Hankesuunnittelu on tärkeä osa energiaketjua

Raksystemsin Energiaketju on kokonaisvaltainen palvelukokonaisuus, joka kattaa rakennetun kiinteistön elinkaaren erilaiset energiatarpeet ja soveltuu kaikenlaisten rakennusten ja kiinteistöjen omistajille. Laaja valikoima energia-asiantuntijoita avustaa energiakysymyksissä kaikissa vaiheissa. Energiaketju jakautuu seuraaviin vaiheisiin: Energiansäästökartoitus, Hankesuunnittelu sekä Rakennuttaminen ja Valvonta.

Energiansäästökartoitus säästää aikaa hankesuunnittelussa

Kun energiansäästökartoitus on tehtynä, siirrytään hankesuunnitteluvaiheeseen. Energiansäästökartoituksen avulla tämä vaihe helpottuu merkittävästi, sillä kattava selvitys tilanteesta on tehty jo energiasäästökartoituksen yhteydessä. Energiansäätökartoituksessa käydään läpi muun muassa nykyistä energiankulutusta ja vaihtoehtoja sen kehittämiselle tai uusimiselle sekä erilaisten vaihtoehtojen kustannukset ja takaisinmaksuajat.

Sähköjärjestelmien kapasiteettien riittävyys on ensiarvoisen tärkeä selvittää, sillä uusimisen kustannukset ovat kymmeniä tuhansia euroja. Lisäksi nykypäivänä trendikäs sähköautojen latauspaikkojen lisääminen kannattaa samalla selvittää. Kun laskelmat eri vaihtoehtojen välillä on jo tehty, on helppo siirtyä päätöksentekoon ja siitä suoraan toteutukseen.

Tällä tavalla voidaan säästää aikaa energiaketjun ja -remontin aikana jopa kuusi kuukautta. Säästetty aika on erityisen kriittistä ja merkittävää juuri nyt, sillä valtio jakaa avustusta energiaremontteihin vuoteen 2022 asti. Avustuksen tarkoituksena on parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta 20% nykysäännöksistä. Jo 90% hankkeen kustannuksista ovat selvillä tässä vaiheessa.

Koska energia-avustuksen aika ja määrä ovat rajallisia, taloyhtiöiden on tehtävä päätöksiä viimeistään kevään yhtiönkokouksissa. Energiansäästökartoituksen yhteydessä on mahdollista saada konsultointiapua energia-avustuksen kanssa, jotta hakukelpoisuus ja hakuprosessi ovat selvät.

Projektipäällikkö johtaa toteutussuunnittelua

Energiansäästökartoituksen jälkeen, kun hankkeen raamit on määritelty, voidaan siirtyä suoraan toteutussuunnitteluun. Tässä vaiheessa mukaan kannattaa ottaa projektinjohtopalvelut. Projektipäällikkö toimii koko taloyhtiön korjaushakkeen johtajana. Projektipäällikön vastuulla on varmistaa hankesuunnittelun toimiva eteneminen.

Projektipäällikkö huolehtii, että kohteeseen laaditaan oikeat tutkimukset ja ohjaa niiden toteuttamista. Projektipäällikkö myös toimii hallituksen, isännöitsijän sekä taloyhtiön asukkaiden apuna ja viestijänä. Hyvä ja toimiva viestintä onkin yksi onnistuneen hankkeen tärkeimpiä asioita. Näin hallituksen ja isännöitsijän työtaakkaa voidaan vähentää. Projektipäällikkö laatii myös koko hankkeelle realistisen aikataulun sekä varmistaa, että sen toteuttamisessa pysytään

Toteutussuunnittelussa määritellään käytettävät materiaalit ja laaditaan piirustukset. Tässä vaiheessa tehdään tiivistä yhteistyötä laitevalmistajien kanssa. Erilaisten lämpöpumppulaskureiden avulla voidaan määrittää, millainen ratkaisu sopii parhaiten ja mistä tarvittu laite saadaan edullisimmin. Toteutussuunnittelun jälkeen siirrytään Rakennuttaminen & Valvonta vaiheeseen, mistä lisää seuraavassa osassa!

Raksystems Energiaketju

Sinua auttaa Raksystemsin projektinjohto ja valvonta -osaston 29 asiantuntijaa.