
- Kurkkaa kaivoon. Jos kaivo on täpötäynnä tai aivan tyhjä, on syytä huolestua ja tutkituttaa salaojien kunto ammattilaisella.
- Puhdista tarvittaessa salaojakaivot ylimääräisistä materiaaleista, kuten lehdistä.
- Varmista salaojajärjestelmän toimivuus valuttamalla kauimmaisimmasta kaivosta vettä, kunnes vesi virtaa purkuputkesta kaikkien kaivojen kautta läpi.
- Huolehdi, ettei talon läheisyydessä kasva esim. isoja puita, joiden juurakko voi rikkoa salaojajärjestelmän.
- Jos talossa on salaojat, mutta ei tarkastuskaivoja, ne voidaan 1-tasoisissa perustusratkaisuissa asentaa myös jälkikäteen.
5 tyypillistä perustusten ja salaojituksen ongelmaa:
- Salaojat ovat perustuksiin nähden liian korkealla.
- Salaojia ei ole huollettu tai tarkastettu.
- Salaojajärjestelmästä puuttuvat tarkastuskaivot.
- Katon sadevedet on ohjattu salaojien tarkastuskaivoihin.
- Kellarillisten perustusten vedeneristys puuttuu tai ei toimi.
Vaurioita havaittavissa?
Mikäli salaojajärjestelmässä on silmin havaittavia vaurioita, kuten ne ovat tukossa, ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja miten edetä. Lisäksi kannattaa ottaa kuva KotiAppin Kotikansioon.