Kuinka uusin puulautaverhoillut ulkoseinät?

Puulautaverhous, minkä paneeli on yleensä 25x150mm, on selvästi tyypillisin julkisivumateriaali pohjoismaissa. Puun etuina on edullisuus sekä ympäristöystävällisyys. Ulkoverhouslaudoissa käytetään pääosin kuusta. Kuusen oksat ja sydänpuu kestävät hyvin auringonvaloa ja ilmankosteuden vaihteluita paremmin kuin esimerkiksi mänty.

Puuverhous on monipuolinen ulkonäöltään ja se voidaan maalata melkein minkäväriseksi tahansa pohjautuen toki kaavamääräyksiin. Paneloinnilla saadaan aikaan yksilöllisyyttä. Punamultamaalilla maalatessa tulee yleensä olla pintasahattua lautaa, kun taas pontatun öljymaalilla maalattavan paneelin pinta on useimmiten höylättyä tai hienosahattua.

Puulautaverhouksessa on olennaista sen taustarakenteen tuulettuvuus

Tyypillinen rakenneluettelo koskien puulautaverhousseinää voisi olla puulautaverhous (22-25mm), tuuletusrako (28-48mm), tuulensuojalevy (13-25mm), eriste (puru tai mineraalivilla 100-300mm) ja kantavapuurakenne (100-200mm), höyrynsulkumuovi (0,2mm) tai ilmasulkupaperi (0,2mm) sekä sisäverhouslevy, kuten kipsilevy (13mm), lastulevy (22mm), puupaneeli (13,5mm).

Suosittelemme puulautaverhouksen uusimista sekä taustarakenteen kunnon tutkimista erikseen tehtävän suunnitelman mukaan. Suunnitelmassa huomioidaan rakennusfyysinen toimivuus eli mm. kantavuus, tuulettuvuus sekä mahdollinen lisäeristysmahdollisuus.