Raksystems Asuntomessuilla: Mitä suomalaiset kaipaavat asumiselta?

Vierailimme heinäkuussa Asuntomessuilla Naantalissa tarkastelemassa, millaisia ratkaisuja suomalaiset toivovat nykyään kodeiltaan. Messualueen kodeissa korostui erityisesti harmoninen ja ekologinen puun käyttö, nykyaikaiset ja älykkäät ratkaisut sekä energiatehokkuus.

Kaikki samassa paketissa – erillisten mökkien ja kakkoskotien suosio laskussa?

Viime vuosina kakkoskodit ja mökit ovat nostaneet selkeästi suosiotaan poikkeusolojen takia, mutta trendi näyttää olevan nyt kääntymässä toiseen suuntaan, mikä näkyy erityisesti Naantalin messualueella. Kaikki rakennukset on rakennettu luontoa kunnioittaen ja avautuvat suoraan metsään, minkä lisäksi vesi löytyy aivan vierestä. ”Leijuvia” ratkaisuja oli myös tehty luontoa kunnioittaen!

Asunnoilta kaivattiin erityisesti tänä vuonna kaikkea samassa paketissa, eli rakennuksissa yhdistyy oma arkikoti ja luonnon keskellä sijaitseva mökki. Taloilta odotetaan helppoutta ja vastaamista omiin arjen tarpeisiin, mutta myös luonnonläheistä mökkitunnelmaa. Taloissa oli käytetty erityisesti paljon puuta ja kaikissa kohteissa oli harmoninen, seesteinen, kotoinen ja luonnollinen tunnelma.

Kodeissa näkyi esimerkiksi paljon isoja terasseja, joita oli höystetty porealtailla, monipuolisilla grilliratkaisuilla ja kesäkeittiöillä. Vaikutti siltä, että mökin parhaat puolet oli napattu mukaan omaan kotiin ja arkeen toimivaksi kokonaisuudeksi.

Hyvin käytettyjä neliöitä jokaisen asujan tarpeisiin

Kaikki kohteet olivat melko maltillisia ja kompakteja. Silti ne vastaavat kunkin kodin omistajan tarpeisiin tarkasti, sillä pieniinkin neliöihin on saatu mahtumaan esimerkiksi kuntosaleja ja leffahuoneita. Etätyön vaikutus näkyy myös taloissa, sillä melkein jokaisesta kodista löytyy erillinen työhuone, jopa useampiakin.

1970-luvulla ruokakomerot yleistyivät ja nyt ne näyttävät tekevän uuden paluun. Useasta Messukohteesta löytyi pienet ruokakomerot keittiön vierestä tai jopa suurempaa apukeittiötä. Kaikkien kohteiden keittiöt olivat avokeittiöitä ja suurimmassa osassa liesituuletin löytyi integroituna induktiotasosta. Isoa laattaa löytyi myös melkein kaikista kohteista, mikä tekee huollon helpommaksi saumojen vähyyden takia.

Puu oli hallitseva elementti valtaosassa kohteissa. Muutamia betonikohteitakin löytyi ja niissä kiinnitti erityisesti huomiota lämmin tunnelma. Betonin ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa kylmää ja kolkkoa!

Älykkäät ratkaisut ja energiatehokkuus

Monista kodeista löytyi älylukkoja ja esimerkiksi Aurinkolinnasta löytyi laajempiakin älyratkaisuja. Esimerkiksi valoja pystyi säätämään tunnelmien mukaan ja sisäänrakennetut kaiuttimet varmistivat, että sama musiikki kuuluu joka puolella taloa.

Aurinkopaneeleita löytyi useammasta kohteesta ja sähköautojen latauspaikkoja. Aurinkolinnassa arvioitiin aurinkopaneeleista saatavan energian riittävän sähköauton lataamiseen 200 paneelin avulla. Messujen jälkeen alueelle rakennetaan oma aurinkovoimala ja älymuuntamo, jonka avulla sähköä voidaan varastoida ja jakaa optimaalisesti. Aurinkoisena kesänä koko alueen tarvittava sähkö tullaan saamaan katettua aurinkoenergian kautta. Maalämpöä käytetään alueella muuten laajasti.

Raksystemsin suosikit:

Messuilla vierailleen Turun toimiston projektipäällikön Arttu Riihkon suosikkikohteeksi nousi Honka Haiku valtavirrasta poikkeavilla ratkaisuilla ja markkinointi- ja viestintätiimin Heidi Niemisen suosikkina oli älykoti Naantalin Aurinkolinna.