Rakennusten hiilijalanjälkipalvelut
Rakennusten elinkaaren hiilijalanjälkilaskennan edelläkävijänä olemme osallistuneet kansallisen laskentamenettelyn kehitykseen sekä kehittäneet omia laskentatyökalujamme ja raporttimallejamme. Olemme ottaneet osaa lukuisiin kilpailumenettelyihin ohjaamalla toteuttajien suunnitelmien vähähiilisyyttä tai tekemällä tilaajien kilpailutusperusteita ja laatuarviointia.
Rakennushankkeen hiilijalanjäljen ohjaus
Hankkeiden hiilineutraalius- ja vähähiilisyystavoitteiden saavuttamiseksi ohjaamme suunnittelua vähähiiliseksi. Hanke- tai luonnossuunnitteluvaiheessa tehtävät alustavat laskennat esimerkiksi runkoratkaisuista tukevat oleellisten ratkaisujen päätöksenteossa.
Voimme tarjota vähähiilisyyden ohjausta myös myöhemmässä vaiheessa hankkeita. Suurten linjojen ollessa jo selvillä, vähähiilisyyttä voidaan edelleen edistää vaikkapa tuote- ja materiaalivalinnoilla sekä energiaratkaisun ohjaamisella. Toteutusratkaisujen hiilijalanjälkilaskennan lisäksi olemme osallistuneet lukuisten hankkeiden kilpailukriteerien laadintaan ja laatuarviointiin.
Rakennushankkeen hiilijalanjäljen monitavoiteoptimointi eli HiiOp-palvelu
Susteran kehittämä monitavoiteoptimointi- ja tulosten raportointityökalu HiiOp vastaa tarpeeseen optimoida samanaikaisesti useita keskenään ristiriitaisia tavoitteita. Rakennusliikkeille ja kiinteistönomistajalle tarkoitetussa palvelussamme yhdistyvät hiilijalanjäljen laskenta, investointi- ja elinkaarikustannuksen ja / tai E-luvun optimointi.
Monitavoiteoptimoinnin avulla saadaan suodatettua tuhansien eri ratkaisuvaihtoehtojen joukosta kiinnostavimmat optimiratkaisut, joita vertaamalla päästään selville mahdollisten parannustoimenpiteiden lisäkustannuksista, hiilijalanjäljestä sekä E-luvulla mitattavasta energiatehokkuudesta.
Rakennuksen hiilijalanjälki lasketaan YM:n laskentamenetelmällä, jolloin palvelu tuottaa tietoa muun muassa rakennuslupaan ja EU-taksonomiamukaisuuden arviointiin tarvittavasta E-luvusta sekä lähitulevaisuudessa luvitukseen tarvittavasta hiilijalanjäljestä.
HiiOp sopii sekä uudiskohteille, että suuremmille peruskorjauskohteille. Työkalu on joustavasti räätälöitävissä hankkeen tarpeisiin. Havainnollistava tulosten käsittelytyökalu auttaa ratkaisujen läpikäyntiä suunnitteluryhmän kanssa ja mahdollistaa nopeat tulosten suodattamiset ja vertailut lennosta. Tarkastelussa voidaan vertailla kattavasti erilaisia rakenne- ja TATE-ratkaisuja hyödyntäen Susteran kattavaa tuotetietokirjastoa.
Aluetason hiilijalanjälkitarkastelut
Laadimme hiilijalanjälkilaskentaa myös yksittäistä rakennusta laajemmille kokonaisuuksille kortteli- tai kaavamuutosaluetasoisesti. Aluetason tarkastelussa huomioidaan tarkastelualueen rakennusten hiilijalanjälki, ja sen lisäksi esi- ja infrarakentaminen, liikenteen päästöt sekä maankäytön muutosten hiilitasevaikutukset.
Myös aluetason tarkasteluiden pohjalta voidaan ohjata kaavamuutoksia kohti hiilineutraaliutta etsimällä kohdekohtaisesti vaikuttavimpia vähähiilisyystoimenpiteitä.
Usein kysytyt kysymykset
Hiilijalanjälkilaskennat perustuvat ympäristöministeriön tuoreimpiin laskentaohjeistuksiin, kansalliseen CO2-data-päästötietokantaan ja (saatavilla olevien tuotteiden osalta) tuotekohtaisiin ympäristöselosteisiin (EPD).
