Vedeneristystarkastus
Teemme kylpyhuoneiden ja muiden märkätilojen korjaustyönaikaisia vedeneristystarkastuksia.
Vedeneristys on oleellinen osa märkätiloja
Vedeneristys estää veden kulkeutumisen rakenteeseen ja on tästä syystä erittäin tärkeä osa märkätiloja. Väärin asennettuna vedeneristys edesauttaa vesivahingon alkamista ja näin ollen isojen korjausten, pitkäkestoisen rakenteiden kuivaamisen ja kustannusten syntymisen. Tästä syystä on erittäin tärkeää panostaa vedeneristysten huolelliseen asentamiseen ja tarkastuttaa ne aina asiantuntijalla.
Vedeneristystarkastuksen tarkoitus antaa puolueeton selvitys siitä, onko tarkastettujen pintojen vedeneristystyöt tehty asianmukaisesti ainevalmistajan- ja viranomaismääräyksiä ja ohjeita noudattaen.
Teemme vedeneritystarkastuksia ammattitaidolla taloyhtiöille, osakkeen omistajille ja kiinteistömanagereille.
Vedeneristystarkastuksen kulku
Monessa kunnassa vaaditaan vedeneristystöiden yhteydessä rakennusvalvontaviranomaisten myöntämä rakennuslupa. Lupaehdoissa edellytetään, että märkätilaremontille on nimetty vastaava työnjohtaja eli vastaava mestari. Vaikka viranomaislupaa ei edellytettäisikään, on kiinteistön omistajan etu varmistaa, että kiinteistössä tehdään vedeneristystyöt määräysten ja ohjeiden mukaisesti.
Suosittelemme, että kylpyhuoneremontissa seinien ja lattian vedeneristys tehdään eri aikaan, jolloin ensin tarkastetaan seinien vedeneristys. Sen jälkeen korjaustyöntekijä laatoittaa seinät alinta laattariviä lukuun ottamatta ja eristää lattian. Tämän jälkeen asiantuntijamme tarkastaa lattian vedeneristyksen. Mittaamme vedeneristyksen kuivakalvopaksuuden ja tarkastamme silmämääräisesti työn laadun erityisesti kulmissa ja läpivientikohdissa.
Edellytämme tilausta viimeistään kaksi päivää ennen tarkastusajankohtaa. Toimitamme tarkastusraportin tilaajalle viimeistään kolmen päivän kuluessa tarkastuksesta.
Usein kysytyt kysymykset
Vedeneristys on tehtävä tiloihin, joiden pinnat ovat roiskevedelle alttiina kuten pesuhuone ja saunan lattia. Laatoituksen taakse on tehtävä erillinen vedeneristys tai pinnoite voi toimia vedeneristyksenä.
Vedeneristys tulee olla seinissä ja lattiassa yhtenäinen ja saumaton. Alustan tulee olla tukeva ja lattiassa tulee olla lattiakaivoon johtavat kallistukset (1:100 ja kaivon ympärillä 1:50).
Kynnyksessä tulee olla vedeneristyksen ylösnosto vähintään 15 mm yli valmiin lattiapinnan. Läpivienneissä ja saumoissa on käytettävä vahvikekankaita ja kaivon kohdalla kaivonkappaletta.
Vedeneristejärjestelmässä on käytettävä sertifioituja tuoteperheitä.
Vedeneristystöissä noudatettavat viranomaisohjeet:
- RakMK C2-1998 Kosteus, määräykset ja ohjeet
- RIL-107 Veden ja kosteuden eristysohjeet 2000
- Sisä RYL-2000
- RT 84-10759 Märkätilojen rakenteet 2001
- RT 84-10806 Asuintilojen märkätilojen korjaus 2003.
Vedeneristystarkastuksessa tarkastetaan ja kirjataan:
- Käytetty vedeneristystuote.
- Vedeneristyksen kuivakalvopaksuus, koepalat (luupilla).
- Vedeneristyksen laajuus ja eheys.
- Lattiakaivo ja korokerengas (tekninen kunto näkyviltä osin).
- Nurkkasaumojen ja läpivientien kunto.
- Kynnys (vedeneristyksen ylösnosto).
- Lattiakallistukset.
Vedeneristystarkastuksesta annetaan kirjallinen tarkastuspöytäkirja vedeneristyksen tehneelle urakoitsijalle, tarkastustyön tilaajalle, kuten isännöitsijälle tai kiinteistön omistajalle. Vedeneristyspöytäkirja voidaan liittää myös kohteen osto- tai myyntiasiakirjoihin tarvittaessa.
Vedeneristystarkastuksessa ei tarkasteta alustan kuivatustarvetta, alustan toteutusta eikä LVIS-järjestelmiä. Tiiveyskoetta ei tehdä.
Lue myös
Rakentamisvaihe osana rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkeä
Missä nipistää ja mihin panostaa taloyhtiön julkisivuremontissa?
Miksi Suomessa on niin paljon homekouluja?
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.