Scandic Grand Central Helsinki: Suomen ensimmäinen hankevaiheen LEEDv4 Platina

Scandic Grand Central Helsinki -hotelli on saanut ensimmäisenä kiinteistönä Suomessa hankevaiheen LEEDv4 Platina-tason ympäristösertifikaatin, jonka konsultoinnin ja sertifiointiprosessin suoritti Raksystems GBP.

Scandic Grand Central -hotelli on LEED-sertifoitu.

Korkein mahdollinen LEED-luokitus

NCC saneerasi Exilionin omistaman VR:n entisen hallintorakennuksen vuosina 2018-2021, jolloin käyttötapa muutettiin hotelliksi. Hotellirakennus saavutti LEED-ympäristösertifikaatin v4 BD+C Hospitality -luokitusmallilla Platina-tasoisena ensimmäisenä maailmassa.

Hankevaiheen Hospitality-luokitustyökalu on räätälöity erityisesti hotellikiinteistöille, jotta niiden erityispiirteet otetaan tarkasti huomioon sertifikaattia myönnettäessä.

Platina-luokitus on LEED-sertifiointijärjestelmän korkein taso, eli luokituksen saamiseksi rakennuksen ympäristöystävällisyyteen on panostettu merkittävästi. Maailmassa on tällä hetkellä vain 74 kohdetta, jotka ovat saavuttaneet Platina-tason hankevaiheen sertifikaatin LEEDv4 -versiolla.

Isoja ponnistuksia ympäristöystävällisyyden eteen

Raksystems GBP oli hankkeen alusta asti mukana asettamassa tavoitteita sertifioinnin tason saavuttamiseksi ja määrittämässä toimenpiteitä sen mukaan. Tavoitteiden saavuttamiseksi nähtiin vaivaa niin suunnittelun, työmaan toimintojen kuin materiaalivalintojenkin eteen. Vanhaa haluttiin myös kunnioittaa, sillä hotelli tehtiin olemassa olevaan arvokiinteistöön purkamisen sijaan.

”Näin korkean pistemäärän saavuttaminen tällä luokitustyökalulla vaatii selvästi tavallista enemmän ponnisteluja hankkeen eri osapuolilta, eikä sitä saavuteta pelkästään tavanomaisilla suunnitteluratkaisuilla ja laatutasolla”, kertoo Raksystems GBP:n johtava asiantuntija Simo Skogberg.

Hän toimi hankkeen aikana sertifioinnin konsulttina johtavan asiantuntijan Konsta Tuokon ja muun projektitiimin kanssa.

”Sertifikaatin saavuttaminen on upea osoitus siitä määrätietoisesta työstä, jota olemme tehneet hankkeen kumppanien kanssa historiallisen rakennuksen ympäristövaikutusten ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Koko ryhmä oli sitoutunut työhön, joka näkyy nyt kansainvälisestikin ainutlaatuisena lopputuloksena”, sijoituspäällikkö Jussi Ojamo Exilionista sanoo.

”Korostamme kaikissa sijoituksissamme Exilionilla elinkaariajattelua, joustavuutta ja energiatehokkuutta sekä vastuullisuutta”, Ojamo toteaa.

LEED-sertifikaatti mittaa kestävää rakentamista

Ympäristösertifikaatti on kolmannen osapuolen varmentama laatuleima korjaushankkeen ympäristötehokkuudesta.

Hankevaiheen sertifikaatti tarkoittaa sitä, että sertifiointi on saavutettu korjausvaiheen aikana, eli se todentaa, että rakennus on suunniteltu ja saneerattu LEED-sertifiointijärjestelmän tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti.

LEED-ympäristösertifiointijärjestelmä (Leadership in Energy and Environmental Design) on U.S. Green Building Councilin (USGBC) kehittämä ja ylläpitämä rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon sertifiointi.

Tässä maailman käytetyimmässä sertifiointijärjestelmässä arvioidaan tilojen, rakennusten ja alueiden ympäristöominaisuuksia ja kuinka niissä on otettu kestävän kehityksen ja rakentamisen periaatteet huomioon.


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.