Laskentamenettelymme lähtötietojen hankinta on joustavaa, jolloin luotettava ja vertailukelpoinen laskentatulos saadaan jo luonnossuunnitteluvaiheessa. Tyypillisimmin rakennusosien määrätietojen lähteenä käytetään tietomalleja, rakennusosa-arviota tai rakennuttajan määrälaskentaa.
Kasvava kiinnostus hiilijalanjäljen laskentaan ja sen pienentämiseen kiinteistö- ja rakennusalalla liittyy oleellisesti viime vuosina tapahtuneeseen säädösohjauksen kehitykseen. Uuden rakentamislain ja ympäristöministeriön säädösten myötä ilmastoselvityksestä tulee pakollinen osa uutta rakentamislupaa vuodesta 2025 alkaen, samaan tapaan kuin energiaselvitys ja -todistus.
Tarjoamme rakennushankkeiden elinkaaren hiilijalanjäljen laskentaa rakennuslupasuunnitelmiin perustuen siten, että tulokseksi saadaan Suomen ympäristöministeriön asetusluonnoksen mukainen ilmastoselvitys ja materiaaliseloste. Hiilijalanjälkilaskenta voidaan päivittää myöhemmässä vaiheessa hanketta lähtötietojen tarkentuessa, esimerkiksi vastaanottovaiheessa.
Elinkaaren hiilijalanjälki on tarkasteltavissa kattavassa raportissa, jossa tulokset esitetään koko elinkaaren päätuloksista aina rakennusosa- ja materiaalitasolle saakka eriteltynä. Rakennusosakohtainen tuloserittely helpottaa rakenteiden päästöjen suuruusluokkien ymmärtämistä ja auttaa löytämään mahdollisia vaikutuskeinoja kohti vähähiilisempää rakentamista. Raporttimme sisältävät lisäksi tulosten sanalliset tulkinnat, jolloin havainnot eivät jää yksittäisten lukuarvojen asteelle. Raportointimallimme mahdollistaa raporttiasun muutokset asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaisiksi.
HiiOp-palvelu soveltuu uudisrakentamiseen ja peruskorjaamiseen suunnitteluun. Optimointi tuottaa suurimman hyödyn, kun se tehdään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa hanketta, jolloin merkittäviä kustannuksiin vaikuttavia tekijöitä ei ole lukittu. Palvelun avulla voidaan tunnistaa ne parannukset, joihin on järkevää investoida koko elinkaaren näkökulmasta. HiiOpin laskentamalli pohjautuu hiilijalanjäljen osalta ympäristöministeriön määrittelemään hiilijalanjäljen laskentamenetelmään.
Lopputulemana ei tule yhtä ratkaisua vaan joukko optimointialgoritmin mukaisia parhaita ratkaisuja. Näistä asiakas voi itse päättää, mihin on valmis panostamaan. Asiantuntijamme antavat myös omat suosituksensa parhaan ratkaisun valintaan.
HiiOp-palvelu ja sen tulosten raportointiohjelma on kehitetty meillä Susteralla. Erityistä siinä on se, että optimoinnissa huomioidaan yhtä aikaa elinkaaren hiilijalanjälkeen vaikuttavat tekijät, kuten vähähiiliset rakenneratkaisut ja tuotevaihtoehdot sekä energiatehokkuusratkaisut.
Raporttiohjelman avulla on mahdollista suodattaa optimoinnin tuloksista pois sellaiset vaihtoehdot, joita ei ole järkevä toteuttaa esimerkiksi hankekohtaisten rajausten vuoksi. Työkalu luo optimoinnin tulosten perusteella kuvaajat ja taulukot, joista näkee yhdellä silmäyksellä parhaat ratkaisut ja vaihtoehdot (esimerkiksi puurakentaminen vs. betoni, maalämpö vs. kaukolämpö yms).
Lisäksi tulosraporteille voidaan koostaa myös muita tilaajan näkökulmasta mielenkiintoisia tunnuslukuja, kuten energiakustannusten vaikutuksia tai tuotevaiheen päästöjen eroja eri ratkaisuvaihtoehtojen välillä.
Yhteystiedot
Ota yhteyttä ja kysy lisää.
Juhani Huuhtanen
Tiimipäällikkö, vähähiilisyyspalvelut
Lue myös
Science Based Targets -aloite (SBTi) on hyväksynyt Sustera Groupin lyhyen aikavälin tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet
Sustera mukana kehittämässä mallia kiinteistöalan kestävyysraportointiin
Susteran liiketoiminnan ydin on luoda vaikuttavuutta
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.