Vanhan talon kasvojen kohotus – projektipäällikkö johtamaan julkisivu- ja parvekeremonttia

Parvekkeet ja julkisivut eivät ole ikuisia. Tämän huomasi oululainen taloyhtiö Asunto Oy Tuirantulli, jonka julkisivuissa oli jälleen havaittu paikkakorjauksista huolimatta halkeamia ja irtoavia materiaaleja. Hallitus päätti ryhtyä laajaan ulkovaipparemonttiin ja valitsi Susteran viemään hanketta eteenpäin.

Sustera toimi Asunto Oy Tuirantullin korjaushankkeessa kuntotutkijana, hankesuunnittelijana, projektipäällikkönä, valvojana sekä kosteudenhallinta- ja turvallisuuskoordinaattorina.

Sisällys

Sustera toimi 2022 alkaneessa korjaushankkeessa kuntotutkijana, hankesuunnittelijana, projektipäällikkönä, valvojana sekä kosteudenhallinta- ja turvallisuuskoordinaattorina.

Hyvin pidetty kerrostalovanhus Oulusta

Asunto Oy Tuirantulli sijaitsee Oulun Tuirassa. Taloyhtiö muodostuu yhdestä kolmikerroksisesta kerrostalosta, joka on rakennettu vuonna 1958. Asuinhuoneistoja yhtiössä on yhteensä 60.

Taloyhtiö on käynyt vuosien aikana läpi useita pieniä ja suuria korjaustoimenpiteitä. Esimerkiksi putki- ja kattoremontti oli tehty kymmenen vuoden sisällä.

”Yhtiö on minulle tuttu vuodesta 2021 lähtien. Kävin silloin tarkastelemassa talon perustusten, parvekkeiden ja julkisivun kuntoa ensimmäisen kerran. Julkisivu- ja parvekerakenteissa havaittiin korjaustarvetta jo ihan aistinvaraisella tarkastelulla”, kertoo Susteran asiantuntija Ville Vilmi.

Talo kaipasi kasvojen kohotusta

Susteran laatiman kuntotutkimuksen perusteella kevyet paikkakorjaukset eivät olisi enää ratkaisseet julkisivun ja parvekkeiden ongelmia.

Vuonna 2023 taloyhtiö käynnisti ulkovaippasaneerauksen hankesuunnittelun. Sustera valittiin saneerauksen hankesuunnittelijaksi ja projektipäälliköksi.

”Ensisijainen syy remonttiin ryhtymiseen oli parvekkeiden huono kunto. Erityisesti neljän parvekkeen kunto huoletti, sillä niiden lattiat olivat muita alempana”, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Isoniemi.

”Toiveena oli myös, että mahdollisen julkisivukunnostuksen myötä saisimme parannettua lämmöneristystä. Talon molemmissa päissä olevien isojen asuntojen oli havaittu olevan viileämpiä kuin keskiosien asunnot”, jatkaa Isoniemi.

Hankkeen sisältö tarkentuu

Asunto Oy Tuirantulli oli julkisivupinnaltaan rapattu. Ulkoseinärakenne oli teräsbetonirakenteinen ja lämmöneristeenä toimi kevytbetoniharkko. Talon parvekkeet olivat betonirakenteisia ja osa niistä oli lasitettuja. Ikkunat ja ulko-ovet olivat alkuperäiset.

Hankesuunnitteluvaiheessa talon julkisivulle, parvekkeille, ikkunoille ja oville kartoitettiin korjausvaihtoehtoja. Hankesuunnitelman vaihtoehdoista taloyhtiö valitsi kokonaisuuden, joka sisälsi julkisivujen kunnostamisen, parvekkeiden peruskorjauksen sekä ikkunoiden ja ulko-ovien uusimisen. Parvekkeisiin asennettiin myös uudet kaiteet ja lasitukset.

Saneeraus haluttiin toteuttaa rakennuksen alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen. Energiatehokkuutta ja lämpöviihtyvyyttä parannettiin StoTherm Vario D -eristerappausjärjestelmällä sekä ikkunoiden ja ovien uusimisella.

