Ankkurikatu 5 saavutti LEED-sertifioinnin korkeilla pisteillä
Katajanokalla sijaitseva vanha ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä Kiinteistö Oy Helsingin Ankkurikatu 5 saavutti LEED Platina-tason ympäristösertifikaatin joulukuussa 2022. Sertifiointi saavutettiin 89 pisteellä, jotka ovat maailman korkeimpia.
Ympäristösertifiointi saavutettiin erittäin korkeilla pisteillä
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on yhdysvaltalaisen U.S. Green Building Councilin ylläpitämä ympäristösertifikaatti, joka arvioi kattavasti kestävän kehityksen ratkaisuja rakentamisessa.
Ankkurikatu 5, Jungmann-rakennus, saavutti sertifikaatin LEED v4 Building design and construction -työkalulla. Raksystems Green Building Services -divisioona konsultoi hankkeen sertifioinnin, jotta toivottu luokitustaso ja kiinteistön ympäristötavoitteet saatiin saavutettua.
Kohde saavutti kategoriassaan Suomen korkeimmat pisteet ja on maailmanlaajuisesti jaetulla viidennellä sijalla. Building design and construction, New Construction -kategoriassa taas kohde on Euroopassa ensimmäisellä sijalla ja maailmanlaajuisesti jaetulla toisella sijalla.
LEED-sertifiointijärjestelmällä voidaan arvioida tilojen, rakennusten ja alueiden ympäristöominaisuuksia. Sertifikaatti todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden sekä vastuullisuusperiaatteiden mukaisesti.
LEED-järjestelmä jakaantuu neljään eri luokitustasoon, joita ovat Certified, Silver, Gold ja Platina. Hankesuunnittelun aikana kohteen arvioitiin saavuttavan Gold-tason ja mahdollisesti Platina-tason. Kunnianhimoisella suunnittelulla kohteelle lähdettiin tavoittelemaan suoraan Platina-tason sertifiointia.
Historiallisesta kohteesta energiatehokas
Uudistettu, koko korttelin täyttävä makasiinirakennus sisältää nykyään luksusasuntoja, hotellihuoneita, ruokakaupan, ravintoloita ja kahviloita. Arkkitehti Selim A. Lindqvistin piirtämä satamamakasiini valmistui alun perin vuonna 1907.
Kaikki muutokset ja parannukset toteutettiin kunnioittaen kohteen historiaa.
Kohde sijaitsee hyvällä paikalla, suoraan ratikkaliikenteen varrella ja lähellä monipuolisia palveluita.
Kohteessa panostettiin erityisesti energiatehokkuuteen. Kaikki energiatehokkuuden vaatimukset täytettiin energiaa kierrättävällä lämpöpumppujärjestelmällä sekä laajalla 290 aurinkopaneelin järjestelmällä. Kohteen ostettu sähkö tuotetaan päästöttömästi sekä kaukolämmityksen päästöt ovat kompensoitu.
Kohde on valmiudessa liittyä kysyntäjoustojärjestelmään, jolloin voidaan auttaa turvaamaan sähköjärjestelmän kestävyyttä koko Helsingin tasolla.
Sisäilmaston suunnittelussa oli omat haasteensa. Projektin edetessä oli otettava huomioon rakennuksen rajalliset tekniikkatilat ja käyttötarkoitukseltaan hyvin erilaiset tilat: hotelli, asunnot, liiketilat ja autohalli. Tämän takia ilmanvaihtojärjestelmiä hajautettiin, ja niitä tuli rakennukseen yli 20.
Hyvä sisäilmasto on todennettu jälkeenpäin laajoilla mittauksilla.
”Asiakkaan intohimo ja motivaatio mahdollisti Suomessa ennennäkemättömällä tavalla vastuullisuuden huomioimisen ja moninäkökulmaisen tarkastelun. Projektin aikana pohdittiin useaan otteeseen mitä vielä voitaisiin tehdä vastuullisuuden kasvattamiseksi. Lopputulos puhuu puolestaan. Tämä kohde on kategoriassaan Suomen vastuullisin rakennus LEED:n näkökulmasta. Toivottavasti työmme toimii suunnannäyttäjänä vastuullisessa rakentamisessa mitä haastavimmissa kohteissa ja kriittisempänä aikana”, kertoo Jari Maunula, Raksystems GBS:n asiantuntija.
Liittyvät palvelut
Lue myös
Kunnianhimoisia tekoja ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi – Helsingin kaupunginteatterin ja Helsingin keskustakirjasto Oodin energiakatselmukset
Turun Scandic Hamburger Börs saavutti LEED-sertifikaatin
EU-taksonomia haastaa kiinteistönomistajat investoimaan energiatehokkuusinvestointeihin ja varautumaan ilmastoriskeihin
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.