Koti vaatii huoltoa ympäri vuoden

Koti taitaa olla sinunkin kallein omaisuutesi? Tästä merkittävästä satsauksesta huolimatta me suomalaiset olemme kovin laiskoja ja jopa välinpitämättömiä huolehtimaan omaisuudestamme. Pankkilainaa lyhennetään välillä jopa irvistellen, mutta kodin kuntoon emme kiinnitä huomiota yleensä ennen kuin on jo myöhäistä.

Tyypillistä on, että kodin kunto alkaa kiinnostamaan yleensä vasta asuntokaupan yhteydessä, kun kauppapäivä on jo sovittu tai kun katto on vuotanut vähintään viimeiset kymmenen vuotta ja vuodon alla olevan ämpärin tyhjentäminen alkaa tympimään. Toisinaan tuntuu siltä, että olemme jopa valmiit uhraamaan terveytemme laskemalla kodin kunnon huonolle tasolle.

Sisällys

Jokaiselle vuodenajalle on tyypilliset huoltotehtävät

Kaikki kodit ja rakennukset ovat tietyssä määrin yksilöitä, joilla on omat ominaispiirteensä ja tyyppivikansa. Kodin kunnosta tulisi kuitenkin välittää ja sen kuntoa pitäisi seurata säännöllisesti. Aika usein tässä työssä törmää selityksiin, ettei kunnossapitoon ole arjen ja työkiireiden vuoksi aikaa. Toisinaan selityksissä vastaan tulee osaaminen ja halu. Eli kodissa asuvalla ei ole riittävää osaamista ja ammattitaitoa tarvittaviin huoltotöihin tai tarvittavia huoltotöitä ei yksinkertaisesti jakseta tai viitsitä tehdä. Yksi yleisemmistä syistä taitaa kuitenkin olla raha. Jos ylimääräistä rahaa kodin kunnostamiseen löytyy, käytetään se mieluummin keittiön tapettien uusimiseen kuin esimerkiksi salaojien kunnostamisen.

Kodin kunnon seuraaminen ja huoltotöiden tekeminen muodostuu loppujen lopuksi aika pienistä asioista. Pihalla tai kodissa sisällä kulkiessa kannattaa välillä katsetta nostaa varpaankärjistä ylöspäin, jolloin muun muassa julkisivun ja pintojen kunnosta saa jo jonkinlaisen käsityksen. Sadevesien ohjauksen seuraaminen ja tarvittaessa parantaminen tai lattiakaivon puhdistaminen ei ole rakettitiedettä ja niiden tekeminen ei ole yleensä rahasta kiinni.

Tärkeintä kodin kunnossapidon ja arvon säilymisen kannalta on, että sen kuntoa seurataan säännöllisesti eri vuoden aikoina, eri säätilojen vallitessa ja mahdollisiin puutteisiin puututaan ajoissa. Ennen kuin pienestä ja jopa alkuun merkityksettömästä asiasta on tullut huomattava asumista tai terveyttä haittaava tekijä. Tiedossa on, että ajoissa tehdyt korjaukset ja huoltotyöt säästävät loppujen lopuksi rahaa ja kallista aikaa.

Kesällä lomaillaan ja huolletaan ulkopintoja

Suomalaisille kesä ja lomakausi on ennen kaikkea rentoutumisen aikaa, mutta kesä tarjoaa lomailun ohessa oivia mahdollisuuksia mm. julkisivun ja rakennuksen ulkopuolisten asioiden tarkkailuun.

  • Tarkasta julkisivun kunto. Tutki silmämääräisesti onko julkisivussa halkeamia tai tummentumia. Korjaa pintavauriot heti, jotta ne eivät aiheuta pahempia vaurioita.
  • Julkisivun kunnon tarkastamisen yhteydessä kiinnitä huomiota myös ikkuna- ja ovipeltien asennuksiin.
  • Tarkasta terassin ja aitojen kunto. Puhdista ja huoltomaalaa pinnat, kiristä ruuvit ja vaihda lahot osat uusiin.
  • Säädä ilmalämpöpumppu kesäasetuksiin. Kesällä ilmalämpöpumpun voi sammuttaa tai kytkeä tarpeen tullen viilentämään.
  • Kevään siitepölykauden ja katupölyn jäljiltä on syytä myös puhdistaa ilmanvaihtojärjestelmä, sekä vaihtaa suodattimet.
  • Vesipisteellisten tilojen allaskaappeihin on myös syytä tehdä säännöllisiä tarkastuksia. Vuotava keittiön hana korjaamattomana voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita kalusteiden taakse piiloon.

