Lämmöntuotannon ja uusiutuvan energian kannattavuusselvitys
Lämmöntuotannon ja uusiutuvan energian kannattavuusselvityksessä asiantuntija tekee energiansäästöpotentiaalilaskelmat eri lämmitystavoille, antaa tarjouspyynnöt ja avustaa omistajia teknisissä kysymyksissä.
Harkitsetko kiinteistön lämmitystavan vaihtamista?
Lämmitysjärjestelmien uusimistarpeen ilmettyä järjestelmän uusimisen yhteydessä harkitaan usein myös lämmöntuotantotavan muuttamista.
Varsinkin nykyaikaiset lämpöpumppuratkaisut ja tekniikan kehittyminen ovat tuoneet uusia kustannustehokkaita ja useamman lämmitysmuodon yhdistämisen mahdollisuuksia taloyhtiöille ja kiinteistönomistajille.
Susteran puolueettomat asiantuntijat auttavat lämmitysjärjestelmien uusimisessa niin taloyhtiöitä kuin kiinteistömanagereita.
Usein kysytyt kysymykset
Lämmitystavan uusimisessa tulee huomioida uuden järjestelmän kokonaishankintahinta, vuosittaiset ylläpito- ja huoltokustannukset sekä järjestelmien uusimistarve tekniseen käyttöikään perustuen.
Mikäli kannattavuus- ja takaisinmaksuaikalaskenta on tehty realistisesti, saattaa alkuperäinen suunnitelma eri lämmitysjärjestelmistä tai niiden yhdistelmistä yllättää.
Lämmitysjärjestelmien uusimisen lähtökohtana tulee olla hyvä lähtötilanteen kartoitus sekä omiin tarpeisiin ja osaamiseen pohjaava päätös. Lämmitysjärjestelmän uusimisen yhteydessä kannattaa aina selvittää riittävän hyvin lähtötilanne.
Lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttavat muun muassa rakennuksen sijainti ja koko, taloudelliset lähtökohdat sekä asukkaiden ajatukset ja toiveet.
Takasinmaksuaikalaskennan kannalta olennaista on erottaa kustannukset, jotka johtuvat itse investoinnista ja kulut, jotka aiheutuvat järjestelmän käytöstä.
Tyypillisimmät investointikulut aiheutuvat järjestelmän suunnittelu- ja asennuskustannuksista, laitehankinnoista sekä mahdollisista liityntämaksuista (esimerkiksi kaukolämpö ja sähköverkko).
Käyttökuluja syntyy lähinnä itse energiakustannuksista, huolto- ja korjauskustannuksista.
Lähtökohtaisesti ei kannata uusia koko lämmönjakolaitteistoa ellei rakennukseen ole tulossa myös peruskorjauksina pinta-, käyttövesi – ja viemäriremontteja.
Kun lämmitysjärjestelmien uusiminen on tarpeellista, voidaan ajatella että kalliimpien järjestelmien asennuttaminen on perustellumpaa kohteissa, joissa on enemmän lämmitettäviä neliöitä.
Tämä johtuu siitä, että usein kalliimpien järjestelmien käyttökustannukset ovat alhaisempia ja samalla lämmitettävää neliötä kohden säästö on suurempi.
Mitä enemmän lämmityskuluja säästetään jokaisella neliömetrillä, sitä nopeammin lämmitysjärjestelmään tehty investointi maksaa itsensä takaisin.
Vaihtoehtoja on monia ja joissakin kiinteistöissä käytetään monienergia- eli hybridilämmitystä, jolloin yhtä tai useampaa tekniikkaa yhdistellään. Kolme käytetyintä ja perinteistä lämmitysmuotoa suomalaisessa rakennuskannassa ovat olleet sähkö, öljy ja kaukolämpö.
Lämmitysjärjestelmien uusimisen lähtökohtana tulee olla hyvä lähtötilanteen kartoitus sekä omiin tarpeisiin ja osaamiseen pohjaava päätös. Lämmitysjärjestelmän uusimisen yhteydessä kannattaa aina selvittää riittävän hyvin lähtötilanne asiantuntijaa apuna käyttäen.
Lue myös
Taloyhtiön kiinteistönpito-opas
Radonalueet Suomessa
Tekninen manageeraus kiinteistönomistajien tukipilarina
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.