Pirkanmaan aluetoimiston kantava voima – Tapio Peltonen

Sade piiskaa huurtuneita auton ikkunoita, kun saavun Haarlan vanhalle tehdasalueelle. Raksystemsin logo toimii kuitenkin majakkana, ja auttaa eksyvän perille. Tampereen keskustan lähettyvillä sijaitsee Pirkanmaan aluetoimisto, joka on aluetoimistoistamme suurin. Tarkoitus olisi selvittää, mikä on tämän jatkuvasti kehuja saavan toimipaikan salaisuus.

Hymy

Sisäpihalla kohtaan heti hymyilevät kasvot, kun aluepäällikkö ja partner Tapio Peltonen, lempinimeltään Tapu on tullut vastaan auttamaan markkinointitarvikkeiden kannossa ylös kolmanteen kerrokseen. Olen jo menossa halaamaan tätä kohteliasta herrasmiestä, kun muistan, että elämme vielä tätä halitonta aikaa. Hissi vie kolmanteen kerrokseen, josta aukeaa aivan upeat maisemat yli Näsijärven. Ihastelen kaunista toimitilaa, enkä huomaa, että lattialle on aseteltu useampi kenkäpari. Täällä liikutaan siis ihanasti ilman ulkokenkiä. Kahvin poristessa siirrymme neuvottelutilaan nimeltä Näsi, sillä Tapio on luvannut kertoa tarinoita vuosien varrelta. Ja vuosiahan hänellä onkin kertynyt jo varsin monta. Tammikuussa 2022 hän on ollut raksilainen jo 20 vuotta.

Tekemisen meininki

Tapio syntyi Padasjoella vuonna 1964. Peruskoulu, lukio ja teknillinen opisto tuli käytyä Tampereella. Nuoren miehen elämä oli varsin terveellistä ja aktiivista. Elämän täytti monenlaiset urheiluharrastukset kuten lentopallo, jalkapallo ja jääkiekko. Jääkiekkoharrastus jatkui vuosia vielä Tampereellakin. 70-luvulla lapset ja nuoret olivat tottuneet tekemään paljon töitä maaseudulla ja tekeville riittikin mistä valita. Tapio aloitti 11-vuotiaana kesätyöt mansikkapellolla ja viettikin kahdeksan seuraavaa kesää peltotöissä. Istuttamisen ja sadonkorjuun lisäksi maatiloilla sai usein myös tehdä monenlaisia rakennushommia. Myös lukion jälkeen hän oli muutamia vuosia töissä rakennustyömailla käyden välissä armeijan. Jo silloin hän huomasi viihtyvänsä erilaisten rakennusprojektien parissa ja siitä syntyi halu suuntautua rakennusalalle. Mansikoista hän kuitenkin sai tarpeekseen, eikä ole niitä sittemmin poiminut edes itselle.

Nuorille vastavalmistuneille insinööreille ei oikein ollut töitä vuonna 1991, kun Tapio valmistui. Suomessa oli lama, mutta timpurin hommia kuitenkin riitti tuttavan firmassa. Tapio teki myös palosaneerausta kalusteliikkeen halliin. Yllätyksenä Tapio löysi itsensä myös myyjän roolista kalustefirmassa. Lopulta hän lähetti työhakemuksen Raksystemsille. Tämä johti työhaastatteluun ja lopulta työsopimuksen allekirjoitukseen. Itse sopimusta Tapio ei lukenut, koska oli niin innoissaan siitä, että pääsi vihdoin rakennusalalle hyvämaineiseen asiantuntijafirmaan. 21.1.2002 alkoi ura Raksystemsillä.

Anton ja Tapio Peltonen Pirkanmaan aluetoimistolla.

Isän jalanjäljissä

Neuvotteluhuoneen ovi aukeaa ja sisään astuu rakennustekninen asiantuntija Anton Peltonen. Tapion poika on myös Raksystemsillä töissä. Anton istuu myös pöydän ääreen kertomaan miten hän tuli Raksystemsille ja minkälaista on olla isän kanssa samassa paikassa töissä vielä niin, että isä on esimies.

Anton syntyi Tampereella vuonna 1993. Peruskoulun ja sähkö- ja automaatiotekniikan ammattikoulu-lukio-yhdistelmän jälkeen kutsui armeija ja sitten opinnot korjausrakentamisen ja kiinteistönpidon linjalla Tampereen ammattikorkeakoulussa. Anton aloitti kesäharjoittelijana Raksystemsillä vuonna 2017. Se johti työhön ensin projektityöntekijänä ja valmistumisen jälkeen keväällä 2018 hän sai vakipaikan.

