Viisi vinkkiä riitojen välttämiseen asuntokaupoilla

Asunto on monelle yksi elämän suurimmista ostoksista, joten sen ostamisessa tulee aina olla tarkkana. Varmista, että asunnossa on kaikki kunnossa ennen kuin ryhdyt ostopuuhiin, niin vältyt pitkiltä ja kalliilta asuntokauppariidoilta.

Tee näin:

  1. Hallitse asuntokauppaan liittyvät paperit. Tutki yhtiöjärjestys, isännöitsijäntodistus, kauppakirja ja kiinteistökaupoissa kiinteistörekisteriote, joista saat selville muun muassa tehdyt ja suunnitellut remontit.
  2. Valitse kiinteistönvälittäjä huolella. Kiinteistönvälittäjä on hyvä olla erityisesti omakotitaloa ostaessa, sillä omakotitalossa vastuu rakenteiden puutteista ei jakaudu taloyhtiön kesken. Välittäjällä on myös vastuu kaikista vahingoista, jotka johtuvat hänen virheellisesti tehdystä työstään.
  3. Tutki asunto huolellisesti. Tutki asunto korjaustarpeiden varalta, vaikka myyjällä onkin velvollisuus ilmoittaa olennaisista asioista. On turha vaatia asuntokaupan purkua, jos olet itsekin huomannut asunnossa jotain epäilyttävää ennen kaupantekoa. Ilmoita virheistä kahden vuoden sisällä. Asunto-osakkeiden kaupassa ostajalla on kaksi vuotta aikaa reklamoida havaitsemistaan virheistä. Kiinteistöjen kaupassa reklamointiaika on viisi vuotta.
  4. Teetä kuntotarkastus. Valitse luotettava kuntotarkastaja ja tulkitse raportti tarvittaessa vielä toisen asiantuntijan avulla. Huomioi, että kuntotarkastuksessa tulee tarvittaessa avata rakenteita, sillä osa kosteusvaurioista paljastuu vasta rakennevauksissa.
  5. Huolehdi, että vakuutus on voimassa. Asuntokauppariidat johtavat harmillisen usein oikeudenkäyntiin, joten varmista mitä vakuutuksesi korvaa.