Viisi helppoa vinkkiä märkätilan huoltoon

Kylpyhuone vaatii huoltoa

Märkätilojen kunnon ylläpitäminen on erittäin tärkeää, sillä märkätilat ovat jatkuvasti kovassa käytössä ja kosteus saattaa aiheutua ongelmaksi. Useimmiten ongelmat voidaan ehkäistä märkätilojen huolellisella puhtaanapidolla ja ilmanvaihdon säännöllisellä huoltamisella.

Märkätilojen huoltamisen ohjeistus ja tarvittavat välineet

Märkätilojen huoltamisessa tarvitset muun muassa saumanpuhdistusainetta, suojausteippiä, märkätiloihin soveltuvaa silikonia, puhdistusainetta sekä puhdistusharjan.

Tee näin:

  1. Puhdista lattiakaivo ja tarkista sen tiiviys ja kunto.
  2. Tarkista pintarakenteiden kosteusrasitusjäljet ja kiinnitys rakenteisiin.
  3. Tarkista läpivientien kunto. Uusi saumojen ja läpivientien elastiset silikonimassat tarvittaessa.
  4. Tarkista ilmanvaihdon toimivuus.
  5. Tarkista aistinvaraisesti mahdolliset homepilkut rakenteissa.

Kuinka uusia saumojen ja läpivientien silikonimassat märkätiloissa?

Miten puhdistaa lattiakaivot?

Koska märkätilat tulisi uusia?

Kun märkätilan tekninen käyttöikä on ylittynyt, kannattaa varautua märkätilojen uusimiseen. Kannattaa huomioida myös, että kosteusrasitusriski puurakenteille on suurempi kuin kivirakenteille. Märkätilojen lattia- ja seinäpinnoitteet ovat yleensä keraamista laattaa tai muovimattoa. Märkätilat voidaan myös jakaa rakennusajankohdan mukaisesti ennen vuotta 1999 ja sen jälkeen tehtyihin tiloihin, sillä vuoden 1999 jälkeen märkätiloihin on pitänyt asentaa määräysten mukaan vedeneristys. Ennen vuotta 1999 märkätilojen tekninen käyttöikä oli n. 10-15 vuotta, kun taas vuoden 1999 jälkeen se on 20-40 vuotta.

Milloin kosteusmittaus on tarpeen?

Kosteusmittausta suositellaan tehtäväksi, kun märkätilat on rakennettu ennen vuotta 1999 tai mikäli aistinvaraisesti pinnoilla havaitaan kosteusrasitusjälkiä tai värimuutoksia/homepilkkuja. Mikäli märkätiloissa on silmin havaittavia vaurioita, kuten halkeamia tai värimuutoksia, suosittelemme olemaan yhteydessä ammattilaiseen.

Ota ilmainen KotiApp käyttöösi!

Lataa sovellus ja aloita terveellisempi ja taloudellisempi asuminen. Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet löydät KotiApp-sovelluksestamme.