Tarkastustoiminnan osastopäällikkönä – Antti Heimlander

Antti Heimlander työskentelee Raksystemsin Inspections & Surveys B2C-liiketoiminnassa tarkastustoiminnan osastopäällikkönä. Hänellä on tuotevastuu koko Suomen kuntotarkastuspalveluista. Lisäksi hän vastaa Vantaan tarkastuspuolen liiketoiminnasta. Mitä muuta tämän raudanlujan ammattilaisen työnkuvaan ja -uraan kuuluu?

Kiinnostus alalle syntyi lapsena

Antti on viettänyt vapaa-aikaansa pienestä asti rakennustyömaalla. Lapsena hän pääsi heti maalaushommiin jo ennen kuin jaksoi kantaa betoniharkkoja. Kiinnostus rakentamiseen vei mennessään ja partion kautta hän pääsi nuoresta iästään huolimatta tekemään kaikenlaisia raksahommia, esimerkiksi teollisuushallin muuttamista kerhotilaksi.

”Siinä tuli tutuksi väliseinien ”oikeaoppinen” pystytys”, naurahtaa Antti.

Partion kautta hän sai myös ensi kosketuksen henkijohtamiseen 13-vuotiaana. Antissa yhdistyy huikeasti sekä asiantuntijuus mutta myös ihmisläheisyys.

”Hän on ammattitaitoinen ja tiimiläisiään kohtaan auttavainen. Näkee, että hän haluaa hoitaa työnsä hyvin esihenkilönä. Hän myös arvostaa tiimiläisiään ja heidän ammattitaitoaan”, kuvailee kuntotarkastaja Robin Rundlöf Anttia.

17 vuotta Raksystemsillä

Antti tuli Raksystemsille kuntotarkastajaksi ja sisäilmatutkijaksi alkuvuodesta 2006. Hänen työnkuvansa on ollut aina melko laaja. Aiemmin hänen työssään painottui tekninen tuotekehitys ja nykyään työhön kuuluu myös lähijohtaminen viimekeväisen nimityksen myötä. Antti vastaa myös monista sisäisistä ja ulkoisista koulutuksistamme ja esimerkiksi kuntotarkastuksen raporttiohjelman kehittämisestä.

Antti on viihtynyt Raksystemsillä hyvin ja kertoo, että parasta hänen työssään on kivat työkaverit. Antti on myös aina pitänyt siitä, että aikatauluja on saanut suunnitella itse ja se on antanut elämiseen vapautta.

Ennen Raksystemsille tuloa Antti työskenteli sisäilmatutkimusten ja kuntotutkimusten parissa. Koulutukseltaan hän on insinööri (AMK) mekaanisen puujalostuksen koulutusohjelmasta.

Kehitystyö on tärkeä osa Antin työtä

Anttia on aina kiinnostanut tieto- ja tutkimusmenetelmät. Ne kehittyvät, kun ajatusmallit muuttuvat ja häntä kiehtookin pohdinta siitä, mikä on järkevää tutkimista ja mikä ei. Työssään hän pääsee jatkuvasti pohtimaan sitä laatujärjestelmään ja raporttiohjelmaan liittyvän kehitystyön kautta.

Raksystemsillä tehdään vuosittain noin 3500-4500 asuntokaupan kuntotarkastusta noin 50 kuntotarkastajan voimin. Antti tarkastaa vuosittain noin prosentin kuntotarkastusraporteista. Eli hän lukee alusta loppuun 35-45 raporttia eri kirjoittajilta ja tekee niiden perusteella erilaisia päätelmiä, joita hyödynnetään laadunkehityksessä sekä koulutuksissa.

Laadunvalvonta ja kehitystyö vie kohtuullisesti aikaa, mutta niiden ansiosta huomataan puutteet tai epäselvyydet ja osataan täsmentää linjaukset. Raksystemsin kuntotarkastukset tehdään suoritusohjeen mukaan, mutta taloja ja tilanteita on järjettömän paljon erilaisia.

