Kokonaisuutena moderni sairaala – Geolo tuo energiatehokkuutta ja päästösäästöjä Jorvin uudisrakennukselle jo rakennusvaiheessa

Rakentamisen aikaiset päästöt olivat keskeisesti esillä, kun ilmasto- ja ympäristöministeri, tuleva Espoon kaupunginjohtaja Kai Mykkänen kävi lokakuun alussa tutustumassa Sustera Climate Solutionsin Geolo-ratkaisuun Jorvin sairaalan työmaalla.

Ministeri Kai Mykkänen tutustumassa Jorvin sairaalan uudisosan rakennustyömaalla käytettävään Geoloon. Geolo-konttien luona Susteran ja HUSin väkeä ministerin kanssa.

Sisällys

Kohti vähähiilisempää rakentamista

Maalämpöä hyödyntävä Geolo-ratkaisu tuo isoille rakennustyömaille merkittäviä päästösäästöjä ja vähintään 70 prosentin säästöt ostoenergiassa perinteiseen lämmitystapaan verrattuna. Vahvalla asiantuntemuksella toteutettu ja tiedolla johdettu työmaan olosuhdehallinta mahdollistaa lisäksi kauttaaltaan kuivat ja terveet rakenteet.

”Rakentamisen aikaiset päästöt ovat jääneet melko vähälle huomiolle. Päästöillä on kuitenkin merkitystä koko elinkaaren ajalla tarkasteltuna”, Sustera Climate Solutionsin toimitusjohtaja Janne Vanhanen kertoi.

Jorvin sairaalan työmaahan tutustunutta ministeri Kai Mykkästä kiinnosti muun muassa polttoöljyn käyttö rakennustyömaiden lämmityksessä. Hänen mukaansa se, että rakennustyömailla käytetään vähemmän fossiilisia polttoaineita, on tärkeä näkökulma.

”On hienoa nähdä Geolossa usean suomalaisen toimijan teknologian hyödyntämistä.  Tällaisten polttoöljyn käyttöä korvaavien järjestelmien soisi yleistyvän”, hän kommentoi.

Työmaakierrokselta julkaisemallaan videollaan Mykkänen huomauttaa, että rakennustyömaiden osuus Suomen päästöistä on kasvamassa. Tämän vuoksi on hyvä, että Geolon kaltaisilla innovaatioilla saadaan edistettyä vähähiilisyyttä.

Toimiva moderni sairaala on myös energiatehokas

HUSin erikoissairaanhoidon toiminnoille vuoden 2026 alussa valmistuva uudisrakennus on bruttoalaltaan 50 000 neliömetriä. Tiloihin tulee muun muassa vuodeosastoja, lasten vastaanottoja, kuvantamista ja synnytysosasto.


Työmaa on vuonna 2022 lanseeratulle Geololle tähän mennessä suurin kohde. Järjestelmä on kehitetty ja rakennettu Suomessa.

Geolo on tuonut Jorvin työmaalle ensimmäisen käyttövuotensa aikana 1017 tonnin hiilidioksidipäästösäästöt vaihtoehtoiseen lämmitysratkaisuun verrattuna. Koko rakennusajalta päästösäästötavoite on 1979 tonnia. Se vastaa keskipäästöisestä autosta syntyviä päästöjä, kun autolla ajetaan yli 180 kierrosta maapallon ympäri.

Ostoenergiassa säästöä on kertynyt tähän menneessä 75 prosenttia. Energiatehokkuus on HUSille tärkeä näkökulma.

”Pyrimme omassa toiminnassamme kohti hiilineutraaliutta, joten hankkeissa korostuu sekä ilmasto- että energiatehokkuus. Uudisrakennuksen on määrä tuottaa valmistuttuaan 4000 megawattitunnin(MWh) vuosisäästöt energiankulutuksessa. Esimerkiksi rakennuksen katolle tulee vuosituotoltaan 200 MWh:n aurinkosähkövoimala”, HUSin ympäristöhallinnon päällikkö Jani Valkama kertoo.

Hankkeesta kerätään kokemuksia HUSin vähähiilisen rakentamisen ohjeen tueksi.

Maalämpökenttä jää hyvään kuntoon kiinteistölle

Geolo ei ole pelkästään ympäri vuoden käyttöön sopiva rakennusajan lämmitys-viilennysratkaisu, vaan sillä voidaan taata rakentamiselle optimaaliset tuotanto-olosuhteet olosuhdehallinnan kautta.

Sustera Climate Solutionsin Janne Vanhanen esittelee Geolo-ratkaisun tuomia säästöjä hiilidioksidipäästöissä.

Lämpötila ja ilmankosteus pystytään pitämään optimaalisella tasolla, mikä varmistaa rakenteiden kuivumisen ja terveellisen rakentamisen – ja hyvät lähtökohdat kiinteistön pitkälle elinkaarelle.

”Jorvissa on tuotettu rakennusvaiheiden tarpeen mukaan yhtä aikaa osaan työmaata viilennystä ja osaan lämmitystä. Silloin kun viilennys tapahtuu maalämpöä hyödyntäen, maalämpökenttään ladataan lämpöenergiaa, joten se on vain eduksi”, Vanhanen esitteli.

Rakennustyömaan valmistuttua maalämpökenttä jää kiinteistölle hyvässä kunnossa, ja se voidaan ottaa käyttöön nopeasti. HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahlin mukaan tarkastelussa onkin maalämmön mahdollinen hyödyntäminen Jorvin sairaalalla jatkossa muutenkin kuin uudisrakennuksen osalta.

Huoltovarmuussyistä uudisrakennukseen tulee useampi lämmitysratkaisu.

”Huoltovarmuus on meille erittäin tärkeää. Emme voi jättää potilaita kylmään, jos järjestelmään tulee jokin ongelma. Tänne Jorviin on tarvittaessa käytössä kaukolämpöliittymä, ja esimerkiksi hukkalämpöä otetaan talteen. Hajautus tuo varmuutta”, HUSin kiinteistöjohtaja Vesa Vainiotalo sanoo.

Liittyvät palvelut

Geolo

Ota yhteyttä


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.