Yhteishenki

Antonin työnkuvaan kuuluu kuntotutkimuksia, sisäilmatutkimuksia sekä muita asiantuntijatehtäviä. Hän tekee myös Pirkanmaan alueella asbesti- ja haitta-ainekartoituksia, koska hänellä on pätevyys kyseessä olevaan työhön. Raksystems tukee henkilökunnan jatkuvaa kouluttamista sekä erityspätevyyksien hankkimista. Antonista parasta työssä on kuitenkin se, että toimistolle on aina kiva tulla, koska siellä on niin hyvä yhteishenki. Työkaverit ovat mukavia. Raksystemsillä on vapaus aikatauluttaa itse omat työpäivät, ja se lisää valinnan vapautta ja työhyvinvointia. Työn vastapainoksi Anton harrastaa monenlaista liikuntaa. Lentopallo, salibandy, frisbeegolf ja varsinkin pyöräily on lähellä sydäntä. Isänsä kanssa Anton ei varsinaisesti työskentele yhdessä, koska heillä on erityyppinen toimenkuva. Mutta isää esimiehenä hän kuvailee niin, että Tapio on helposti lähestyttävä, kaikille tasapuolinen ja aina kannustava.

Tapion ensimmäinen päivä Raksystemsillä

Palataan Antonin isän, Tapion haastatteluun ja siihen, kun hän aloitti työt Raksystemsillä. Vuosi oli siis 2002. Myöhemmin monille tv:stäkin tuttu Raksystemsin talotohtori ja lämmöllä muistettu Matti Kaijomaa otti Tapion mukaan tarkastuskeikalle. Matin matkassa oli aina mukavaa ja opettavaista. Tapion tehtävänä oli perehtyä kuntotarkastuksiin ja opetella raportointia ensimmäiset neljä viikkoa. Sen jälkeen hän siirtyi Tampereelle kuntotarkastajaksi ja esimieheksi tuli Tapio Kuurimo (myöhemmin Tapsa). Tapsan alaisena oli innostavaa, koska koko ajan oli valtava pöhinä ja Tapsa oli loistava esimies. Tähän aikaan Raksystems kasvoi nopeaan tahtiin ja se oli valtavaa laajentumisen ja kehittämisen aikaa. Toimistolla istuttiin yhdessä pöydän ääressä ja suunniteltiin, mietittiin ja tehtiin yhdessä. Tapio muistaa vielä elävästi tuon pöydänkin. Jo siihen aikaan Raksystemsillä oli mielettömiä tyyppejä töissä. Jo silloin oli sellaista tekemisen meininkiä ja ilolla motivoitiin henkilökuntaa yltämään parhaaseensa. Yhdessä Tapsan kanssa oli laman opettamana hahmoteltu Tampereen osastolle monta ”tassua”. Tassuiksi kutsuttiin erityyppisiä palveluita, joita tehtiin mahdollinen talousnotkahdus huomioiden. Jos jokin osa-alue vähenisi, niin silloin toinen tassu kasvaisi. Vuonna 2007 tuli fuusioituminen Anticimexin kanssa ja kasvu jatkui, nyt myös tuhoeläintorjunta tuli mukaan.

Tapion taustalla näkyy Haarlan vanhalla tehdasalueella sijaitsevan toimistorakennuksen kaunis julkisivu.

Hyvä fiilis ja hyvät työkalut

Vuonna 2010 Tapion esimies tarjosi hänelle toimistopäällikön tehtävää. Silloin Tampereen toimistolla oli 6 ihmistä töissä. Tapio kertoo yllättyneensä tästä, mutta ottaneen tuttuun tapaan haasteen vastaan. ”Olen aina ollut hullunrohkea lähtemään mukaan kaikkeen”, hän naurahtaa. Vastuuta tuli siis lisää, mutta se ei hirvittänyt, koska Tampereella oli jo silloin niin mieletön työporukka. Henkilöstöä on kuitenkin aina lisätty varovaisesti, jopa niin, että ensin on katsottu työmäärät ja sitten päätetty lisätarpeesta.

Tällä hetkellä Pirkanmaan aluetoimistossa työskentelee 19 henkilöä ja lisäksi 2 henkilöä tukitoiminnoista. Tänä päivänä Raksystemsin tukipalvelut ovat niin hyvät, että asiantuntijat saavat keskittyä täysillä siihen asiantuntijatyöhön. Tapiolle on erittäin tärkeää, että kaikilla on hyvä fiilis ja hyvät työkalut, järjestelmät ja toimintatavat. Hyvä tulos tulee itsestään silloin. Loppujen lopuksi kaikki liittyy ihmisten väliseen kemiaan.

