Ilmanvaihto ja usein kysytyt kysymykset
Vietämme jopa 90% ajastamme sisätiloissa. Keväällä katu- ja siitepöly asettavat omat haasteensa, minkä takia kodin sisäilma ja sen laadun tärkeys korostuu. Alipaine asunnossa saattaa myös lisääntyä ja aiheuttaa oireita.
Mitä on ilmanvaihto?
Kodin ilmanvaihdolla tarkoitetaan huoneilman laadun ylläpitämistä sekä parantamista, joka tapahtuu vaihtamalla huoneen ilmaa. Tällöin puhdas ja raikas tuloilma saapuu taloon sisälle tuloilmaventtiilien kautta, ja hiilidioksidipitoinen poistoilma poistuu talosta poistoilmaventtiilien kautta.
Jokaisessa huoneessa on vähintään yksi ilmanvaihtoventtiili. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat yleensä keittiössä, saunassa ja kylpyhuoneessa, kun taas tuloilmaventtiilit oleskelutiloissa, esimerkiksi makuuhuoneessa ja olohuoneessa.
Ilmanvaihto perustuu aina ilmanpaine- ja lämpötilaeroihin, jos kyseessä ei ole koneellinen ilmanvaihto. Kodin pitäisi olla aina hieman alipaineinen, jotta epäpuhtaudet ja ylimääräinen kosteus pääsevät poistumaan ulos sisäilmasta. Lasien huurtuminen on merkki kodin ylipaineisesta sisäilmasta. Jos terassin tai ulko-oven avaaminen taas on hankalaa, kodissa vallitsee todennäköisesti liian suuri alipaine.
Yleinen vaatimus omakotitalon ilmanvaihdolle on ilmanvaihdon vähimmäisarvo, jonka on oltava kuusi (6) litraa sekunnissa henkeä kohti. Tällöin ilma vaihtuu omakotitalossa noin kerran tunnissa.
Miten ilmanvaihdon voi huoltaa?
Ilmanvaihto suositellaan huoltamaan säännöllisesti. Tällä vaihtovälillä varmistat raikkaan ja terveellisen sisäilman, jonka tärkeys korostuu nyt erityisesti etätyön lisäännyttyä merkittävästi. Nyt keväällä, kun katu- ja siitepölyä on myös ilmastossa normaalia enemmän, ilmanvaihdon huoltoon kannattaa panostaa.
Puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja liesituulettimen suodattimet. Venttiilit löydät yleensä seinän ylärajasta ja niihin kertyy usein näkyvää pölyä, joka on helppo puhdistaa esimerkiksi kostutetulla puhdistusliinalla.
Kodin ulkoseinästä löytyy myös ilmanvaihtoaukko, joka on usein peitetty metalliritilällä. Ritilän alta löytyvän hyttysverkon voi puhdistaa samalla tavalla kuin venttiilit. Jos kodistasi löytyy koneellinen ilmanvaihto, muista vaihtaa myös koneen suodattimet. Tarkemmat ohjeet ilmanvaihtojärjestelmän huoltoon löydät täältä.
Miksi ilmanvaihto on tärkeää?
Toimiva ilmanvaihto takaa kodin ja sinun hyvinvointisi. Huono sisäilma voi johtaa moniin terveydellisiin ongelmiin. Kylmyys tai veto voivat johtaa vilustumiseen, kun taas tunkkainen ja seisova sisäilma, joka ei pääse vaihtumaan tarpeeksi tehokkaasti, voi aiheuttaa jatkuvaa päänsärkyä, väsymystä, tukkoisuutta ja kuivaa kurkkua.
Huonon sisäilman on huomattu pahentavan myös astmaatikkojen oireita tai voivat johtaa jopa uusiin astmadiagnooseihin.
Huono sisäilma voi aiheuttaa kosteusongelmia, joita syntyy väärän lämpötilan ja korkean kosteuden seurauksena. Kosteusvauriosta syntynyt home voi aiheuttaa asukkaille monia terveydellisiä ongelmia, esimerkiksi hengitysoireita. Lue lisää, miten tunnistat homeongelman.
Ilmanvaihto on keskeisessä osassa erilaisten virusten poistamisessa sisäilmasta, sillä tehokas ilmanvaihto vähentää altistusta viruksille. Ilmanvaihtoa voi tehostaa esimerkiksi ikkunatuuletuksella, jolloin ilmanvaihto lisääntyy.
Vääränlainen ilmanpaine kodissa voi aiheuttaa myös sisäilmaongelmia. Ylipaine huurruttaa laseja, kun taas huonosta ilmanvaihdosta johtuva voimakas alipaine imaisee epäpuhtaudet talon rakenteista leijumaan kodin sisäilmaan.
Mitä teen, jos huomaan jotain normaalista poikkeavaa?
Terveellisen sisäilman tunnistat siitä, että se on pölytön, vedoton, hajuton, meluton sekä lämpötilaltaan miellyttävä. Jos huomaat esimerkiksi tunkkaisuutta, kosteiden tilojen kuivumattomuutta, lämpötilaongelmia, vetoa tai, voivat ne olla kytköksissä ilmanvaihtolaitteisiin ja niiden toimimattomuuteen.
Lue myös:
Energiatehokkuus ja usein kysytyt kysymykset
Kodin lämpökuvaus kertoo asumisviihtyvyydestä
Kulutustottumuksilla on väliä – vastuullinen asuminen pientaloasujalle
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.