Syksyisin tulee puhdistaa sadevesijärjestelmä

Syksyn huoltotoimiin kuuluu talveen varautuminen tarkastamalla talon kunto ja varmistamalla mm. teknisten järjestelmien toimivuus. Ainakin katto, sadevesijärjestelmät, ovet ja ikkunat sekä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät tulee olla hoidettuna kuntoon ennen talven tuloa. Myös tulisijan osalta on syytä varmistua, ettei edellisestä nuohouksesta ole kulunut liiaksi aikaa.

  • Huolla katto. Puhdista katto, räystäät ja rännit lehdistä sekä tarkasta räystäspeltien, tikkaiden ja lumiesteiden kunto ja kiinnitys. Varmista myös katon vedenpitävyys tarkastamalla vuotoalttiit kohdat, kuten jiirit sekä piipun ja putkien läpimenot.
  • Varmista sadevesijärjestelmän ja salaojien toiminta. Toimivassa sadevesijärjestelmässä sadevedet valuvat sekä syöksytorvista sadevesikaivoihin että rakennuksen vierustalta pois. Salaojajärjestelmän toimivuuden saat taas selville salaojien tarkastuskaivosta.
  • Huolla ovet ja ikkunat. Kunnosta ovien ja ikkunoiden maalipinnat sekä uusi tiivisteet tarvittaessa. Tarkasta myös ikkunapeltien liitoksien tiiviys ja riittävä kallistus talosta pois päin.
  • Varmista lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän toiminta. Tarkasta lämmitysjärjestelmä laitevalmistajan ohjeen mukaan. Puhdista ilmanvaihtojärjestelmä, vaihda suodattimet ja varmista, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii ja on asetettuna talviasentoon. Huomioi oman ilmanvaihtojärjestelmäsi tarpeet.
  • Laita piha ja puutarha talviteloille. Tyhjennä puutarhaletku vedestä, osta hiekoitussoraa liukkaita kelejä varten ja varmista ulkovalojen toiminta.
  • Syksyn sateiden aikaan on hyvä käydä talon ylä- ja alapohjissa katsomassa, että pääseekö vesi sateella sisälle.

Talvella kiinnitetään huomiota kodin lämmitykseen

Talven lähestyessä lämpömittari siirtyy pakkasen puolelle. Tämä näkyy kotitalouksissa nopeasti lämmitystarpeen lisääntymisenä ja energiankulutuksen kasvuna. Talviaikaan on hyvä tarkkailla kodin lämpöteknistä toimivuutta ja keskittyä sisäpuolisiin remontteihin. Jos lämmityskaudella kuluu lämmityskustannuksiin poikkeuksellisen paljon energiaa ja rahaa, voi tämä olla suora viite merkittävistä puutteista talon eristyksissä tai lämmitysjärjestelmän toiminnassa.

  • Tarkkaile kodin lämpötilaa. Yhden lämpötila-asteen laskeminen säästää energiaa noin 5 % vuotuisessa energiankulutuksessa.
  • Tiivistä ikkunat ja ovet (viimeistään nyt). Huonokuntoiset tiivisteet lisäävät vetoisuutta, joten ne tulee vaihtaa viimeistään viiden vuoden iässä uusiin.
  • Tarkasta patterien ilmaus. Paukkuvat tai huonosti lämpenevät patterit ovat merkki väärin toimivasta patterista.
  • Varmista, että kodin lämmitys- ja ilmanvaihtoasetukset ovat asetettuina oikein talvea varten.
  • Puhdista ilmanvaihtokoneiden ja tuloilmakanavien suodattimet. Puhtaat suodattimet pitävät kodin sisäilman puhtaana. Huolehdi myös siitä, että ilmavaihtokanavisto puhdistetaan säännöllisesti.

