Mitkä ovat yleisimmät märkätilojen virheet?

Märkätilat ovat kovassa käytössä erityisesti lapsiperheissä. Kun märkätilaan kohdistuu kova rasitus, aiheuttaa kosteus helposti ongelmia. Mikäli rakenteisiin joutuu kosteutta, voi pelkän märkätilan uusimisen sijaan olla edessä koko talon rakenteita käsittävä remontti.

Märkätilojen kosteusvaurioita aiheuttavat monet tekijät. Yleisimpiä niistä ovat käyttöiän täyttyminen, virheet alkuperäisessä toteutuksessa ja pesutilojen huoltamattomuus.

Käyttöikänsä päässä olevien kylpyhuoneiden uusimiseen tulee varautua

Susteran tarkastamissa asuntokaupan kuntotarkastuskohteissa on havaittu, että 32 % omakotitalojen kylpyhuoneista vaatii uusimista eli ne ovat tulleet teknisen käyttöikänsä päähän. Tutkimus käsittää 15 700 omakotitaloa ympäri Suomen.

Nykymääräysten mukaisen märkätilan tekninen käyttöikä on noin 30 vuotta. Vuoden 1999 jälkeen kylpyhuoneisiin on tullut asentaa RakMK/C2-määräysten mukainen vedeneristys. Ennen vedeneristeenä on käytetty lähinnä kosteussivelyä, jonka käyttöikä oli vain 10-15 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ennen vuotta 1999 rakennetut märkätilat ovat käytännössä elinkaarensa päässä.

Märkätilan tekniseen käyttöikään vaikuttaa myös materiaalivalinnat. Alla olevassa taulukossa on määritelty tarkemmin märkätilarakenteiden tekniset käyttöiät (KH 90-00403).

Rakenne ja järjestelmäKäyttöikä vuosina
Muovimatto, lattiassa15–25  
Laatta ja kosteussulku, lattiassa15–20
Laatta ja massamainen vedeneriste, lattiassa20–40
Laatta ja kosteussulku, levyrakenteinen seinä10–20
Laatta ja kosteussulku, kiviainesrakenteinen seinä12-24
Laatta ja massamainen vedeneriste, seinässä20-40
Muovitapetti, seinässä8-15
Pesuhuoneen panelointi8-20
Saunan panelointi10–30

Huolla kylpyhuoneesi tasaisin väliajoin

Pientaloasujan tehtävänä on huoltaa märkätilaa säännöllisesti, jotta se pysyy kunnossa. Etenkin rakenteiden ja järjestelmien välisiä liitoksia, pintamateriaaleja ja saumoja tulee tarkkailla jatkuvasti. Silikonisaumat kuluvat käytössä, joten ne tulee vaihtaa uusiin 3-5 vuoden välein. Lattiakaivo tulee myös muistaa puhdistaa säännöllisesti.

Tyypillisiä riskipaikkoja märkätiloissa ovat liitoksien ja läpivientien lisäksi vedeneristeet ja ilmanvaihto. Märkätila vedeneristetään lattiasta kattoon asti rakennusvaiheessa eikä vedeneristeeseen tule tämän jälkeen koskea. Rikkoutunutta vedeneristettä ei suositella paikkakorjaamaan vaan vaihtamaan suoraan uuteen.

Toimiva ilmanvaihto on yhdistelmä riittävää ilmanvaihtoa sekä säännöllistä ilmanvaihtojärjestelmän puhdistamista. Pientaloasujan on suositeltavaa puhdistaa säännöllisesti ilmanvaihtosuodattimet ja -venttiilit, mutta ilmanvaihdon säätö ja kanaviston puhdistus kannattaa jättää ammattilaiselle.

Huonosti toteutettu remontti on usein syy märkätilan virheisiin

Oli sitten kyse uuden märkätilan rakentamisesta tai vanhan remontoinnista, vedeneristyksen laatu on tärkeä varmistaa. Koko märkätilan tulisi olla vedeneristetty lattiasta kattoon asti nykypäivän määräysten mukaan. Tyypillisiä virheitä vedeneristyksessä ovat, että vedeneristyskalvo ei ole tarpeeksi paksu, vedeneristäjä ei tunne eristystuotteen asennusohjeita, lattiakaivon liittymä on tehty väärin ja kynnyskorotus kuivaan tilaan päin on tehty puutteellisesti.

’’Yksinään 50 % märkätilojen vedeneristeissä on havaittu kuntotarkastamissamme kohteissa puutteita.’’

Kim Malmivaara, kehitysjohtaja

Pelkkä vedeneristyksen tarkastaminenkaan ei kuitenkaan takaa turvallista ja terveellistä märkätilaa. Usein myös esimerkiksi ilmanvaihto ja viemäriputket kaipaavat uusimista sekä purkuvaiheessa voidaan havaita haitta-aineita, jotka vaativat kartoittamista. Nämä pitää myös muistaa huomioida, kun remontoi tai purkaa vanhaa märkätilaa.

Vedeneristystyö suositellaan tehtäväksi Eurofinsin sertifioiman vedeneristäjän toimesta. Vedeneristys kannattaa tarkastuttaa myös ulkopuolisen asiantuntijan tekemän vedeneristystarkastuksen avulla. Raksystemsin tekemässä vedeneristystarkastuksessa mitataan kuivakalvopaksuus ja tarkastetaan työn laatu silmämääräisesti erityisesti läpivientien ja kulmien osalta.


Lue myös:

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.