U-arvon mittaus
U-arvon mittaus määrittää kustannustehokkaasti ulkorakenteiden kautta tapahtuvan lämmönjohtumisen.
Mikä on U-arvo?
U-arvo kertoo rakenteen eristävyyden eli kuinka hyvin se estää lämmön siirtymistä johtumisen kautta. Mitä korkeampi arvo sitä enemmän lämpöä siirtyy ulos. Aiemmin U-arvoa kutsuttiin K-arvoksi.
Ammattikorkeakoulu Arcada on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa U-arvon mittauslaitteen, millä voidaan mitata kustannustehokkaasti rakennuksen eri rakenneosien lämmöneristyskyky. Sustera vastaa mittalaitteeseen perustuvasta asiantuntijapalvelusta.
U-arvon mittaus soveltuu kaikille rakennuksille.
U-arvon mittaaminen on nopea tutkimusmenetelmä
U-arvon mittaus on nopeaa, sillä yhden tunnin aikana jo salkullisella laitteita voidaan saada noin 5-10 mittausta kerrallaan, mikä ennen oli mahdotonta, koska mittaukset kestivät aikaisemmilla menetelmillä jopa kaksi viikkoa.
Mittauksia voidaan tehdä suhteellisen vapaasti rakennekohtaisesti eli yläpohjien, ulkoseinien, alapohjien, ikkunoiden ja ovien osalta pääosin lämmityskauden aikana.
U-arvon mittaus homeongelmien riskikartoituksessa
Kostunut eristys ja siihen liittyviä homeriskejä voidaan kartoittaa rakennuskohtaisesti mittaamalla todelliset U-arvot eri kohdista talon ulkovaippaa. Kyseinen mittaustoimenpide ennen lisäeristämistä auttaa kohdentamaan toimet kustannustehokkaasti eli aikaa ja rahaa säästyy lisäämällä eristystä oikea määrä kuhunkin kohtaan. Samanaikaisesti voidaan korjata sairaat rakennekohdat.
Aikaisemmin U-arvot on määritetty eri materiaalien taulukkoarvoihin perustuvilla laskelmilla, jotka saattavat aiheuttaa arvoihin suuria, jopa 30-50 %:n heittoja ja johtaen siten myös merkittäviin virhemarginaaleihin korjauksien takaisinmaksuaikojen osalta. Nykyajan tekniikalla mitattujen todellisten U-arvojen laskennat tarkoittavat rakennusten omistajille jopa puolittuneita korjauskustannuksia ja tarvittavaa laadunvarmennusta uudisrakentamisessa. Tämä tarkoittaa siis rakennuskannan korjaamisen tarkkaa kustannusohjaamista.
Luotettavien mittaustulosten perusteella rahat ja investointipäätökset voidaan kohdentaa mittaustarkasti lämpöteknisesti huonoimmin toimiviin rakenteisiin ja homeriskikohtiin. Muutos tarkoittaa esimerkiksi sitä, että huonosti toimiva ja homehtumisaltis rakenne avataan ja korjataan, mutta hyvin toimiviin kohtiin kajotaan ainoastaan siinä määrin mikä on tarpeellista. Tämä lähtökohta on täysin uusi taloyhtiön Pitkän Tähtäimen Suunnitelmien (PTS) suhteen. Asiakkaille eli omistajille tämä tarkoittaa mahdollisuutta optimoida samanaikaisesti kustannuksia ja asuinmukavuutta.
Lue myös
Radon ja usein kysytyt kysymykset
Energiatehokkuus ja usein kysytyt kysymykset
Kodin lämpökuvaus kertoo asumisviihtyvyydestä
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.