Rakennesuunnittelua, droneja ja rakkautta – Lauri Ranta
On toukokuinen aamu ja aurinkokin pilkahtelee pilvipeitteen raosta. Olemme saapuneet Raksystemsin pääkonttorin lähellä sijaitsevan lammen rannalle. Rakennesuunnittelijamme Lauri Ranta on luvannut näyttää, miten dronea lennätetään. Olen tuskin saanut kameraa esiin, kun jo vierestä kuuluu pehmeä suhahdus ja drone kaartaa yläilmoihin. Lauri ohjaa sitä lammen päällä varmoin ottein. ”Ajokilometrejä” on selvästi karttunut paljon, koska aikaa ei kulu mihinkään ylimääräiseen säätöön, vaan drone palaa tyylikkäästi Laurin eteen leijumaan ja Lauri nappaa sen ilmasta.
Stadin kaunein katto
Lauri tuli Raksystemsille yrityskaupan myötä, kun Raksystems osti HSSR:n kesällä 2019. 34-vuotias rakennusinsinööri työskentelee rakennesuunnittelijana Raksystemsin suunnitteluosastolla. Työnkuvaan sisältyy pääosin korjaussuunnittelua taloyhtiöhankkeissa, eli työpäivät muodostuvat pitkälti selvitystyöstä, kohdekäynneistä ja kokouksista, joiden perusteella Lauri laatii rakennekuvia ja työselostuksia. Hän tekee myös paljon projektinjohtamista ja vastaa suunnittelun ohjauksesta sekä tilaajan ja suunnittelijoiden välisestä yhteydenpidosta.
Kun hankkeet vihdoin käynnistyvät, niin Lauri käy työmailla. ”Niissä pääsee parhaiten näkemään sen oman käden tuloksen”, hän kertoo. Hyvä esimerkki on Sturenkatu 38, jonne suunniteltiin yhteistyönä saman talon arkkitehdin kanssa uusi tiilikatto, jonka liittymissä on käytetty sinkittyä peltiä. ”En haluaisi kerskua, mutta mielestäni se on stadin kaunein katto”, hän lisää.
Minusta tulee isona arkkitehti
Lauri on asunut puolet elämästään ulkomailla, lähinnä Sveitsissä ja Etelä-Ranskassa. Hänellä on myös kaksoiskansalaisuus, joista toinen on Sveitsin. Lauri kävi osan lukiostaan Monacossa ja siksi häntä kutsutaan välillä myös Mister Monacoksi. Lapsena Lauri unelmoi arkkitehdin ammatista, vaikka lähipiirissä vilisi diplomi-insinöörejä neljän enon verran. Lauri on aina pitänyt itseään enemmän luovana tyyppinä, kuin teknisenä osaajana, mutta elämä puuttui peliin ja Lauri eksyikin opiskelemaan rakennusinsinööriksi ja valmistui rakennesuunnittelun linjalta.
Teknistä työtähän tämä pääosin on, mutta luovuuttakin pääsee käyttämään”, hän kuvailee.
Parasta Raksystemsillä on…
Laurin työpäivät menevät hyvin erilaisissa tehtävissä, mutta pääosin suunnitellessa. Tulevaisuudessa hän haluaa keskittyä yhä enemmän tiettyihin osa-alueisiin. Tästä esimerkkinä Lauri kouluttautui ja hankki Kosteusvaurion korjaussuunnittelijan FISE-pätevyyden, jonka ansiosta hän sai lisättyä erikoisosaamista palettiinsa.
Raksystemsillä ehkä parasta onkin se, että täällä löytyy käytännössä kaikki mitä saattaisi haluta tehdä, eli jos siltä tuntuu, niin voi varmastikin vaihtaa maisemaa ihan talon sisällä”, hän kertoo.
Lauri onkin suunnitellut muuttoa Tampereelle yhdessä vaimonsa kanssa alkuvuodesta 2023. Silloin olisi mahdollisuus kenties siirtyä Tampereen suunnitteluyksikköön.
Toinen asia, josta Lauri pitää erikoisen paljon Raksystemsillä on se, että hänellä on mahdollisuus käyttää dronea myös työtehtävissä. ”Oikeastaan innostuin itse valo- ja videokuvaamisesta dronella vuonna 2017, kun työnantaja hankki itselleen hieman kalliimman ja ”hienomman” dronen. Olin ainoa, joka jaksoi tai ehti silloin tosissaan perehtyä sen käyttöön ja siitä lähtikin käyntiin ihan uusi harrastus”, hän kertoo hymyillen. Lisäksi Lauri näkee tämän erittäin mielenkiintoisena osana tulevaisuutta ja siitä osaamisesta on varmasti hyötyä tulevaisuudessakin.
Drone on mainio työväline ja se lentää myös vapaa-ajalla
Töissä dronea pääsee hyödyntämään erityisesti rakennusten ulkovaippojen tai piha-alueiden kuvaamisessa. Kuvausten ansiosta saadaan paljon lähtötietoa suunnitteluun. Kohteista on myös mahdollista kerätä referenssimateriaalia kohteen valmistuttua ja taloyhtiölle kuvat ovat varmasti mielekkäitä esim. onnistuneen vesikatto- tai julkisivuremontin jälkeen.
Laurin mielestä ehkä paras tapa uppoutua harrastukseen ja unohtaa kaikki muu on FPV-dronella lentäminen. Eli kyseessä on VR-lasityyppisen kypärän kanssa dronen lennättäminen. VR matskun sijasta siellä näkyy mitä dronen kamera näkee. Dronella myös lennetään huomattavasti ”vapaammin” ilman että drone pysyy aina niin sanotusti tasaisesti ilmassa. FPV-dronella voi lentää käytännössä ihan miten päin sielu sietää (vaatii toki harjoittelua!). ”Eli lentolasit päähän, drone ilmaan ja se on melkein kuin itse lentäisit”, hän innostuu. Näyttää se myös actionkameralla kuvattuna aika nätiltä. Esim. Madeiralla häämatkalla oli mielekästä käydä vähän ”sukeltamassa” vuoristoa pitkin. ”Siinä tosin sykekin nousee aika nopeasti, vaikka ei itse lentäisikään. Nuo ovat nimittäin kalliita laitteita”, hän kertoo.
Rakkaus roihahti työpaikalla
Lauri ja Saida menivät naimisiin keväällä 2022 ja seuraavana tavoitteena on perheen perustaminen. Saida oli Laurin kanssa töissä jo HSSR:llä syksystä 2018 alkaen, mutta Lauri alkoi tosissaan tutustua häneen vasta Raksystemsin Vetotiellä, keväällä 2020. ”Siitä se sitten liehahti niin että huhhuh”, hän nauraa pilke silmäkulmassa.
Tulevaisuus tulee todennäköisesti viemään vastanaineet Tampereelle, mutta yhtenä haaveena heillä molemmilla olisi Sveitsiin muutto joku päivä. ”Muutama vuosi siihen varmaan menee ja eihän sitä tiedä, vaikka siihen mennessä Raksin käsi ulottuisi jopa sinnekin asti”, hän lisää virnistäen.