Aurinkopaneelit ovat kannattava investointi kotiisi

Energia-asiantuntijamme Antti Hatsala osoittaa intohimoa ja kiinnostusta energiatehokkaisiin ja tulevaisuuden johtaviin ja kannattaviin ratkaisuihin myös vapaa-ajallaan. Antti on viime vuosien aikana vienyt kotinsa energiatehokkuutta äärimmilleen, missä olennaisena osana on ollut myös aurinkopaneeleiden asentaminen.

Aurinkopaneelit nostavat kotisi arvoa ja ovat ympäristöystävällisiä

Aurinkopaneeleiden asentamisesta myös omakotitaloissa on tullut trendikästä. Aurinkopaneeleiden tehot nousevat ja hinnat laskevat jatkuvasti, mikä tekee aurinkopaneeleiden asentamisesta myös omakotitaloasujille kannattavaa. Aurinkoenergia on myös yksi ympäristöystävällisimmistä sähkötuotantomuodoista, joten aurinkopaneeleilla saat vähennettyä kotisi kuormitusta luonnolle. Kotitalouden omavaraisuus myös paranee aurinkopaneeleiden myötä.

Suomessa aurinkosähköä voidaan tuottaa paneeleiden avulla helmi- ja marraskuun välisenä aikaa. Aurinkoenergia on kannattava investointi ja nostaa kodin arvoa. Aurinkopaneeleiden käyttöikä on noin 30 vuotta ja takaisinmaksuaika 10–20-vuotta.

Lue Antin vinkit aurinkopaneeleiden asentamiseen!

  1. 12/24V sähköasennukset ja paneelien kiinnitysjärjestelmän mekaanisen asennustyön saa tehdä itse, mutta asiantuntija-avun käyttö ei ikinä ole huono vaihtoehto. Erityisesti jos asennusolosuhteet ovat haastavat, vaikka jyrkän katon takia, suosittelen asiantuntijan tilaamista.
  2. Mikäli aurinkopaneeli kytketään sähköverkkoon, siihen tarvitaan luvan paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Erillistä rakennuslupaa tai toimenpidelupaa ei sen sijaan vaadita.
  3. Tilaa paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä myös sähkötuntimittarin vaihto. Sähkötuntimittarisi vaihdetaan kaksisuuntaiseen malliin, joka mittaa sekä ostetun että myydyn sähkön.
  4. Jos tuotat sähköä yli tarpeidesi, myyntisopimus paikallisen jakeluverkon haltijan kanssa on pakollinen.
  5. Aurinkopaneelit kannattaa mitoittaa pääsulakekoon mukaan niin, että rakennus käyttää pääosan sähköstä. Kuitenkin tämän hetken pörssisähkön hintataso tekee ylijäämäsähkön myymisestä erittäin kannattavaa. Ylijäämäsähköstä tuottajalle (eli omakotitaloasujalle) maksetaan sähköpörssin kullakin tunnilla vallinneen hinnan mukaan.
  6. Muista aurinkopaneeleiden asennuksen kotitalousvähennys ja ARA:n energia-avustus! Lue lisää avustuksesta täältä.
  7. Ilmansuunnalla on väliä. Asenna paneelit mielellään etelän suuntaan kaltevalle harjakatolle, koska siitä suunnasta paistaa eniten aurinkoa.
  8. Jos kattoremontti on ajankohtainen lähivuosina, hoida se kuntoon ennen paneeleiden asentamista.

”Hallintaohjelman avulla voin seurata koko ajan paneeleiden energiantuottoa. Tulevaisuudessa saan käytettyä kotonani myös uudenlaista sensoritekniikkaa järjestelmän tukena, jolloin voin seurata esimerkiksi ilmankosteutta, radonpitoisuuksia, lämpötilaa ja hiilidioksidimääriä samaan aikaan”, kertoo Antti.

Aurinkopaneelit katolla.