”Jos verrataan vaikka 1700-luvulla tehtyä kesämökkiä tänä vuonna valmistuneeseen omakotitaloon, niin ei yksi tapa toimia taputtele niitä kaikkia”, Antti kuvailee.

Hänestä se ei ole ongelma, vaan pikemminkin työn suola, koska koko pointti on huomata puutteet tai epäselvyydet ja täsmentää linjaukset.

”Ei ole ainakaan puhelinmyyjän kaaviota työpäivissä, vaikka puhelimessa kuluukin noin puolet työpäivästä”, hän lisää hymyillen.

Työ on monipuolista eikä yhtään tylsää

Työhön kuuluva vapaus aikatauluttaa päivänsä vaatii sen, että tuntee itsensä hyvin, jottei kuormitu liikaa. Itselle on ollut kiva, ettei ole ollut vain yhtä hommaa, vaan työ on ollut aina monipuolista eikä yhtään tylsää”, Antti kertoo.

Vaikka varsinainen kuntotarkastustyö kentällä on vuosi vuodelta vähentynyt, Antti tekee kuitenkin tarkastuksia varsinkin loma-aikaan ja erikoistapauksissa, viimeksi pari viikkoa sitten.

”Mukava olisi tehdä enemmänkin kenttähommia”, hän lisää.

Antti vetää Raksystemsin koulutusten lisäksi kiinteistöpuolen koulutuksia tuleville kuntotarkastajille, välittäjille ja isännöitsijöille Kiinkolla (Kiinteistöalan koulutuskeskus) sekä tutkimuksiin ja tarkastuksiin liittyviä koulutuksia Ratekolla (Rakennusteollisuuden koulutuskeskus) ja TTS:llä (Työtehoseura).

20 vuotta talojen tutkimista

Antin 20 vuoden työrupeama talojen tutkimusten parissa on tehnyt hänestä myös lehdistön toiveasiantuntijan, jolta pyydetään usein lausuntoja ja haastatteluja. Antti on myös kirjoittanut taloista ja rakentamisesta Tekniikan maailmaan neljästi vuodessa jo viiden vuoden ajan.

Pitkään tukena ja turvana ollut Antti on kävelevä tietopankki. Jos jotakin ei tiedetä, se selvitetään ja kaikki kivet käännetään. Tarkka moniosaaja, joka välillä tahtomattaankin ajautuu selvittämään ja ratkomaan kaikenlaisia ongelmia ja asioita oli sitten kyse tv-esiintymisistä, haastatteluista, kehitysprojekteista tai asiakaspalautteiden käsittelystä”, kertoo Antin esihenkilö ja Inspections & Surveys- liiketoimintajohtaja Kim Malmivaara.

Vapaa-ajalla lentopalloa, musiikkia ja matkustelua

Antti asuu Tuusulassa avovaimonsa kanssa talossa, jonka on itse rakentanut. Rakennushommien lisäksi Antti kunnostaa vanhoja huonekaluja itselle ja ystävilleen lahjaksi. Kesäisin naapurit ja ystävät tuovat lemmikkinsä heille ”hoitolaan”, joten etätöitä tehdessä työhuoneella saattaa seurana olla kaneja, koira ja milloin mitäkin.

Antti harrastaa lentopalloa ja kertoo, että se harrastus on vain vuosi vuodelta lisääntynyt. Hän on myös kova penkkiurheilija. Talvisin lätkä ja NFL (Wisconsinin Green Bay Packers suosikkina) täyttävät kalenterin ja kesäisin pesis. Hän käy myös paljon keikoilla kuuntelemassa musiikkia, kuten punkkia, hardcorea, metallia ja ska:ta.

Matkustaminen on Antille rakas harrastus ja yhdessä avovaimon kanssa he pyrkivät matkustamaan vuosittain ainakin yhden pidemmän jakson verran Aasiaan. Suosikiksi on muodostunut Malesia. Tulevaisuudessa Antti toivoo, että voisi viettää pidempiä jaksoja Aasiassa.