Keväällä on oiva hetki kiivetä katolle

Talven sääolosuhteet ovat voineet aiheuttaa ongelmia kodissa ja sen ympäristössä. Lumet ovat tehneet tuhoja katolla tai sulamisvedet ovat löytäneet tiensä rakenteisiin. Kodin keväthuolto kannattaa aloittaa heti, kun sään puolesta voi puuhastella ulkona.

  • Tarkasta ja huolla katto tarvittaessa. Poista katolta roskat ja muut irtomateriaalit, tarkasta ja tiivistä läpiviennit tarvittaessa sekä varmista, että kaikki katon osat tikkaista ränneihin ovat paikallaan. Kurkkaa myös onko sisäkatossa kosteusläikkiä tai käy yläpojassa ja tarkasta sen kunto sekä tuuletusedellytykset, mikäli käynnin yläpohjaan voi tehdä turvallisesti.
  • Puhdista ja huolla sadevesijärjestelmä. Sadevesikourujen ja muiden sadevesijärjestelmän osien toiminta on hyvä varmistaa sekä puhdistaa roskista keväisin ja syksyisin, niin että ne pysyvät toimintakunnossa.
  • Varmista salaojajärjestelmän toiminta. Mikäli salaojakaivo on täynnä ei järjestelmä toimi, jolloin sulavedet joutuvat talon rakenteisiin.
  • Jos rakennuksen alla on ns. ryömintätila käy tarkastamassa tilan tuulettuvuus ja selvitä onko ryömintätilaan päässyt sade- tai sulamisvesiä. Tarkastele aistivaraisesti näkyvät pinnat ja läpiviennit.
  • Säädä lämmitysjärjestelmät kevät-/kesäasetuksiin laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti.

Epäiletkö sisäilmaongelmaa?

Sisäilman laatua on hyvä tarkkailla läpi vuoden. Ilman laadun huonontuminen ja jo aikaisemmat oireilut ovat yleensä selvä merkki ongelmista, joilla voi olla vaikutusta asumisterveyteen. Tarve sisäilman tarkemmasta tutkimisesta on syytä aloittaa, jos kodissa oireillaan tai havaitaan poikkeavaa hajua tai havaitaan esim. muutoksia rakenteiden pinnoilla.

Sisäilma-asiantuntija tietää mitä tutkia

Sisäilmatutkimuksilla selvitetään, esiintyykö sisäilmassa tavanomaisesta poikkeavia itiöitä, yhdisteitä tai muita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa harmia tilojen käyttäjille. Sisäilma-asiantuntija käy tutkittavassa kohteessa paikan päällä, jotta oikeanlaiset tutkimusmenetelmät osataan valita. Joskus ongelmat saattavat ratketa jo ensimmäisellä käynnillä, toisinaan tutkimukset kestävät pidempään. Hyvällä ja kattavalla lähtötilanteen kartoituksella pystytään saamaan paras hyöty tutkimuksista, kun lähtötilanne kartoitetaan perusteellisesti ja oikeat tutkimusmenetelmät valitaan.

Anna asiantuntijan tarkastaa kotisi määrävälein

Tänä päivänä kodinomistajille on tarjolla helpotusta ja apuja kodin kunnossapitoon arjen ja työkiireiden keskelle. On ollut mukava nähdä, että valveutuneimmat kodinomistajat ovat jo alkaneet käyttämään sähköisiä palveluita esimerkiksi huoltokirjojen osalta. Tällaiset palvelut, joihin voi tallentaa kodissa tehdyt huoltotyöt ja sovellukset, ja jotka muistuttavat tulevista huoltotöistä ohjaavat meitä ehdottomasti parempaan suuntaan kodin huollon ja sen elinkaaren suhteen. Ja mikä parasta, tarjolla on maksuttomia sovelluksia, jotka lisäksi vielä ohjaavat huoltotöiden teossa.

On ollut ilo myös huomata, ettei koteja tarkasteta enää pelkästään asuntokaupan yhteydessä tai kun vaurio on jo syntynyt, vaan kodin kuntoa selvitetään muutenkin kuntotarkastuksen avulla. On tärkeää ymmärtää, että kodin kunnon seuraaminen vaatii säännöllisiä toimenpiteitä. Ajoissa tehdyt ja oikein ajoitetut huoltotyöt vähentävät vahinkojen syntymistä ja loppujen lopuksi korjauskuluissakin yleensä säästetään selvää rahaa.



Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.