Asuntokaupan kuntotarkastuksia kohteesta toiseen – Piia Tamminen
Rakennusinsinööri Piia Tamminen aloitti Raksystemsillä asuntokaupan kuntotarkastajana vuonna 2006. Sittemmin vuodet ovat laajentaneet Piian työkenttää ja kuntotarkastusten lisäksi hänen palveluvalikoimaansa on tullut yhä enenevissä määrin sisäilma- ja kuntotutkimuksia sekä asiantuntijatehtäviä. Eivät vuodet ole menneet pelkästään työn teossa, sillä Piia on valmistunut kesäkuussa 2017 Rakennusterveysasiantuntijaksi (RTA) ja vuoden 2018 alusta hänellä on myös HTT-tavarantarkastajan pätevyys.
Piia kiinnostui jo nuorena rakennus- ja kiinteistöalasta ja haki siksi opiskelemaan ammattikouluun talonrakentaja-linjalle. Luonnollinen jatkumo ammattikouluopinnoille olivat rakennusinsinööriopinnot ammattikorkeakoulussa Kotkassa. Ennen Raksystemsille tuloaan Piia työskenteli seitsemän vuoden ajan isännöitsijänä, josta hänelläkin on myös isännöitsijän ammattitutkinto.
Mitä asuntokaupan kuntotarkastajan sekä kuntotutkijan työnkuvaan kuuluu?
Työnkuvaani kuuluu monipuoliset asiantuntijatehtävät asuntokauppaan sekä rakennuksiin ja asumiseen liittyen. Toiminta-alueeni on pääsiassa Porvoo ja sen lähialueet sekä pääkaupunkiseutu. Päätyötäni ovat Asuntokaupan kuntotarkastukset mutta näiden lisäksi teen myös paljon erilaisia muita tutkimuksia, kuten sisäilma- ja kuntotutkimuksia sekä asiantuntijalausuntoja.
Tutkin työssäni pääasiassa kuluttaja-asiakkaiden kohteita, joten työn luonne on monesti haastava, koska tutkimme tällöin aina jonkun koteja. Tilanteet voivat välillä olla raskaitakin, jos kohteista löytyy ongelmia, mutta yleisesti tarkastuksilla tilanne on silti monesti rento ja asioita on helppo käydä asiakkaiden kanssa läpi. Työni on monipuolista, vaihtelevaa sekä haastavaa sillä kohteeseen mennessäni esimerkiksi asiantuntijatehtävissä en pääasiassa tiedä, että mikä toimenkuvani lopulta aina tulee olemaan eli minun pitää asiantuntijana osata katsoa kohdetta laajemmalla skaalalla ja ottaa se vastaan tutkimushaasteena.
Koska kuluttaja-asiakkaat ovat maallikkoja tulee minun asiantuntijana osata kertoa asiat sekä termit siten, että asia ymmärretään. Nykyään asiakkaat ymmärtävät esimerkiksi jo paljon paremmin jatko- ja lisätutkimustarpeiden hyödyn sekä syyt miksi niitä pitää toteuttaa ja nyt niihin lähdetäänkin helpommin mukaan mitä työni alkuvuosina. On todella tärkeää, että asiakkaat haluavat aidosti selvittää rakennuksen kunnon.
Miltä tavallinen työviikkosi näyttää?
Jaksotan omaa työtäni oman henkilökohtaisen elämäni mukaan ja se on kyllä ehdottomasti yksi parhaista puolista työssäni. Teen aina yhden päivän viikossa töitä kotitoimistolla, jolloin kirjoitan pelkästään raportteja ja teen muita kirjallisia töitä. Muut päivät kuluvat asiakkaiden parissa kentällä, toki näihin päiviin sisältyy myös kirjallisista työtä. Niitä teen joko ennen tai jälkeen toimeksiantojen, oman aikatauluni mukaan.
Mitä Raksystems ja ala ovat antaneet sinulle?
Pidän alaamme haastavana, ala kehittyy ja koko ajan oppii uusia asioita. Toisaalta tämä alan monipuolisuus ja mahdollisuus oppia jatkuvasti uutta ovat alalla työskentelyn parhaita puolia. Raksystemsillä olen aina saanut kannustusta ja tukea siihen mitä teen. Meillä on osastollamme todella hyvä porukka ja ongelmatapauksissa ratkomme asioita sitten yhdessä eli yksin asioiden kanssa ei tarvitse jäädä.
Pidän siitä, että näiden vuosien varrella työni on joustanut perhe-elämäni mukaan. Nyt kun katson vuosia taaksepäin, on päivä- ja viikkorytmini esimerkiksi tällä hetkellä hyvin erilainen mitä vuosia aikaisemmin. Vaikka en käy toimistolla kuin kuukausipalavereissa ja muissa yhteisissä koulutuksissa niin silti työkavereistani on tullut minulle tärkeitä. Aina on joku, keneltä saan tarvittaessa apua ja tukea ja vastavuoroisesti autan toisia, kun mahdollista. Vaikka työ on yksinäistä niin aina on joku keneltä kysyä ja saada apua. Tiiviin yhteydenpidon lisäksi vietämme aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla yhteisien matkojen merkeissä.
Toivon, että pystyn tekemään työtäni mahdollisimman pitkään. Panostan hyvinvointiini työn ja vapaa-ajan tasapainottamisella ja vastapainoa työlleni haen koiran kanssa ulkoilusta ja metsässä liikkumisesta. Työskentelen paljon kohteissa, joissa on sisäilmaongelmia tai ryömin ala- ja yläpohjissa, joten altistumisvaaran vuoksi työsuojelulliset asiat tulee ottaa aina vakavasti.