”Mikä työ kannattaa tehdä, niin se kannattaa tehdä hyvin”

Iän myötä Tapio tuntee välillä riittämättömyyttä. Energiaa ei ole niin paljon annettavaksi joka suuntaan, kuin silloin 20-vuotiaana. Suurin toive on aina se, että aikaa on riittävästi, jotta työt saa tehtyä hyvin. Tapion mummo sanoi aikanaan osuvasti näin: ”Mikä työ kannattaa tehdä, niin se kannattaa tehdä hyvin”. Näin myös, jotta arvomme, esimerkiksi ”paras palvelu” toteutuu. Tästä hieno esimerkki on työntekijäkokemuksen lanseeraus. Aiemmin kävimme läpi ainoastaan asiakaskokemuksia, mutta nyt käsittelemme myös työntekijäkokemusta yrityksen sisällä.

”Yrityksemme kasvaessa haluan suunnitella hyvin ja varmistaa, että aikaa hyvin tehdyn työn tekemiselle on riittävästi”, kertoo Tapio.

Työn tekeminen on muuttunut

Tapion tyypillinen työpäivä ennen maaliskuuta 2020 alkoi aina toimistolta. Hän saapui ensimmäisenä seitsemäksi keittämään seuraavaksi tuleville aamukahvit. Tapiolle on aina ollut tärkeää, että työntekijöistä on kivaa tulla toimistolle. Työasioita on aina mietitty yhdessä kahvin äärellä vapaammin ja yhdessäolo on ollut iso voimavara. Siitä yrityksen nuoretkin työntekijät ovat heti päässeet kokemaan Raksystemsin työkulttuuria aidoimmillaan. Ja kyllähän kahvin äärellä jutellaan muistakin, kuin työasioista. Tampereen toimiston työkulttuuriin kuuluu vahvasti toisten auttaminen. ”Autamme aina toisiamme ja tiedämme, että kun auttaa kaveria, niin kaveri auttaa sitten myös takaisin”, Tapio kertoo. Muuttunut aika toki muutti monet tapaamiset digitaalisiksi, mutta Tapio kannusti henkilökuntaa pitämään kameran päällä etäkokouksissa, jotta läsnäolo muistuttaisi aiemmasta edes vähän. Nyt kun toimistolla voi olla jo enemmän, niin kyllä se luo hyvää mieltä ja antaa voimavaroja työssä jaksamiseen.

Perhe on suurin voimavara

Tapiolle perhe on se suurin voimavara. ”Kolmekymmentä vuotta naimisissa maailman parhaan vaimon, Ninan kanssa ja seitsemän lasta ja kaksitoista lastenlasta on meille siunaantunut”, hän kertoo hymyillen. Nykyään, kun tehdään töitä myös etänä, niin työ ja vapaa-aika helposti sekoittuu. Tapio ja Nina päättivät panostaa hyvinvointiin etätyön alkaessa maaliskuussa 2020 ja ovatkin käyttäneet sen aiemman työmatkaan kuluneen ajan liikkumalla yhdessä joka aamu. Aamulenkki sujuu kävellen tai sähköavusteisella pyörällä. Tapio osti sähköpyörän vuosi sitten ja on innostunut vanhan pyöräharrastuksen elvyttämisestä. Nuorena poikana työmatkat sujuivat pyörällä leikiten. Tapiolle työn ja vapaa-ajan erottaminen on tärkeää. Nyt myös, kun poikansa on Raksystemsillä töissä, niin ”töissä ollaan töissä, ja vapaa-ajalla meillä on ihan eri jutut”. Antonin kanssa on kyllä mennyt hirveän mukavasti, vaikka aluksi mietitytti, voiko oman pojan ottaa kesätöihin. Nyt Tampereen toimistolla työskentelee myös toinen isä-poika-pari, nimittäin Tapsa ja poikansa Tuomas Kuurimo.

Päivä on tullut päätökseen ja minusta tuntuu, että tämän toimiston sydän ja se salaisuus piilee näissä ihmisissä. Toisen kuunteleminen, yhdessä tekeminen työkaveria arvostaen ja iloinen kannustus on usein yritykselle kuin yritykselle hienoja sanoja, mutta täällä nämä arvot ovat läsnä jokapäiväisessä tekemisessä. Siinä se.

Pirkanmaan aluetoimisto sijaitsee tässä kauniissa rakennuksessa Haarlan vanhalla tehdasalueella lähellä Tampereen keskustaa.