Pohjoismaiden ensimmäinen LEED Green Rater -pätevyys Raksystems Groupiin

Raksystems GBP:n johtava asiantuntija Noora Virta on pohjoismaiden ensimmäinen henkilö, joka on saanut LEED Green Raterin pätevyyden. Pätevyys mahdollistaa 3-kerroksisten ja sitä pienempien asuinkiinteistöjen luokittelun LEED-sertifiointijärjestelmän mukaan.

LEED Green Rater mukana kohdekierroksilla

LEED-sertifikaatti ei normaalisti vaadi paikan päällä tapahtuvaa kolmannen osapuolen auditointia, mutta asuinkiinteistöt ovat poikkeus. Asuinrakennuksien sertifiointiin vaaditaan vähintään yksi kohdekierros, jonka LEED Green Rater suorittaa.

U.S. Green Building Council® (USGBC®) myöntää LEED Green Rater pätevyyksiä alan asiantuntijoille, jotta he voivat todentaa asuinkiinteistöjen ympäristöystävällisyyden LEED-sertifiointijärjestelmän mukaan. Asuinrakennuksien ympäristösertifiointijärjestelmiin perehtynyt ja kokenut asiantuntija voi saada LEED Green Rater -pätevyyden erillisellä koulutuksella ja loppuarvioinnilla.

Asuinrakennuksien ympäristöystävällisyyden todentamista

LEED-hankkeita rekisteröidään koko ajan enemmän ja kysyntä sertifiointien saamiseksi kasvaa, mikä merkitsee myös kasvavaa LEED Green Raterien kysyntää sertifiointiprojekteille. Asiantuntija on mukana projekteissa hankkeen alusta lähtien, esimerkiksi mukana asettamassa luokitustavoitetta.

LEED Green Rater on projektin aikana vastuussa siitä, että kiinteistö on suunniteltu ja rakennettu LEED-luokitusjärjestelmän tiukkojen kriteerien mukaan ja todentaa tämän dokumentaation ja paikan päällä tehtävän kohdekierroksen avulla. Asiantuntija on myös vastuussa sertifiointihakemuksen kokoamisesta, joka lähetetään GBCI:lle arvioitavaksi.

”Asuinkohteiden ympäristöluokitusten kysyntä on kovassa kasvussa kaikilla luokitusjärjestelmillä. LEED Green Raterin käyttäminen hankkeessa mahdollistaa nyt myös pienempien asuinkohteiden LEED -luokitukset, kun aiemmin on LEED:iä hyödynnetty vain suuremmissa kohteissa. Korona-aikana kohdekierroksia on mahdollista suorittaa myös etänä, joten kauempanakin olevien kohteiden auditointi onnistuu nyt ilman matkustamista. Kysyntää onkin varmasti tämän johdosta tullut mukavasti myös kauempaa Euroopasta”, kertoo Virta.

LEED-sertifiointi

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on maailman johtava kiinteistöjen ympäristöluokitusjärjestelmä, joka tarjoaa työkalun ja kriteeristön rakennuksen ympäristö- ja energiatehokkuuden kokonaisvaltaiseen arviointiin. LEED on kolmannen osapuolen U.S. Green Building Councilin® (USGBC®) kehittämä ja ylläpitämä sertifikaatti, joka vahvistaa, että kohde on suunniteltu ja rakennettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

LEED-ympäristöluokituksessa on neljä luokitustasoa: Certified, Silver, Gold ja Platinum. Tasojen saavuttaminen riippuu sekä pakollisten kriteerivaatimusten täyttämisestä että muista kriteereistä saavutettavan kokonaispistemäärän perusteella.

Suomessa on noin 240 LEED-sertifioitua kohdetta, joista 80%:ssa Raksystems GBP on ollut mukana. Raksystems GBP on konsultoinut yhteensä 35 saavutettua LEED-sertifiointia Suomessa, Baltiassa ja Yhdysvalloissa vuonna 2020.