Rakennustiedon ympäristöluokitus antaa kotimaisen vastuullisuustakuun

Rakennustiedon ympäristöluokitus (ent. RTS) on suomalainen ympäristösertifiointijärjestelmä, joka ottaa parhaiten huomioon kiinteistöjen kansalliset erityispiirteet vastuullisuuden arvioinnin ja kestävän rakentamisen suhteen. Sertifiointi otettiin käyttöön vuonna 2016. Järjestelmän käyttö kasvattaa suosiotaan koko ajan.

Rakennustiedon ympäristöluokitus (ent. RTS) huomioi kansalliset olosuhteet.

Sisällys

Sama sertifikaatti koko elinkaarelle

Rakennustiedon ympäristöluokituksen (josta aiemmin käytettiin lyhennettä RTS) on kehittänyt Rakennustieto Oy. Luokituksessa käytettävät kriteerit perustuvat parhaiden kansallisten menetelmien ja käytäntöjen hyödyntämiseen sekä asioiden merkityksen painottamiseen kansallisista lähtökohdista käsin.

Luokitusjärjestelmä sopii hyvin myös ei-kaupallisille kohteille ja esimerkiksi kunnille. Rakennustiedon ympäristöluokitus on myös hyvä valinta, jos kiinteistön hanke- tai ylläpitovaiheessa ei ole globaalia markkinaa eikä ulkomaisten kiinteistönsijoittajien asettamia vaatimuksia.

Työkalussa on omat arviointikriteerinsä toimitila- ja palvelurakennuksille sekä asuinkiinteistöille.

Luokitusjärjestelmää on käytetty vuodesta 2016 lähtien usean sadan kohteen ympäristöasioiden ohjaukseen. Luokitusmalli täydentyi hankevaiheen ohjausta täydentävällä käyttövaiheen sertifioinnilla vuonna 2023.

Hankkeen ympäristösuorituskykyä arvioidaan tähtiasteikolla, 1-5 tähteä.

Suoraviivaiset ja olemassa oleviin käytäntöihin perustuvat arviointikriteerit

Rakennustiedon ympäristöluokitus painottaa sisäilmaston laatua, energiatehokkuutta ja kosteusteknisten riskien hallintaa.

Muista sertifiointijärjestelmistä poiketen luokituksessa arvioidaan myös kosteusteknisen hallinnan onnistumista ja kiinteistön ylläpidettävyyttä.

Järjestelmä pohjautuu ensisijaisesti kansallisille parhaille käytännöille, kuten sisäilmaluokitukseen, Kuivaketju10-malliin ja ympäristöministeriön vähähiilisen rakentamisen ohjeistuksen. Kriteerien todentaminen perustuu pääosin muutenkin hankkeessa tuotettavan suunnitteluaineiston ja laskentojen hvödyntämiseen, kuten energiatodistukseen ja hiilijalanjäljen laskentaan.

Rakennustiedon ympäristöluokitus on tuttuja kriteereitä hyödyntävä ja suoraviivainen mutta osaamista vaativa ohjausmalli.

Parhaan luokitustason eli viiden tähden saavuttaminen kustannustehokkaasti helpottuu, jos hankkeelle nimetään asiantunteva vastuutaho eli ympäristökonsultti. Vastuutaho tulee ottaa mukaan hankevaiheen alusta alkaen, jotta luokitus huomioidaan riittävän aikaisin hankkeessa, eikä kriteerejä jää saavuttamatta turhaan.

Rakennustiedon ympäristöluokitus on suunniteltu Suomen erityispiirteille

Rakennustiedon ympäristöluokituksen avulla voidaan varmistaa kestävän kehityksen huomiointi hankkeissa samalla kun keskitytään kansallisesti merkittävimmiksi tunnistettuihin näkökulmiin.

Suomen erityispiirteet ja parhaat käytännöt huomioiva luokitusjärjestelmä ottaa huomioon kansalliset olot, käytännöt ja ilmaston asettamat vaatimukset ja haasteet.

Luokitus konkretisoi vastuullisuuden mittarit ja on toiminut kymmenissä hankkeissa laatuarvioinnin ja ympäristöasioiden huomioinnin laatumittarina. Kokonaisuutena luokituksen huomiointi vaikuttaa positiivisesti Suomen rakennuskantaan, sillä sertifioinnin kriteerit ohjaavat suunnittelua ja vaatimuksia Suomen määräystasoa parempaan lopputulokseen.

Käyttövaiheen kriteeristön julkaisu kehittää entisestään rakennuskannan vastuullisuuden huomioinnin mahdollisuutta.

Tällä hetkellä Suomesta löytyy jo noin 75 Rakennustiedon ympäristöluokituksella sertifioitua rakennusta, ja satoja käynnissä olevia hankkeita on rekisteröity. Sustera on ollut mukana sertifiointijärjestelmän kehityksessä ja ohjausryhmässä.

Käyttövaiheen ympäristöluokitus

Käyttövaiheen luokituksen kriteeristöä pilotoitiin 2019, mutta se julkaistiin nykyisessä muodossaan vasta vuonna 2023. Siitä puhuttiin aluksi Käyttö2023-kriteeristönä.

Käyttövaiheen kriteeristöä voidaan hyödyntää joko hankevaiheen ohjauksen jatkona varmentamaan tavoiteltujen vastuullisuustavoitteiden toteutuminen tai erillisenä olevan kiinteistön arviointina. Musiikkitalolle myönnettiin Suomen ensimmäinen käyttövaiheen ympäristöluokitus vuonna 2024.

Hankeluokitusta vastaavasti myös käyttövaiheen kriteeristö pyrkii konkretisoimaan vastuullisen kiinteistön ja kiinteistön ylläpidon selkeiksi mitattaviksi vaatimuksiksi.

Hankeluokitusta vastaavasti painotus on sisäilman laadussa ja energiatehokkuudessa, mutta myös ylläpidon hallinnalla, ympäristötavoitteiden ohjauksella ja systemaattisella kehittämisellä on mittarit kriteeristössä.

Käyttövaiheen ympäristöluokituksen kriteeristö sopii kaikille asuin- ja toimitilarakennuksille, jotka ovat olleet käytössä vähintään kaksi vuotta.

Rakennustiedon ympäristöluokituksissa voidaan arvioida myös erityisrakennuksia, kuten sairaala- ja logistiikkarakennuksia, mutta niiden arviointi vaatii kriteeristön soveltamista rakennustyyppikohtaisesti. Sovellettua kriteeristöä voi pyytää Rakennustiedolta.

Rakennustiedon ympäristösertifiointi (entinen RTS-sertifiointi) lyhyesti

  • Kansallinen ympäristösertifiointijärjestelmä
  • Rakennustieto Oy:n kehittämä
  • Hankevaiheen luokitusmalli otettu käyttöön vuonna 2016, päivitetty vuosina 2018 ja 2022
  • Käyttövaiheen kriteeristö julkaistiin 2023
  • Sopii erityisesti ei-kaupallisille kohteille ja kunnille
  • Ottaa huomioon kansalliset erityispiirteet rakentamisessa ja ylläpidossa

Lue lisää Rakennustiedon sivuilta.


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.