Radonin mittauskausi on alkanut!

Terveydelle haitallisen radonin mittauskausi on alkanut. Mittauskausi kestää syyskuusta toukokuun loppuun eli 1.9.-31.5. välisenä aikana voidaan suorittaa virallista radonpitoisuuksien mittaamista niin kodeissa, työpaikoilla kuin julkisissa rakennuksissakin.

Miksi radonin mittauskausi sijoittuu viileän sään aikaan?

Radonin mittauskausi sijoittuu viileämpään aikaan, jolloin rakennuksia yleisimmin lämmitetään ja ikkunat ja ovet pidetään suljettuina. Tämä luo rakennukseen alipaineen, joka saa radontason nousemaan, kun ilmaa imetään maasta lattian alta. Näissä olosuhteissa on mahdollista saada korkealaatuisia mittauksia ja vertailukelpoisia lukemia.

Radonin mittauskausi on alkanut!
Radonin mittauskausi on alkanut!

Kuinka kauan radonin mittaaminen kestää?

Radonin mittauksen tulee kestää vähintään kaksi (2) kuukautta. Sitä tarkemman vuosikeskiarvon saa, mitä kauemmin mittaa. Mikäli mittaaminen jää alle kahteen (2) kuukauteen, ei lukemista voida arvioida pitkän aikavälin keskiarvoa tarpeeksi luotettavasti. Radonpitoisuuden vuosikeskiarvo saadaan kertomalla mitattu tulos kertoimella 0,9.

Miten radonpitoisuudet mitataan?

Radonmittaaminen on helppoa. Voit tilata kotiisi tai työpaikalle radonpurkit, jotka sijoitetaan ohjeistuksen mukaisesti ”rauhalliseen” paikkaan muutamaksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen purkit toimitetaan akkreditoituun laboratorioon ja saat asiantuntijan antaman analyysin rakennuksen sisäilman radonpitoisuudesta.

Taloyhtiöille ja työpaikoille on saatavissa myös radonmittaus asiantuntijan tekemänä palveluna, jolloin asiantuntija tekee kaiken työn puolestasi. Huomaathan, että toiminnanharjoittajalla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia työpaikan radonmittauksesta.

Miksi radonia mitataan?

Radon on salakavala jalokaasu. Se on hajuton, mauton ja väritön ja se kulkeutuu sisälle koteihin ja työpaikoille maaperästä käsin. Radonkaasu aiheuttaa sisällä aikaa viettäville pitkän aikavälin altistuksella vakavan terveysriskin, sillä radonin on havaittu aiheuttavan keuhkosyöpää.

Suomessa radonin aiheuttamat säteilyannokset ovat maailman korkeimpia! Voit katsoa videomme radonmittauskauden alkamisesta alta tai tämän linkin takaa, mikäli video ei näy artikkelissa.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Raksystems Suomi (@raksystems_suomi) jakama julkaisu

Radonpitoisuudet on helposti poistettavissa

Vaikka radon on vaikeasti tavalliselle ihmiselle havaittavissa ja on terveydelle erittäin haitallista, niin sen mittaaminen ja poistaminen on onneksi helppoa. Nykyään jo rakennusvaiheessa suunnittelu- sekä rakentamisvaiheissa otetaan radonriski huomioon ja esimerkiksi alapohja rakennetaan tiiviiksi ja tarvittavat radonputkistot huolehditaan paikoilleen.

Mikäli mittaamisella rakennuksen sisäilmasta löytyisi radonia, voidaan sen poistaminen hoitaa esimerkiksi asentamalla radonimureita tai radonkaivoja, alapohjan alipaineistuksella, tiivistystöillä, IV-säätö- ja käyttömittauksilla sekä olemassa olevien radonpoistolaitteiden huoltotoimenpiteillä.