Kuinka huollan ilmanvaihtojärjestelmän?
Rakennuksen ilmanvaihto perustuu aina ilmanpaine- ja lämpötilaeroihin eli rakennuksen tulisi aina olla hieman alipaineinen, jotta epäpuhtaudet ja kosteus poistuvat sisäilmasta.
Neljä kertaa vuodessa on oikea väli huoltaa ilmanvaihtojärjestelmä. Näin vaikutat asunnon terveelliseen ja raikkaaseen sisäilmaan.
Ilmanvaihtojärjestelmän huoltoon tarvitset mm. imurin tai lattiamoppiin kiinnitetyn kuivaliinan sekä yleispuhdistusainetta sekä siivousliinan.
Ilmanvaihdon huollossa on erityisen tärkeä kiinnittää huomiota siihen, ettei muuta venttiilien asentoa tai asetuksia.
Ohjeet ilmanvaihtojärjestelmän huoltoon:
- Puhdista ilmanvaihtoventtiilit eli tulo- ja poistoilmaventtiilit. Ilmanvaihtoventtiilien ympäristön voi puhdistaa esimerkiksi imuroimalla tai lattiamoppiin kiinnitetyllä kuivaliinalla. Voit puhdistaa ilmanvaihtoventtiiliä yleispuhdistusaineella ja lämpimällä vedellä kostutetulla siivousliinalla. Mikäli venttiilin saa irti, ja se on likainen, sen voi pestä miedossa pesuvedessä astianpesuharjalla. Kun irrotat venttiiliä paikaltaan, muista tehdä se varoen, ettet muuta venttiilin asetuksia.
- Pese liesituulettimen suodatin. Tarkista ensi alkuun liesituulettimesi ohjekirjasta saako suodattimen pestä astianpesukoneessa vai kaipaako se käsinpesun.
- Mikäli kodissasi on koneellinen ilmanvaihto, vaihda ilmanvaihtokoneen suodattimet.
Vinkkejä ilmanvaihdon riittävyyden tarkistamiseen:
- Tarkista kotisi korvausilmareitit, kuten tuuletusikkunoiden venttiilit tms.
- Tarkista pääseekö ilma kulkemaan ovien kautta vapaasti tilasta toiseen.
- Puhdista tulo- ja korvausilmaventtiilit ja hormit säännöllisesti, myös saunan korvausilmaventtiili.
- Vaihda koneellisen tulo- ja poistoilmakoneen suodattimet määräajoin. Vaihtoväli on yleensä 3-6 kk.
- Testaa jääkö märkätilan poistoilmakanavaan wc-paperin pala, kun ilmanvaihto on normaalitilassa. Mikäli paperi ei jää, niin ole yhteydessä OmaInsinööriin ilmanvaihdon tehostamiseksi.
Havaitsitko vaurioita?
Mikäli ilmanvaihtojärjestelmässä on silmin havaittavia vaurioita, kuten yläpohjassa hormien saumoissa rakoja tai eristys puuttuu, ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja miten edetä. Lisäksi kannattaa ottaa vauriokuva KotiAppin Kotikansioon.