Kuinka huollan tiiliverhoiltujen ulkoseinien pintamateriaalin?

Kesällä on hyvä hetki huoltaa ja tehdä mahdolliset korjaukset ulkoseiniin.

Tiilet valmistetaan yleensä savesta tai kalkkihiekasta. Kun puhutaan ns. täystiilitalosta, on siinä silloin oltava sekä ulkokuori että sisäkuori tiiltä. Yleisempi versio ”tiilitalosta” on tiilivuorattu puurunkoinen talo, jossa sisäpuolella kantavana rakenteena on puurunko ja tiiliverhous on vaan talon julkisivuverhous. Molemmat talot siis näyttävät ulospäin samanlaisilta.

Tiilijulkisivut ovat huoltovapaampia kuin puujulkisivut

Tyypillisin korjaustarvetta aiheuttava vaurio on saumojen rapautuminen iän myötä. Mikäli kohde on tuulisella paikalla ja viistosateelle alttiina rapautuvat saumat luonnollisesti nopeammin kuin leveän räystään suojassa olevat tiilipinnat.

Tiilimuurauksessa voi myös esiintyä saumojen halkeamia, jotka ovat erittäin tyypillisiä kalkkihiekkatiilellä muuratuissa julkisivuissa

Yleensä halkeamia alkaa esiintymään ikkuna- ja oviaukkojen kulmiin ja yleensä ne johtuvat sisäpuolella olevan puurungon normaalista elämisestä.  Mikäli halkeamat jatkuvat sokkeliin saakka, voi syynä olla rakennuksen painuminen tai lähellä tehdyt räjäytys-/kaivuutyöt. Tuolloin asiaa on syytä lähteä selvittämään tarkemmin asiantuntijan avustuksella. Pienempien halkeamien osalta riittää niiden tiivistäminen siten, että ulkopuolelta vettä ei pääse tiiliverhouksen taakse.

Itä- ja pohjoissivuilla voi tiilimuurauksen pinnalla alkaa esiintymään myös sammalkasvustoa, jonka syynä on yleensä liian suojaisa julkisivu ja puiden läheisyys. Ko. sivuilla aurinko ja tuuli eivät pääse riittävän nopeasti kuivattamaan tiiliverhouksen pintaa. Sammalkasvustolle riittää yleensä mekaaninen poisto harjaamalla.

Tiiliverhouksissa voi esiintyä myös pakkasrapautumisen aiheuttamaa tiilipintojen ja saumojen rapautumista. Yleensä pakkasrapautumista pääsee tapahtumaan ns. kylmissä muureissa ja sateelta suojaamattomissa tiilijulkisivuissa.

Tiiliverhouksen huoltamisessa saatat tarvita kalkkisementtilaastia, saumaustasoitinta ja elastista massaa, harjaa sekä ruuvimeisseliä.

Tiiliverhouksen huollossa tulisi ottaa huomioon seuraavat asiat:

Havaitsitko vaurioita?

Mikäli ulkoverhouksessa on silmin havaittavia vaurioita, kuten halkeamia tai reikiä, ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja miten edetä paikkakorjaamisen tai uusimisen suhteen. Lisäksi kannattaa ottaa vauriokuva KotiAppin Kotikansioon.