Muista lumenpudotus talvella!

Lumenpudotus jakaa vahvasti mielipiteitä; joidenkin mielestä se on turhaa ja toisten mielestä todella tärkeä toimenpide katon kunnossapidossa. Yleisin syy lumimassojen alas pudottamiselle on painosta aiheutuvat rakenteiden painaumat tai jopa romahdukset. Muista pitää hyvää huolta katostasi, niin kotisi ja sen asukkaat pysyvät turvassa ja hyvässä kunnossa. 

Suomalaisten asuintalojen katot on kuitenkin rakennettu kestämään lumimassoja. Vaikka näin onkin, on hyvä silti huomioida esimerkiksi ulkorakennusten kohdalla, että etenkin vetinen lumi on painavaa, kun taas pakkaslumi on paljon kevyempää.

Syitä lumenpudotukseen on muitakin. Esimerkiksi lumimassojen aiheuttamat vahingot savuhormeille, vesiränneille ja kuistirakenteille ovat hyvä syy pudottaa lumi alas katolta, ennen kuin se aiheuttaa ongelmia. Itsestään alas tippuva jäinen lumi voi aiheuttaa myös pahoja vaaratilanteita rakennusten lähellä olijoille.

Vinkit oikeaoppiseen lumien pudottamiseen

Lumenpudotus on ajankohtaista silloin, kun sitä on kertynyt puolesta metristä metriin. Märkä lumi painaa enemmän kuin kevyt pakkaslumi. Lumen paino voidaan laskea siten, että 10cm vastasatanutta lunta on 1mm vettä. Näin ollen, 40cm lunta 100 neliön katolla painaa jopa 4000kg. Lue seuraavat vinkit!

  1. Pudota vain noin puolet lumimassasta, jotta et vahingossakaan osu kolalla tai lapiolla katteeseen. Yksi lumenpudottajan yleisimmistä virheistä onkin, että lunta pudotettaessa vesikattoon syntyy vaurioita ja pahimmassa tapauksessa reikiä.
  2. Muista käyttää valjaita ja tutustu niiden käyttöön ennen katolle kiipeämistä. Valjaiden turvaköysi kiinnitetään tukevaan rakenteseen, kuten esimerkiksi savupiippuun. 
  3. Tyypillisimmistä kattomateriaaleista peltikatto on liukkain, mutta myös tiili- ja huopakatolla liikkumisessa on syytä noudattaa varovaisuutta. Mikäli katolla on liian liukasta, voi lumitaakkaa yrittää keventää myös maasta käsin. 
  4. Katso aina ennen lumen pudottamista, onko alla mitään vahingoittuvaa. Voit pyytää vaikka kaveria apuun alas varmistamaan, onko turvallista pudottaa lumet.
  5. Älä hakkaa jäätä irti katosta, ettet vaurioita katon pintaa. Jää sulaa kyllä kevään tullen. Erityisesti ilmanvaihtohormit ja läpiviennit tulisi puhdistaa lumesta. 
  6. Muista miettiä etukäteen, mitä teet kaikelle katolta alas pudottamallesi lumelle. Lumi on hyvä kolata aina pois rakennuksen vierustalta ja huolehtia siitä, että sulaessaan lumi pääsee valumaan poispäin rakennuksesta.
Lataa itsellesi kodin älukäs huoltokirja, KotiApp!