Vaivaako kuiva sisäilma?

Kuiva sisäilma vaikuttaa hengitysterveyteen. Talven ongelmana on yleensä liian kuiva sisäilma, joka voi aiheuttaa asujalle terveysongelmia, kuten limakalvojen kuivumista tai äänen käheytymistä.

Kuiva sisäilma kotona.

Kuiva sisäilma voi aiheuttaa oireita

Sairastelukierteessä ja lämmityskauden alkaessa huomaamme herkästi, että nenän limakalvot ja iho kuivuvat. Limakalvojen ärsyyntynyt tila edesauttaa uusien tautien saamista ja siksi on erityisen tärkeää huolehtia mm. huoneilman suhteellisen kosteuden seuraamisesta. Sisäilma muuttuu kuivemmaksi, koska kylmä ilma sitoo kosteutta vähemmän kuin lämmin ilma ja korkea sisälämpötila lisää huoneilman kuivuutta. Lämmitysjärjestelmien ollessa päällä myös turhan lämmin sisäilma tuntuu myös tunkkaiselta ja voi lisätä kuivuuden tunnetta

Kuiva sisäilma lisää hengitysteiden, limakalvojen, silmien ja ihon ärsytystä ja kuivuutta ja saattaa lisätä tukkoisuutta ja päänsärkyä. Huono sisäilma myös laskee käyttäjien vireystasoa ja jaksamista. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi keskittymiskykyyn tai aiheuttaa väsymystä.

Säädä kotisi lämpötilaa

Lämmityskaudella sisäilman ihanteellinen suhteellinen kosteus on 30 – 40 %. Pidempiaikaisesti yli 45 % suhteellinen kosteus sisäilmassa voi aiheuttaa kosteuden tiivistymisen talon ulkovaipan kylmiin rakenteisiin, jolloin riski rakennuksen kosteus- ja homevaurioille kasvaa.

Helppo ja myös taloudellisesti kannattava sisäilman laadun parantamiskeino on huoneilman lämmön säätäminen ihanteelliseen, n. 21 – 22 celciusasteeseen.  Jo yhden asteen pudotus huonelämpötilassa vastaa noin viiden prosentin säästöä vuotuisessa energiankulutuksessa. Samalla sisäilman laatu puhdistuu eikä huoneilma tunnu pölyiseltä tai tunkkaiselta.

Kokosimme vinkit, joiden avulla vältyt mahdollisilta kuivan sisäilman aiheuttamilta ongelmilta.

Tee näin:

  1. Tarkkaile huoneilman kosteutta kosteusmittarista. Sisäilman kosteuden tulisi olla talvellakin 40-50 %.
  2. Kuiva sisäilma on parasta korjata laskemalla huonelämpötilaa, jolloin suhteellinen kosteus nousee. Ihanteellinen lämpötila on 21-22 celciusastetta.
  3. Mikäli ilmankosteus ei itsestään nouse, hanki ilmankostutin kosteuttamaan ilmaa. Hygieenisimmissä kostuttimissa vesihöyry syntyy vettä kuumentamalla.
  4. Puhdista ilmankostutin säännöllisesti, sillä likainen kostutin voi levittää huoneilmaan mikrobeja. Käytä puhdistuksessa laitevalmistajan ohjeita.

Lue myös:

Radon ja usein kysytyt kysymykset

Mitä on radon? Radon on haitallista, sillä keuhkoihin kulkeutuessaan se kasvattaa riskiä…

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.