Kasvillisuus, rakennuksen kauhistus vai kaunistus?
Rakennuksen kyljessä kasvava kasvillisuus on kaunis katsella ja parhaimmillaan se piristää usein muuten niin tavanomaisen rakennuksen ilmettä. Seinän läheisyydessä kasvava kasvi on kuitenkin riski, jota moni kodinomistaja ei ymmärrä huomioida.
Liian lähellä rakennusta kasvava puu on kosteusriski
Puiden ja pensaiden juurissa piilee yllättävän suuri voima, jonka kanssa on talonomistajan oltava tarkkana, mikäli haluaa pitää talon rakenteet terveinä. Juurakot voivat tunkeutua sokkelia pitkin talon rakenteisiin aiheuttaen alapohjarakenteisiin, kellariin tai niihin liittyviin seiniin kosteusvaurioita.
Myös talon viemärit ja salaojat voivat joutua vaaraan, sillä juuret voivat työntyä kasvaessaan maanvaraisen laatan alle aina viemäriin ja salaojiin saakka. Juurien rikkoma järjestelmä on toimimaton, joten se pitää korjata välittömästi.
Jotta talon rakenteet pysyvät kunnossa, pensaiden ja puiden tulisi olla vähintään kolmen metrin päässä rakennuksesta. Pajusukuisien puiden ja pensaiden, lehmuksien ja isojen puiden osalta suositeltu etäisyys on vieläkin enemmän, vähintään viisi metriä.
Sokkelin ja kasvillisuuden väliin vähintään 40 senttimetrin erotuskaista
Liian lähellä rakennusta kasvavat puut on hyvä kaataa ammattilaisen toimesta, sillä väärin kaadettu puu voi aiheuttaa vaaratilanteen sekä rakennukselle että sen asukkaille.
Pienempien kasvien kohdalla pätee myös sama periaate. Vaikka kasveissa ei ole niin isoja juuria kuin puissa, niistäkin kertyy kosteutta, joka on rakennukselle kosteusrasite. Yleinen ohjeistus on, että sokkelin ja eloperäisten ainesten välissä tulisi olla vähintään 40 sentin erotuskaista.
Kasvit eivät kuulu katolle tai seinälle
Rakennuksen seinässä kiinni kasvavat kasvit muodostavat ympärilleen ilmaston, joka on paljon muuta ilma-alaa kosteampi. Tämä tarkoittaa sitä, että kasvin alla oleva seinärakenne ei pääse kuivumaan, ja rakenne jää jatkuvasti kosteaksi.
Erityisesti lautaverhoilluissa taloissa kasvillisuuden aiheuttamiin ongelmiin on suhtauduttava vakavasti, sillä puu materiaalina ei kestä kasvin kosteutta. Kivi- ja tiiliseinät kestävät kosteutta paremmin, mutta niidenkin kanssa on oltava tarkkana. Etenkin villiviini voi työntyä tiiliseinän väleihin aiheuttaen ongelmia.
Lisäksi seinässä kiinni kasvavat kasvit houkuttelevat mukanaan pieneläimiä, kuten muurahaisia tai hämähäkkejä, joiden kitkeminen pois rakennuksesta on välillä erittäin haastavaa.
Katto saa myös osansa liian lähelle istutetusta kasvillisuudesta. Oksat hankaavat katon maalipintaa aiheuttaen reikiä ja ruostumista, lehdet ja neulaset taas tukkivat sadevesijärjestelmän. Kattoihin ilmestyy helposti myös sammalta, joka on erinomainen kasvualusta mikrobeille.
Rännit ja kaivot on hyvä tyhjentää aina keväisin ja syksyisin, niin sadevedet ohjautuvat turvallisesti pois rakennuksen vierustalta. Katolle kannattaa kurkata myös säännöllisesti.
Salaojien videokuvaus ratkaisu ongelmiin
Pienemmän kasvillisuuden aiheuttamat vauriot on helppo havaita, mutta suuremmat ongelmat muhivat usein maan pinnan alapuolella. Liian usein nämä ongelmat havaitaan, kun on liian myöhäistä.
Salaojien ja viemärien videokuvauksella selvitetään salaojien kunto kuvaamalla putket sisäpuolisesti sekä selvitetään salaojan korkeusasema rakennuksen alimpaan lattiatasoon nähden.
Raportin pohjakuvaan merkitään salaojaputkien vauriokohdat, kerrotaan toimenpide-ehdotukset jatkotoimenpiteineen sekä havainnoidaan videoiden ja kuvien avulla, miltä salaojaputken ongelmakohdassa näyttää.
Susteran asiantuntijat tekevät salaojien ja viemäreiden videokuvauksia pientaloihin, taloyhtiöihin ja muihin suurin kiinteistöihin.
Lue myös
Kodin lämpökuvaus kertoo asumisviihtyvyydestä
Kulutustottumuksilla on väliä – vastuullinen asuminen pientaloasujalle
5 yleisintä vauriota pientalossa
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.