Kuitusementtilevyisten ulkoseinien korvaaminen

Kuitusementtilevyisten ulkoverhousten tekninen käyttöikä on KH 90-00403 mukaan 40-60 vuotta. Sen tarkastusväli on 5 vuotta ja huoltoväli 20 vuotta. Tekniseen käyttöikään ja huoltoväliin vaikuttavat mm. julkisivun ilmansuunta, rakennuksen korkeus ja sijainti sekä liittyvät rakenteet.

Julkisivujen pitkäaikaiskestävyyden ja kosteusteknisen toiminnan kannalta tärkeintä on, että julkisivuverhous on mahdollisimman hyvin suojassa säärasituksilta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää julkisivuun liittyvien rakenteiden liitosten tiiveyteen, mm. ikkunoiden ja ulko-ovien liittymät. Räystäättömyys lisää merkittävästi ulkoseiniin ja julkisivuverhouksiin kohdistuvaa kosteusrasitusta.

Seinällä kasvatettavat köynnöskasvit pitävät julkisivun pinnan kosteana, mistä syystä tämän päivän tietämyksen mukaan kasvillisuus tulisi poistaa seinustoilta.

Mikäli sokkelikorkeus on puutteellinen, voi kovalla sateella roiskevedet aiheuttaa vaurioita julkisivun alaosiin.

Terasseja ja patioita rakentaessa tulisi huolehtia siitä, että niitä ei asenneta suoraan julkisivuverhoukseen kiinni.

On suositeltavaa laatia erillinen suunnitelma, missä huomioidaan lisäeristämismahdollisuus ja rakenteen kosteuskäyttäytyminen. Suunnittelun avulla voit myös yleensä kilpailuttaa parhaiten urakoitsijat sekä saat apuja asbestimateriaalien lainmukaiseen hävittämiseen. Löydät alta vielä kertauksena tehtävän vinkit.

Tyypillisimmät virheet julkisivuverhouksessa

Mikäli kaipaat lisätietoja, olethan yhteydessä OmaInsinööriin.