Kuinka tarkastan puulautaverhoillut ulkoseinät?
Uusi, vastamaalattu julkisivu saa talon näyttämään kauniilta ja hyvin hoidetulta, mutta uusi maalikerros suojaa seiniä myös tuulelta ja muilta sään vaikutuksilta.
Puulautaverhous, minkä paneeli on yleensä 25x150mm, on selvästi tyypillisin julkisivumateriaali pohjoismaissa. Puun etuina on edullisuus sekä ympäristöystävällisyys. Ulkoverhouslaudoissa käytetään pääosin kuusta. Kuusen oksat ja sydänpuu kestävät hyvin auringonvaloa ja ilmankosteuden vaihteluita paremmin kuin esimerkiksi mänty.
Puuverhous on monipuolinen ulkonäöltään ja se voidaan maalata melkein minkäväriseksi tahansa pohjautuen toki kaavamääräyksiin. Paneloinnilla saadaan aikaan yksilöllisyyttä. Punamultamaalilla maalatessa tulee yleensä olla pintasahattua lautaa, kun taas pontatun öljymaalilla maalattavan paneelin pinta on useimmiten höylättyä tai hienosahattua.
Puulautaverhouksessa on olennaista sen taustarakenteen tuulettuvuus
Tyypillinen rakenneluettelo koskien puulautaverhousseinää voisi olla puulautaverhous (22-25mm), tuuletusrako (28-48mm), tuulensuojalevy (13-25mm), eriste (puru tai mineraalivilla 100-300mm) ja kantavapuurakenne (100-200mm), höyrynsulkumuovi (0,2mm) tai ilmasulkupaperi (0,2mm) sekä sisäverhouslevy, kuten kipsilevy (13mm), lastulevy (22mm), puupaneeli (13,5mm).
Suosittelemme pintarakenteiden silmämääräistä havainnointia.
Tutkittavia asioita ovat:
- Puuosien korkeusero maanpintaan. Korkeuseron tulisi olla enemmän kuin 10 cm tai kyseessä on riskirakenne. Kysy lisätietoja OmaInsinööriltä.
- Kosteusrasitusjäljet esim. värimuutokset ja lahot.
- Rakenteen eläminen.
- Pintarakenteen ja saumojen kunto.
- Tuuletusrakojen/reittien puhtaus ja olemassaolon varmistus.
- Kasvillisuus ja sen poistotarpeen määritteleminen.
Puulautaverhousta kannattaa myös koestaa puupiikillä, mikäli on epäilys lahovauriosta.
Havaitsitko vaurioita?
Mikäli puulautaverhouksessa on silmin havaittavia vaurioita, kuten lahoa, mikrobivaurioita, läpiviennin epätiiviyskohtia tai jopa tuhoeläinvaurioita, ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja miten edetä korjaamisen tai uusimisen suhteen. Lisäksi kannattaa ottaa vauriokuva KotiAppin Kotikansioon.