Aurinkoenergialla kohti kestävämpää tulevaisuutta – EU:n uudistuva EPBD energiatehokkuusdirektiivi luo uusia mahdollisuuksia

EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) uudistus tuo mukanaan merkittäviä muutoksia, jotka kannustavat parantamaan kiinteistöjen energiatehokkuutta ja vähentämään rakennussektorin kasvihuonepäästöjä ja energiankulutusta. Uudistus, joka hyväksyttiin Euroopan parlamentissa maaliskuussa 2024, tuo merkittäviä vaatimuksia myös aurinkosähköjärjestelmiin liittyen. Vaatimukset koskevat niin uudistuotantoa kuin olemassa olevia rakennuksia.

Merkittäviä muutoksia aurinkosähköjärjestelmiin

Aurinkoenergia on keskeinen tekijä energiatehokkuusdirektiivin tavoitteiden saavuttamiseksi. Aurinkosähköjärjestelmät vähentävät kiinteistöjen hiilijalanjälkeä ja käyttökustannuksia sekä lisäävät energiaomavaraisuutta ja arvoa kiinteistömarkkinoilla. Alla on lueteltu tällä hetkellä arvioituja EPBD direktiivin velvoitteita liittyen aurinkosähköjärjestelmään. Lopullisten yksityiskohtien odotetaan tarkentuvan myöhemmin.

Julkiset rakennukset

  • Vuoden 2026 loppuun mennessä aurinkosähköjärjestelmä on asennettu julkisiin uudiskohteisiin ja olemassa oleviin julkisiin rakennuksiin pinta-alojen mukaan asteittain vuosien 2027–2030 välillä.

Ei- asuinrakennukset

  • Vuoden 2027 loppuun mennessä olemassa oleviin yli 500 m2 kohteisiin on peruskorjauksen tai energiaremontin yhteydessä rakennettu aurinkosähköjärjestelmä ja vuoden 2026 loppuun mennessä uudiskohteisiin, jotka ovat yli 250 m2.

Asuinrakennukset

  • Vuoden 2029 loppuun mennessä aurinkosähköjärjestelmän asennusvelvoite koskisi uudistuotantoa ja katollisia pysäköintilaitoksia.

Kiinteistönomistajien kannattaa valmistautua mahdollisiin vaatimuksiin etukäteen

Investoinnit aurinkosähköjärjestelmiin edistävät uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä ja ovat keskeinen osa siirtymistä kohti parempaa energiatehokkuutta ja ilmastonmuutoksen torjuntaa. Tällaiset toimet tukevat EU:n pyrkimyksiä vähentää rakennussektorin päästöjä ja lisätä energiaomavaraisuutta.

Ympäristöministeriö on jo ryhtynyt valmistelemaan direktiivin toimeenpanoa. Muutokset lainsäädäntöön, jotka koskevat muun muassa rakentamislakia ja uudis- ja korjausrakentamisen sekä energiatehokkuuden rakentamismääräyksiä, odotetaan astuvan voimaan arviolta vuoden 2026 kevään aikana.

Uusi EPBD-direktiivi voi tuoda mukanaan aurinkosähköjärjestelmien asennusvaatimuksia. Kiinteistönomistajien on hyödyllistä valmistautua mahdollisiin vaatimuksiin etukäteen ja selvittää omien kiinteistöjen tilanne. Aurinkopaneelit voivat tarjota merkittäviä hyötyjä, kuten alentuneita käyttökustannuksia ja kiinteistön arvon nousua välittömästi asennuksen jälkeen. Ympäristöministeriön valmisteleman direktiivin toimeenpanon myötä lainsäädännölliset muutokset astuvat voimaan lähitulevaisuudessa, tehden nyt otollisen hetken tarkastaa oma tilanne ja harkita aurinkoenergiaan investointia.

Lisätietoja EPBD-direktiivin vaatimuksista, aurinkoenergiahankkeista ja muista energiatehokkuustoimista saat ottamalla yhteyttä. Katsotaan yhdessä, kuinka voimme parantaa kiinteistösi energiatehokkuutta ja edistää kestävää tulevaisuutta.

Liittyvät palvelut

Energiaremontti

Kirjoittaja


Lue myös

Susteralle on laadittu uusi ilmastotiekartta.

Susteralle uusi ilmastotiekartta

Ilmastotiekartta pohjaa hiilijalanjälkilaskentaamme Kuluneen vuoden aikana Sustera on laatinut uuden ilmastotiekartan, joka…

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.