”Pienemmät paikkakorjaukset eivät olleet enää järkeviä. Lisäksi korjausratkaisuilla voitiin parantaa asuntojen lämpöviihtyvyyttä, joten hankkeen sisältö oli mielestäni onnistunut”, sanoo projektipäällikkö Vilmi.

Projektipäällikkö ohjaa suunnittelua

Hankesuunnittelun jälkeen Susteran projektipäällikkö kilpailutti toteutussuunnittelun. Valinnassa kiinnitettiin erityisesti huomiota suunnittelijoiden kokemukseen ja pätevyyksiin.

Projektipäällikkö laati konsulttisopimuksen ja ohjasi suunnittelua hankesuunnitteluvaiheessa sovittujen periaatteiden ja aikataulun mukaisesti.

”Suosittelen suunnittelijan valinnassa kiinnittämään huomiota kokemukseen vastaavista hankkeista, jolloin korjausrakentamiselle tyypilliset riskitekijät osataan huomioida mahdollisimman laajasti suunnitelmissa”, sanoo projektipäällikkö Vilmi.

Hyvin valmisteltu hanke siirtyy toteutusvaiheeseen

Suunnitelmien valmistuttua Sustera laati urakan kaupalliset asiakirjat ja kilpailutti urakan. Tarjousten ja selonottoneuvottelujen pohjalta tehtiin valinta urakoitsijasta ja projektipäällikkö laati urakkasopimuksen.

Toukokuussa 2024 aloitettiin urakkavaihe. Onnistuneen suunnittelu- ja rakennuttamisvaiheen jälkeen, yhteistyötä päätettiin jatkaa. Sustera valittiin urakan valvojaksi sekä turvallisuus- ja kosteudenhallintakoordinaattoriksi.

Valvojan tehtävänä on yhteistyössä urakoitsijan ja hallituksen kanssa varmistua siitä, että urakka valmistuu sovittujen laatu-, aikataulu- ja kustannustavoitteiden mukaisesti.

Urakan vastaanoton yhteydessä ikkunoille ja ulko-oville toteutettiin vielä sisäpuolinen tarkastus lämpökameran avulla.

”Halusin varmistua kesäaikana asennettujen ikkunoiden ja ovien asennusten tiiveydestä. Lämpökuvauksella saatiin erityisesti parvekeovien asennusten ilmatiiveyttä parannettua merkittävästi”, kertoo Vilmi.

Hanke valmistuu aikataulussa ja budjetissa

Urakka valmistui joulukuussa 2024.

”Olen kokonaisuutena erittäin tyytyväinen hankkeeseen, sillä urakka valmistui hankesuunnitteluvaiheessa laaditussa budjetissa ja aikataulussa”, kertoo projektipäällikkö Vilmi.

Susteran projektipäällikön tehtäviin kuuluu myös takuuajan tehtävät. Takuuajan tarkastus järjestetään vuoden 2026 syksyllä, kun lumipeite ja pakkanen eivät haittaa tarkastusta ja mahdollisia puutekorjauksia.

Urakoitsijan takuuaika on pääsääntöisesti kaksi vuotta. Mikäli takuuaikana ilmenee puutteita tai vikoja, ne korjataan takuutyönä.

Susteran kanssa on ollut helppo työskennellä

”Villen kanssa on ollut helppo työskennellä. Hän hoiti meidän maallikkojen kanssa viestinnän ja kysymykset mallikkaasti sekä tarttui ongelmiin pitäen talon puolta koko korjaushankkeen ajan”, kertoo hallituksen puheenjohtaja Isoniemi.

”Kiitos hallitukselle ja isännöitsijälle aktiivisesta otteesta aina hankesuunnittelusta urakan valmistumiseen asti. Sujuva yhteistyö taloyhtiön kanssa on helpottanut työtäni ja siten myös osaltaan vaikuttanut onnistuneeseen lopputulokseen”, sanoo projektipäällikkö Vilmi.


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.