Espoo edelläkävijä rakennuttajana: merkittäviä säästöjä Viherkallion päiväkodissa Geolo-ratkaisulla
Päiväkodin rakennustyömaan ostoenergiassa on kertynyt kahdeksassa kuukaudessa noin 76% säästö perinteiseen lämmitykseen verrattuna Geolo-ratkaisua hyödyntämällä. Kertyneet hiilidioksidipäästösäästöt ovat 267 765 CO2 kg. Tämä vastaa noin 1 915 000 kilometrin ajoa henkilöautolla. Kyseessä on varsin merkityksellinen asia taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.
Modulaarinen päiväkoti yli 250 lapselle
Vehreälle Viherkallion alueelle parhaillaan rakentuva näyttävä päiväkoti on valmistuessaan yksi Espoon suurimmista päiväkodeista. Jatke Oy:n Espoon kaupungin Tilapalveluille rakentama päiväkoti on bruttoalaltaan 3000 neliömetriä, ja se tarjoaa tilat 256 lapselle.
Lokakuussa 2024 käyttöön otettavassa rakennuksessa on kuusi siipeä jokaisessa kerroksessa, ja sen keskelle on sijoitettu yhteiset tilat ja talotekniikka.
Espoon kaupungin Tilapalveluiden hankepäällikkö Pertti Juntunen kertoo, että kyseessä on modulaarinen päiväkoti, jossa yhden rakennuksen sisällä on tavallaan monta päiväkotia:
”Suunnittelussa on huomioitu korona-ajan kokemuksista se, että päiväkotiryhmät eivät ole rakennuksessa toistensa kanssa tekemisissä. Jokaisella ryhmällä on oma sisäänkäynti ja tilansa, mikä vähentää tarttuvien tautien leviämistä. Myös kokemus omasta päiväkodista on täten erilainen.”
Päiväkodin toteutusratkaisuissa hyödynnetään Espoon oman suunnittelun kehittämiä innovaatioita. Tämän lisäksi jokaisesta huoneesta on ikkuna ulos, ja niistä avautuu vehreää puuvaltaista maisemaa.
”Tämä on todella hyvä ja tärkeä asia lasten kannalta”, Juntunen sanoo.
Geolon avulla kohti hiilineutraalimpaa Espoota
Ympäristön huomioiminen ei ole jäänyt rakennushankkeessa vain ikkunoista avautuviin näkymiin tai pihapiirin pitämiseen mahdollisimman luonnontilaisena.
Espoon kaupungin toiveesta työmaan rakennusaikaisen lämmityksen ja olosuhdehallinnan on tarjonnut nyt kahdeksan kuukauden ajan Sustera Climate Solutionsin Geolo-ratkaisu.
Maalämpöä hyödyntävä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on tuonut pitkän talven ja kylmän kevään aikana alustaviin laskelmiin nähden lähes kaksinkertaiset säästöt niin euroissa kuin CO2-päästöissäkin.
”Tässä kohteessa vaihtoehto maalämmölle olisi ollut rakennusaikana vain öljy. Ostoenergiassa on Geolon avulla saavutettu noin 76% säästö ”, kertoo Sustera Climate Solutionsin toimitusjohtaja Janne Vanhanen.
Viherkallion päiväkoti on jo toinen Espoon kaupungin Tilapalveluiden kohde, jossa Geoloa on käytetty. Ensimmäinen oli Matinkylän lukio, joka otettiin käyttöön helmikuussa 2024.
”Kertyvät säästöt ovat tärkeitä, mutta merkityksellistä on myös hiilineutraaliuden näkökulma, kun pyrimme kohti hiilineutraalia Espoota. Geolon käyttäminen rakennusvaiheessa tuo meille myös käyttövalmiin maalämpöjärjestelmän, sillä maalämmön käyttöönotto on aina iso prosessi itsessään”, Juntunen toteaa.
Päiväkotia voidaan myös jo rakennusaikana viilentää maalämmöllä, mikä lisää työskentely mukavuutta hellejaksoilla ja samalla lataa maalämpökenttää.
Vanhasen mukaan Geolon lämmön latausjärjestelmän ansiosta Espoo saa käyttöönsä erinomaisessa kunnossa olevan maalämpökentän.
”Kun keruupiirin nesteen paluulämpötila on Geolon avulla rakennusajan jälkeen valmiiksi hyvällä tasolla, maalämpöjärjestelmä myös tuottaa valmiiseen kiinteistöön lämpöä paremmalla hyötysuhteella. Näin syntyy käytönaikaista taloudellista säätöä.”
Urakoitsijan näkökulmasta toimiva systeemi
Jatkeelle kestävä rakentaminen, päästösäästöt ja työntekijöiden turvallinen työskentely hyvissä olosuhteissa ovat tärkeässä roolissa, ja Geololla onkin toteutettu jo useampi kohde.
”Meille on tärkeää varmistaa, että hankkeissamme toteutuvat korkealaatuinen rakentaminen ja kestävät ratkaisut. Näitä tavoitteita tukevat uudet innovaatiot, kuten Geolo, otetaan hyvillä mielin vastaan”, toteaa Jatke Toimitilat Oy:n yksikönjohtaja Juho Varelius.
Jatkeen työnjohtaja Esa Martikaisen mukaan Geolo-ratkaisu on toiminut hyvin ja säästölaskelmat ovat toteutuneet hienosti. Hänelle Viherkallion päiväkoti on ensimmäinen työmaa, jolla Geolo on ollut käytössä.
”Kaikki on toiminut niin kuin on sovittu. Pölynhallinnassa kennorakenteiset pölyseinät ovat olleet hyvä ratkaisu”, Martikainen kertoo.
Kohteesta Susteralta vastannut työpäällikkö Olli Syrjä kertoo, että jatkokehityksessä on se, että kennoseiniä pystyttäisiin käyttämään jatkossa uudelleen toisessa kohtaa saman työmaan sisällä.
”Uudelleenkäyttö tukee kiertotaloutta ja säästää kustannuksia.”
Sustera Climate Solutions on hoitanut kohteessa lämmityksen ja puhtaudenhallinnan lisäksi kosteudenhallintaa ja kosteusmittauksia sekä asentanut liudan antureita eri puolille rakennusta myös rakenteisiin.
”Osa antureista jää kiinteistölle käyttöön rakentamisen jälkeen sen elinkaaren ajaksi. Kohteena tämä on ollut kiinnostava, ei ihan perinteinen kohde. Työmaata on päästy jo viilentämäänkin, kun lämpimät päivät alkoivat”, Syrjä kertoo.
Lisätietoja:
Espoon kaupungin Tilapalveluiden hankepäällikkö Pertti Juntunen, pertti.juntunen@espoo.fi, +358 43 827 1850
Jatke Toimitilat Oy:n yksikönjohtaja Juho Varelius, juho.varelius@jatke.fi
Sustera Climate Solutionsin toimitusjohtaja Janne Vanhanen, janne.vanhanen@sustera.com, +358 41 731 4495
Liittyvät palvelut
Lue myös
Eero Lamminen nimitetty Sustera-konsernin talousjohtajaksi
Huippuluokan rakennusolosuhteet energiatehokkaasti Haso-kohteeseen Geololla
Sisäilman radonpitoisuudet korkeita Suomessa verrattuna muihin maihin
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.