Helsingin Kulttuuritalo uudelle aikakaudelle remontin myötä – Susteran vastuulla rakennesuunnittelu
Punatiili ja patinoinut kupari koristavat rakennuksen kaarimaista julkisivua Helsingin Alppilassa. Rakennus on Kulttuuritalo, joka on Alvar Aallon ensimmäinen Helsinkiin suunnittelema julkinen rakennus. Kulttuurihistoriallisesti merkittävässä rakennuksessa toteutettiin korjaus- ja uudistushanke, jonka pääasiallinen tarkoitus oli nostaa Kulttuuritalon kiinnostavuutta. Sustera on toiminut hankkeen rakennesuunnittelijana.
Ikoninen rakennus täynnä historiaa
Vuonna 1958 valmistuneen Kulttuuritalon rakensi alkujaan suomalainen työväenliike suurilta osin talkootöin. Rakennusta on käytetty valmistumisestaan lähtien monipuolisesti erilaiseen kulttuuri- ja järjestötoimintaan.
Kulttuuritalo on käynyt läpi vuosikymmenten aikana erilaajuisia saneeraushankkeita. Rakennusta on myös laajennettu. Tänä päivänä rakennus muodostuu kolmesta osasta: punatiilisestä konserttisaliosasta, kulmikkaasta toimistosiivestä ja niiden väliin jäävästä yhdyskäytävästä. Pitkä katos ja sisäpiha yhdistävät kokonaisuuden.
Kulttuuritalon omistaa Helsingin Kulttuurihub Oy. Tilojen operaattorina toimii kansainvälinen tapahtuma-alan toimija ASM Global. Vuosien 2023–2024 välisenä aikana toteutettu korjaus- ja uudistushanke oli toimijoiden yhteishanke.
Korjaus- ja uudistushankkeen sisältö
Helmikuussa 2024 valmistunut hanke käsitti Kulttuuritalon vanhan elokuvateatterin eli Alppisalin muuttamisen elektroniseen tanssimusiikkiin keskittyväksi KULT-klubiksi. Myös muiden tilojen tekniikkaa ja yleisiä tiloja uudistettiin remontin yhteydessä. Remontti toteutettiin historiallisen rakennuksen suojelumääräysten puitteissa.
”Isoin suunnittelutyö liittyi salin lattiaan. Vanha kalteva lattia tuli saada vaakatasoon ja rakenteen tuli kestää uuden käyttötarkoituksen mukaiset dynaamiset kuormat”, sanoo hankkeessa rakennesuunnittelijana toiminut osastonjohtaja Kari Toitturi Susteralta.
Alppisali oli ollut ennen hanketta pitkään käyttämätön. Sen lattia oli vino ja tilat olivat kokeneet vesivahinkoja. Muut kulttuuritalon tilat oli saneerattu vuonna 2013 valmistuneessa peruskorjauksessa.
”Hienoa, että tyhjä ja arvokas tila saatiin remontin myötä jälleen kulttuurikäyttöön”, sanoo Toitturi.
Liittyvät palvelut
Lue myös
Science Based Targets -aloite (SBTi) on hyväksynyt Sustera Groupin lyhyen aikavälin tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet
Kodin lämpökuvaus kertoo asumisviihtyvyydestä
Pohjoismaisen kiinteistömarkkinan trendejä viime kuukausilta
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.