”Tuhlaaminen on hölmöä” – Näin vastuullisuus näkyy maajohtajan arjessa

Keijo Leppävuori on toiminut Raksystems Suomen maajohtajana 1.2.2023 alkaen. Hän on tehnyt jo yli 20 vuoden ajan töitä kiinteistöjen elinkaaripalveluiden ja kestävän kiinteistöliiketoiminnan johtamisen parissa. Miten vastuullisuus näkyy hänen arjessaan? Haastattelimme Leppävuorta aiheesta.

Susteran maajohtaja Keijo Leppävuori kertoo, miten vastuullisuus näkyy hänen arjessaan.

Sinulla on pitkä kokemus rakennus- ja kiinteistöalalla työskentelystä. Miten päädyit alalle?

Opiskelin 1998 Oulussa rakennustekniikan diplomi-insinööriksi, jonka jälkeen muutin pääkaupunkiseudulle. Kiinnostus kestävään kiinteistönpitoon heräsi jo tuolloin, ja opiskeluaikojen lopputyöni käsitteli eri kiinteistötyyppien ylläpitokustannuksia, joissa kaikissa energiakustannukset olivat merkittävässä roolissa.

Siitä jatkui aiheiden pariin syventyminen työelämässä, jossa aloitin tekemällä ylläpidon suunnittelua ja elinkaarikustannuslaskentaa.

Kestävä kehitys ja energiatehokkuus rakentamisessa kiinnostivat jo tuolloin, ja näiden asioiden parissa olen saanut työskennellä oikeastaan koko työurani ajan. Minuun on sisäänrakennettuna ajatus, että resurssien tuhlaaminen ei kannata – oli sitten kyseessä vaikkapa tyhjässä huoneessa palavat valot tai viikonloppuna toimitilarakennuksessa täysillä paahtava ilmanvaihto, niin haaskauksen haluaisin lopettaa.

Ajattelen, että meillä on Suomessa hyvinvointiyhteiskuntana varaa tehdä vastuullisia valintoja niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

Toimit Raksystemsin maajohtajana. Miten vastuullisuus näkyy työn arjessa?

Olemme tehneet Raksystemsilla työtä vastuullisuuden eteen jo vuosia, mutta erityisesti sijoitusyhtiö Trill Impactin myötä vastuullinen tekeminen on lisääntynyt.

Vastuullisuusraporttimme valmistui keväällä 2023. Seuraavana tavoitteenamme on laatia vastuullisuudelle selkeät mittarit, jolloin vastuullisuustyön tulosten kehitystä voidaan seurata taloudellisten tulosten rinnalla. Tällöin vastuullisuus saadaan osaksi niin päätöksentekoa, kuin konkreettista työtä arjessa, ihan jokaisella liiketoiminta-alueellamme.

Tavoitteenamme on saada sisäänrakennettua vastuullisuusasiat saumattomaksi osaksi jokaista Raksystemsin tuotetta ja palvelua.

Miten vastuullisuus näkyy omassa arjessasi työn ulkopuolella?

Olen pyrkinyt noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita tekemisessäni. Rakensin kahdeksan vuotta sitten talon, ja jo tuolloin minulle oli selvää, että siitä täytyy tehdä energiatehokas.

Lämmöntuotantomuotona siellä on maalämpö ja sähköä tulee itse rakentamastani 7,5 kWp aurinkosähköjärjestelmästä.

Keväällä ja kesällä pyrin kulkemaan kahdenkymmenen kilometrin työmatkan sähköpyörällä. Raksystemsilläkin tuetaan liikkumista, usealla työntekijällämme on käytössä sähköpyörät. Firmalle ostettiin myös yhdeksän vuotta sitten Suomen ensimmäisiä yhteiskäyttösähköautoja. Perheessänikin siirryttiin kolmisen vuotta sitten sähköautoiluun.

Autoilu on ollut aina lähellä sydäntäni, erityisesti taloudellinen ajaminen. Vuonna 2010 pääsin osallistumaan General Motorsin järjestämään talousajon Euroopan loppukilpailuun Tanskassa. Sijoituin kilpailussa kolmanneksi ja palkinnoksi sain kotiin tuomisina Opel Corsa Ecoflexin!

Miksi sinulle on henkilökohtaisesti niin tärkeää tehdä töitä kestävän kiinteistöliiketoiminnan parissa?

Haluan vaikuttaa, silloin kun minulla on siihen mahdollisuus. Suosin mieluummin resurssien järkevää käyttöä ja kannan vastuuta omasta toiminnastani.

Olen aina ollut kiinnostunut energiatehokkuudesta ja ajattelen, että meillä on Suomessa hyvinvointiyhteiskuntana varaa tehdä vastuullisia valintoja niin työssä kuin vapaa-ajallakin.


Lue myös

Vaikuttavuus on Susteran liiketoiminnan ytimessä.

Susteran liiketoiminnan ydin on luoda vaikuttavuutta

Liiketoimintamme ydin on luoda palveluidemme avulla pysyvää, positiivista muutosta kiinteistöjen ja niiden käyttäjien hyvinvointiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.