HiiOp-palvelu avuksi rakentamisen kustannusten ja päästöjen pienentämiseen
HiiOp-palvelu eli hiilijalanjäljen monitavoiteoptimointi auttaa rakennuttajia ja kiinteistökehittäjiä hahmottamaan rakentamisen päästöjä kustannustehokkaasti. Tarkoituksena on löytää rakennushankkeelle parhaat kokonaisratkaisut kustannusten ja hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Sisällys
Mikä on HiiOp ja kenelle palvelu on tarkoitettu?
HiiOp on Susteran rakennuttajille ja kiinteistökehittäjille kehittämä palvelu, jonka avulla pyritään löytämään parhaat suunnitteluratkaisut rakennushankkeissa eri tavoitteiden toteutumiseksi. Tavoitteita voivat olla esimerkiksi matala hiilijalanjälki sekä matalat investointi- ja elinkaarikustannukset.
Uusi rakentamislaki tuo 1.1.2026 alkaen tullessaan hiilijalanjäljen laskennan ja raja-arvot, joiden täyttäminen vaatii entistä tarkempaa suunnittelun ohjausta jo luonnossuunnittelusta alkaen. HiiOp soveltuu tähän erinomaisesti, kuten myös rakennuksen E-luvun ja energiatehokkuuden optimointiin.
Parhaat tavat näiden saavuttamiseksi löydetään tarkastelemalla eri rakennevaihtoehtoja ja talotekniikan järjestelmiä. Monitavoiteoptimointi ja HiiOp soveltuvat hyvin uudisrakentamiseen ja peruskorjaamiseen suunnittelun alkuvaiheessa.
Monitavoiteoptimointi huomioi investointikustannukset, energiatehokkuuden ja hiilijalanjäljen
HiiOp-palvelussa yhdistyvät hiilijalanjäljen laskenta, investointi- ja elinkaarikustannuksen ja/ tai E-luvun optimointi. Palvelussa tarkastellaan kerralla suurta määrää eri yhdistelmäratkaisuja ja poimitaan joukosta sellaiset, jotka täyttävät tilaajan budjetti- ja ympäristövaatimukset.
Lopputuloksena saadaan joukko optimointialgoritmin avulla laskettuja parhaita ratkaisuja. Tästä tulosjoukosta voidaan Susteran kehittämän raporttityökalun avulla suodattaa asiakkaalle parhaiten soveltuvat ratkaisut jatkovertailuun. Susteran asiantuntijat antavat myös omat suosituksensa parhaan ratkaisun valintaan.
Usein tavoitteet voivat olla ristiriidassa keskenään: esimerkiksi vähäpäästöisiin rakenneratkaisuihin panostaminen pienentää hiilijalanjälkeä, mutta kasvattaa samalla investointi- ja/tai elinkaarikustannuksia. Myös esimerkiksi lisäeristäminen lisää rakentamisen investointikustannuksia, mutta se voi olla taloudellisesti järkevää energiankulutuksen säästöillä perusteltuna rakennuksen pitkän elinkaaren aikana. Palvelun avulla voidaan tunnistaa ne parannukset, joihin on järkevää investoida koko elinkaaren näkökulmasta.
Muina päätöksenteon ajureina voivat toimia esimerkiksi tilaajan E-lukutavoite tai tavoitellun hiilijalanjäljen taso.
HiiOp-palvelussa elinkaaren hiilijalanjälkeen sisällytetään sekä rakennusmateriaalien tuotevaiheen päästöt että elinkaaren energiankulutuksesta aiheutuvat päästöt. Laskentamalli pohjautuu hiilijalanjäljen osalta ympäristöministeriön määrittelemään hiilijalanjäljen laskentamenetelmään.
HiiOp lyhyesti
- Työkalu rakennushankkeen kustannusten, energiatehokkuuden ja hiilijalanjäljen optimointiin.
- Soveltuu hyvin uudisrakentamiseen ja peruskorjaamiseen suunnittelun alkuvaiheessa.
- Palvelu antaa joukon yhdistelmäratkaisuja ymmärrettävässä muodossa, josta käyttäjän on helppo valita parhaat ratkaisut.
Digitaalinen työkalu mahdollistaa jatkuvan kehityksen
Olemme Susteralla kehittäneet raportointiohjelman, jonka avulla saadaan esitettyä monitavoiteoptimoinnin tulokset asiakkaalle helposti ymmärrettävässä muodossa. Ohjelman avulla on mahdollista suodattaa optimoinnin tuloksista pois sellaiset vaihtoehdot, joita ei ole järkevä toteuttaa esimerkiksi hankekohtaisten rajausten vuoksi.
Tulosten esittäminen on tehty mahdollisimman helpoksi asiakkaalle. Raskaiden raporttien sijaan tieto saadaan selkeästi esitettävään ja helposti päivitettävään muotoon, jolloin suositukset ja lopputulos ovat jokaisen selkeästi ymmärrettävissä.
Työkalu luo optimoinnin tulosten perusteella kuvaajat ja taulukot, joista näkee yhdellä silmäyksellä parhaat ratkaisut ja vaihtoehdot (esimerkiksi puurakentaminen vs. betoni, maalämpö vs. kaukolämpö). Tulosjoukosta esitetään vertailukuvaajat esimerkiksi investoinnin ja E-luvun funktiona sekä investoinnin ja rakennuksen hiilijalanjäljen funktiona. Näin voidaan helposti vertailla eri toteutusratkaisujen kustannusoptimaalisuutta.

Lisäksi tulosraporteille voidaan koostaa myös muita tilaajan näkökulmasta mielenkiintoisia tunnuslukuja. Esimerkiksi energiakustannusten vaikutuksia tai tuotevaiheen päästöjen eroja eri ratkaisuvaihtoehtojen välillä.
Liittyvät palvelut
Ota yhteyttä

Sami Nevala
tiimipäällikkö, johtava asiantuntija
Lue myös

Ylilämpöpommi tikittää – viilennysratkaisu kannattaa huomioida jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa

EU-taksonomia haastaa kiinteistönomistajat investoimaan energiatehokkuusinvestointeihin ja varautumaan ilmastoriskeihin

Rakentamislaki ei velvoita ilmastoselvitykseen korjaushankkeissa – korjauksilla ja tilamuutoksilla on kuitenkin merkittävä potentiaali pienentää hiilijalanjälkeä
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.