Osastopäällikkönä Susteran kuntoarvio-osastolla – Mika Blom
Kun osastopäällikkö Mika Blom tuli Susteralle kuntoarvioijaksi vuonna 2021, hän viihtyi heti uudessa työssään – jopa niin hyvin, että häntä harmitti, että oli ehtinyt työskennellä muualla 16 vuotta. Uratarinassaan Mika kertoo, miten päätyi Susteralle ja minkälaista osastopäällikön työ meillä on.
Sisällys
Vapaus aikatauluttaa työnsä on yksi työn parhaita etuja
Mika aloitti Susteralla syyskuussa 2021 kuntoarvioijana. Työpaikasta oli vinkannut hänen ystävänsä, energia-asiantuntijamme Tuomas Virtanen. Mika viihtyi työssään heti: ilmapiiri oli kannustava ja kiva.
Aiemmin rakennustyömailla työskennelleelle Mikalle uutta oli se, että työntekijällä on täysi vapaus aikatauluttaa työnsä itse.
”Se on yksi parhaimpia etuja työssäni edelleen”, hän sanoo.
Työn ja työyhteisön myötä tulleena etuna voi myös mainita uuden harrastuksen: viime vuonna Mika innostui kokeilemaan suunnistuksen Firmaliigaa yhdessä työkavereidensa kanssa, ja kokeilu vei heti mennessään.
”Voin suositella lämpimästi muillekin.”
Sähköasentajasta talonrakentajaksi
Nurmijärveltä kotoisin oleva Mika valmistui ammattikoulusta sähköasentajaksi, mutta niitä töitä hän ei tehnyt päivääkään. Työt alkoivat heti armeijan perheyrityksessä talopakettiasennusten parissa.
Työn ohessa hän opiskeli rakennusmestariksi ja siirtyi yhdeksän vuoden elementtiasennusrupeaman jälkeen SRV:lle runkomestariksi. Neljän vuoden jälkeen veri veti takaisin omaan yritykseen. Mika veti perheyritystä neljä vuotta, tällä kertaa pääosin CLT-rakennusten kanssa.
Hän palasi vielä vuodeksi SRV:lle työnjohtajaksi ennen kuin siirtyi meille Susteralle, silloiselle Raksystemsille, jossa hän on ollut nyt kaksi ja puoli vuotta.
Hieman ennen Susteralla aloittamista Mika perheineen muutti takaisin Nurmijärvelle, josta he ostivat vuonna 1960-luvulla rakennetun talon. Käytännössä talo rakennettiin uudelleen peruskorjauksen yhteydessä.
”Riskirakenteet tulivat projektin parissa tutuksi. Uudestaan en vastaavaan projektiin lähtisi, vaikka se toikin mielekästä vaihtelua muuten uudistuotannon parissa työskentelemiselle.”
Kuntoarvioijasta osastopäälliköksi
Mika Blom ylennettiin syksyllä 2023 Vantaan kuntoarvio-osaston osastopäälliköksi. Osastolla työskentelee hänen lisäkseen 11 rakenne- sekä LVIS-teknistä asiantuntijaa.
Susteralla tehdään vuositasolla noin 600 kuntoarviota, joista noin puolet tehdään pääkaupunkiseudulla. Mikan oma työaika ei enää riitä kuntoarvioiden tekoon, mutta DD-puolella (Due Diligence) hän tekee edelleen keikkaa.
”Nykyiseen työnkuvaani kuuluu myös paljon hallinnollista työtä, asiakaskontaktointia ja tarjousten laskentaa. Kielitaito on tärkeää, koska merkittävä osa Techinal Due Diligence -asiakastyöstä tehdään englanniksi. Se on mielekästä ja kiinnostavaa työtä.”
Susteran Inspections & Surveys CBO Jari Marttinen sanoo, että Mikan hyppy asiantuntijasta esihenkilöksi oli poikkeuksellisen nopeaa.
”Hän oli kaksi vuotta asiantuntijana ja siirtyi sitten kollegoiden esihenkilöksi ehkä yllätyksenä jopa hänelle itsellekin. Mikassa korostui voimakas palvelun ja laadun kehittämishalu prosessien eri vaiheissa sekä kyky löytää ongelmien sijaan ratkaisuja”, Marttinen kertoo.
Mitä on TDD eli Technical Due Diligence?
Technical Due Diligence (TDD) -tarkastusten tarkoituksena on varmistaa kiinteistön kunnon lisäksi kiinteistön järkevyys sijoituksena. Se on oleellinen osa kiinteistön ostoprosessia. Tarkastusten avulla kiinteistöjen transaktiotilanteissa saadaan arvokasta ja objektiivista tietoa kiinteistön ja sen ympäristön kunnosta.
TDD:n avulla varmistetaan sujuva kiinteistökauppa, kun kiinteistön ostotilanteessa tiedostetaan mahdolliset riskit ja tulevat korjauskustannukset.
Susteralla tehdään myös TDD:n yhteydessä esiselvityksiä ja alkukartoituksia ympäristösertifikaattien ja ESG-asioiden osalta.
TDD-prosessin lopuksi asiakkaalle lähetetään raportti ja sen jälkeen jatketaan keskusteluja ostajan ja myyjän kanssa kohteessa tarkastuksilla tehtyjen havaintojen pohjalta. Löydetyt puutteet vaikuttavat yleensä kauppahintaan tai kohteen operatiivisiin kuluihin, ja tätä kautta ostajan kiinteistöstä saatavaan katteeseen.
Yksi näkyvästi esillä ollut TDD-prosessi on ollut Jyväskylän suurten sote-kiinteistöjen myynti pohjoismaiselle sijoitusyhtiölle. Jyväskylän kaupunki myi suurimman osan sosiaali- ja terveyspalveluiden kiinteistöistään noin 84 miljoonan euron kauppahinnalla loppuvuodesta 2022.
Tilat osti pohjoismainen infrastruktuurisijoitusyhtiö Infranode, jonka neuvonantajana Sustera toimi kiinteistökaupassa TDD-, EDD- ja ESG-palveluiden merkeissä.
Lue myös:
Projektipalveluiden osastopäällikkönä Turussa – Tapio Hatulainen
Rakennuttamista twistillä – Projektipäällikkö Jesper Lapela
Päivä rakennesuunnittelijan matkassa
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.