Turun Scandic Hamburger Börs saavutti LEED-sertifikaatin

Ikoninen Hamburger Börs avasi ovensa jälleen marraskuussa 2021 osittaisen uudelleenrakentamisen ja suojellun osan peruskorjauksen jälkeen. Raksystems Green Building Services -divisioona konsultoi LEED-sertifikaatin ohjauksessa ja hakuprosessissa, jotta toivottu sertifioinnin taso kiinteistölle saatiin saavutettua.

LEED-sertifioidun Hamburger Bors -hotellin tuloaula.

Historiallinen Börs kunnostettiin ja uudelleenrakennettiin vanhaa kunnioittaen

Aivan Turun keskustassa Kauppatorin kupeessa sijaitseva Scandic Hamburger Börsin kiinteistö sisältää nykyään 1020 neliömetrin liiketilat, hotellin 272 hotellihuoneella, vastaanoton, lounge-tilan, kokous- ja juhlatilat, ravintolan, saunaosaston, kuntosalin ja kattoterassin baareineen.

Rakennus on alun perin vuodelta 1885, minkä takia se sisälsi suojellun jugend-osan, joka palautettiin peruskorjauksessa vanhaan tyyliinsä. Peruskorjauksen ja uudisrakentamisen suunnittelussa on otettu huomioon 1900-luvun arkkitehtuurisia piirteitä, jotta rakennus kunnioittaa Börsin vanhaa ulkomuotoa ja historiaa. Hotelli on yksi Suomen vanhimpia.

Hotellitoiminta alkoi vuonna 1904 ja vuonna 1979 sen viereen rakennettiin lisäosa. Lisäosan purkaminen ja energiatehokkaan rakennuksen rakentaminen nähtiin parhaana vaihtoehtona, kun taas alkuperäinen ja museoviraston suojeltu osa säilytettiin ja peruskorjattiin. Yleisön pyynnöstä kallellaan olevaa vanhaa osaa ei suoristettu, vaan pidettiin ennallaan.

Suomen ensimmäinen LEED v4 Core & Shell Platina-luokan sertifiointi

Kohde saavutti Suomen ensimmäisen LEED V4 Core and shell – työkalulla valmistuneen Platina-tason sertifikaatin ja on ylipäätänsä kolmas LEED V4 Platina-kohde. Platina on luokitusjärjestelmän korkein luokka.

Ympäristösertifikaatti on kolmannen osapuolen varmentama laatuleima korjaushankkeen ympäristötehokkuudesta. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on yhdysvaltalaisen U.S. Green Building Councilin ylläpitämä ympäristösertifikaatti, joka arvioi kattavasti kestävän kehityksen ratkaisuja rakentamisessa ja suunnittelussa.

Tässä maailman käytetyimmässä sertifiointijärjestelmässä arvioidaan tilojen, rakennusten ja alueiden ympäristöominaisuuksia.

Energiatehokas ja ympäristöystävällinen kiinteistö

Sertifikaatti todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti. Börsin rakentamisessa haluttiin ottaa laajasti kestävän kehityksen periaatteet huomioon ja minimoida koko elinkaaren aikainen ympäristökuormitus.

Kohteessa panostettiin erityisesti energiatehokkuuteen ja kohde saavutti täydet sertifiointipisteet energialaskennasta.

Kiinteistössä toteutettiin laaja aurinkopaneelijärjestelmä ja parkkihallista löytyy sähköautojen latauspaikkoja. Rakennuksen sisätiloihin asennettavien materiaalien päästöistä saatiin myös täydet pisteet, eli materiaalit ovat hyvin vähäpäästöisiä ja ympäristöystävällisiä.

Työmaan kierrätysaste keräsi myös sertifiointikriteerien perusteella täydet pisteet kategoriasta, kun esimerkiksi hotellirakennuksen vanhat betonielementit kierrätettiin muun muassa teiden pohja-aineena.

”Oli hienoa päästä työskentelemään näin historiallisesti arvokkaan ja yhden Turun tunnetuimman kiinteistön parissa. Kiinteistö oli sertifioitavana kohteena poikkeuksellinen sen erittäin keskeisen sijainnin ja vahvan historian takia ”, kertoo Jari Maunula, Raksystems GBS:n asiantuntija.


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.