Milloin on oikea aika remontoida kylpyhuone?

20-vuotiaassa kodissa märkätilojen kunto kannattaa ottaa ekstrahuolelliseen tarkasteluun. Toimiva ja turvallinen kylpyhuone varmistaa myös asukkaiden asumisviihtyvyyden ja turvallisen asumisen.

Kodin kylpyhuoneita ja niiden yhteydessä mahdollisesti sijaitsevia saunatiloja käytetään paljon erityisesti lapsiperheissä. Kun märkätilan rasitus on kova, voi kosteus aiheuttaa helposti ongelmia. Mikäli kosteus joutuu rakenteisiin, voi pelkän kylpyhuoneen uusimisen lisäksi edessä olla isompi koko kodin rakenteita koskeva remontti. Ongelmat ovat onneksi ennaltaehkäistävissä. Avain hyväkuntoiseen kylpyhuoneeseen on säännöllisessä ilmanvaihdon huoltamisessa ja huolellisessa puhdistuksessa.

Huolla itse, remontoi ammattilaisen avulla

Kylpyhuoneen ja saunatilan remontointi tulee aina toteuttaa ammattilaisen toimesta. Vesitiivis märkätila vaatii tekijältä osaamista, jota ihan jokaisella kodin omistajalla ei ole. Täydellisen vesitiiviissä märkätilassa vedeneristys, läpiviennit ja kynnys ovat vesitiiviitä. Remontoijan valinnassa kannattaa varmistaa, että hänellä on Eurofins:in myöntämä rakentamisen sertifikaatti märkätilojen vedeneristäjänä.

Pelkkä oikeaoppisesti rakennettu märkätila ei takaa sille pitkää ikää. Kylpyhuone vaatii säännöllistä huoltoa ja kunnossapitoa pysyäkseen terveenä ja käyttökelpoisena. Erityisesti rakenteiden ja järjestelmien liitoksia, pintamateriaaleja ja saumoja tulee tarkkailla jatkuvasti. Mikäli silikonisaumat ovat kuluneet, ne tulee muistaa vaihtaa uusiin. Sopiva saumojen uusimisväli on 3-5 vuotta. Kun saumat ja liitokset ovat ehjät, vuotoja ei pääse sattumaan.

Myös tilan ilmanvaihtoon tulee kiinnittää huomiota. Mikäli ilmanvaihto ei toimi, kosteus ei pääse poistumaan kylpyhuoneesta ja se voi aiheuttaa hallaa sekä kodin rakenteille että sen asukkaille. Hyvä ilmanvaihto koostuu riittävästä ilmanvaihdosta ja säännöllisestä ilmanvaihtoventtiilien ja -kanavan puhdistamisesta.

Huomioi kylpyhuoneen tekninen käyttöikä

Normaalilla käytöllä oleva märkätila ja sen osat tulee uusia keskimäärin kahdenkymmenen vuoden iässä. Mikäli kylpyhuoneen kunnossapito on jätetty retuperälle, tulee se teknisen käyttöikänsä päähän jo paljon aiemmin.

Märkätilan iällä on paljon merkitystä siihen, kuinka nopeasti tekninen käyttöikä täyttyy. 1999 on merkityksellinen vuosiluku kylpyhuoneiden käyttöiän kannalta. Vuoden 1999 jälkeen märkätiloihin on tullut asentaa RakMK/C2-määräyksen mukaan vedeneristys. Tätä ennen eristeenä on käytetty pääasiassa kosteussivelyä, joka lyhensi märkätilojen teknistä käyttöikää 10-15 vuoteen.

Nykymääräysten mukaisten märkätilojen käyttöikä on 20-40 vuotta. Myös materiaalivalinnoilla on merkitystä. Esimerkiksi muovitapetti kestää käytössä 8-15 vuotta, kun taas laatoitus 20-40 vuotta. Katso kylpyhuoneen tekniset käyttöiät alta kuvasta!

Kylpyhuoneen tekniset käyttöiät

Tutustu myös märkätilaoppaaseemme!

Lataa märkätilaopas!