InfraCity I saavutti LEED Platina -tason ympäristösertifikaatin

Turun kasvavan ja kehittyvän Kupittaan lähellä, Itäharjulla sijaitseva InfraCity I saavutti Platina-tason LEED-sertifikaatin maaliskuussa vuonna 2022. Itäharjun teollisuusalueen kehittäminen on osa isompaa Turun Tiedepuisto -hanketta. Raksystems Green Building Services -divisioonan asiantuntijat konsultoivat sertifikaatin ohjauksessa ja hakuprosessissa, jotta toivottu sertifioinnin taso kiinteistölle saatiin saavutettua.

Modernit työtilat Itäharjulle

Kiinteistön rakentaminen alkoi alkuvuodesta vuonna 2020. Nelikerroksisen rakennuksen kerrosala on 4 900 neliömetriä, josta toimistotilaa on 3 500 neliömetriä ja työpisteet löytyvät noin 200 hengelle. InfraCity I:stä löytyy runsaasti erilaisia neuvottelutiloja, hiljaiseen työskentelyyn tarkoitettuja huoneita ja työkahviloita sekä ravintola.

Tavoitteena oli luoda monipuolisia, moderneja ja energiatehokkaita työtiloja, jotka tukevat sisäistä yhteistyötä ja kannustavat vuorovaikutukseen. Sertifioinnissa käytettiin luokitusjärjestelmää LEED v4 New Construction, joka on rakennushankkeille tarkoitettu. Saavutettu Platina-taso on korkein mahdollinen LEED-luokitustaso.

LEED-sertifiointi on kolmannen osapuolen antama laatuleima ympäristöystävällisyydelle

LEED-sertifikaatti todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti. Sertifiointijärjestelmän avulla kohteen vastuulliselle ja ympäristöystävälliselle suunnittelulle saatiin luotua selkeät raamit ja tehtävät toimenpiteet, jotta toivottu luokitustaso voitiin saavuttaa.

Ympäristösertifikaatti on kolmannen osapuolen varmentama laatuleima hankkeen ympäristötehokkuudesta. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on yhdysvaltalaisen U.S. Green Building Councilin ylläpitämä ja maailman käytetyin ympäristösertifiointijärjestelmä. InfraCity I:n saama sertifikaatti on harvinainen, sillä Platinatason LEED v4 luokituksia on Suomessa vasta muutama.

”Projekti oli erittäin mielenkiintoinen, sillä alusta asti lähdettiin hakemaan parasta mahdollista luokitustasoa, joka myös saavutettiin laadukkaalla työllä. Kohteen kattava kysyntäjouston käyttö ja siitä poikkeuksellisesti saadut täydet pisteet toivat myös meille loistavan oppimiskokemuksen”, kertoo Reko Nissinen, Rakystems GBS:n asiantuntija.

Energiatehokas ja sisäolosuhteiltaan laadukas kiinteistö

Turun Teknologiakiinteistöjen omistamassa, joulukuussa vuonna 2021 valmistuneessa kiinteistössä panostettiin erityisesti energiatehokkuuteen. InfraCity I:stä löytyy suurikokoinen aurinkopaneelijärjestelmä ja energiankulutusta seurataan jatkuvasti kattavan mittaroinnin avulla. Älykkäät energiaratkaisut sisältävät myös esimerkiksi läsnäolotunnistimet ja automaattisen valaistuksen ohjauksen. Sähkön kysyntäjoustoa on myös hyödynnetty ensimmäistä kertaa täysimääräisesti LEED-projektissa Suomessa, eli kiinteistö osaa vähentää omaa energiankulutustaan kulutuspiikin aikana.

Kohteen vedenkulutusta pienettiin valitsemalla pienivirtaamaisia vesikalusteita. Kiinteistö sai myös korkeat pisteet sisäolosuhteiden osalta. Kiinteistöön asennettiin kattavat olosuhteiden säätömahdollisuudet, jotka myös parantavat rakennuksen sisäolosuhteita laajasti. InfraCity I:ssä on myös poikkeuksellisen korkea S1-sisäilmaluokka ja akustiikkaan on panostettu erityisen huolellisesti.